22 / 12 / 2024

Konut projelerinin yüzde 20'si TOKİ ya da Emlak Konut ile satılabilir mi?

Konut projelerinin yüzde 20'si TOKİ ya da Emlak Konut ile satılabilir mi?

Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Leyla İLHAN, bugünki yazısında Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın şirketi ile Maksem'le birlikte satışa çıkardığı Bulvar Atakent projesinde uygulanan indirim modelini değerlendirdi.



İnşaat sektöründe pek çok sosyal sorumluluk projesi gördüm ama hiç bu kadar hayata dokunanına denk gelmemiştim. Bahsettiğim proje Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın şirketi ile Maksem'le birlikte satışa çıkardığı Bulvar Atakent projesinde ilk kez uygulandı.


Hatırlatayım. Erdoğan Bayraktar, bu projedeki dairelerin 40’ını sosyal sorumluluk kapsamında ailelere çıkış fiyatı üzerinden yüzde 35 indirimle sattı.  Bayraktar, bunu başka projelerinde de yapmayı denemiş. Çok fazla ilgi aldıklarını, bu yöntemde satışlardan zarar etmediklerini açıklarken,  sektörde 300 konutun üzerinde proje yapan firmaların konutların yüzde 10’nu bu şekilde ayırabilmesini önerdi. Uzun yıllar bakanlık yapmış Bayraktar’ın bu önerisi İstanbul’da oturup yıllarca ev sahibi olamamış kitlelerin markalı projelerde konut sahibi olmasına sağlayan önemli bir adım haline gelebilir.


Londra’da benzer model uygulanıyor

Bu öneriyi sektöre de sordum. Acaba nasıl karşılıyorlar? Uygulanabilir bir model mi? Konuştuğum firmalar da konuya sahip çıktı. Hatta daha güzel önerileri oldu. Londra’da uygulanan bir sistemi örnek verdiler. Mesela Londra’nın kent merkezi çok pahalı ve insanlar buradan konut edinemiyor. Burada devlet devreye giriyor. Devlet buradaki konutların belli bir bölümünü satın alıp entelektüel kitleye uygun fiyata satarak bu insanların burada kalmasına olanak sağlıyor.


Bu noktada  TOKİ  veya Emlak Konut, Londra modelini Türkiye’de uygulayabilir. Çünkü Bayraktar’ın iyi niyetli çözümü yine 300 bin TL ile 500 bin TL ile bir aralıkta ev almayı gerektiriyor.


Devlet devreye girdiğinde ne değişir?

Çünkü TOKİ ve Emlak GYO, devreye girdiğinde işler değişebilir. DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya işi daha da somut bir örnekle açıklıyor. Dumankaya şöyle diyor: “Bu iki kurumdan biri tüm projelerin yüzde 10’nunu ya da 20’sini çıkış fiyatları üzerinden yüzde 35 gibi indirimlerle alabilir. Bu konutlara 5 tane öğretmen, 3 medya çalışanı,  2 tane sağlık çalışanı gibi değişik meslek ve gelir gruplarını seçerek avantajlı fiyata verebilir.”


Şayet böyle bu sosyal sorumluluğa devlet kurumları sahip çıkarsa farklı kitlelerin bir arada yaşaması sağlanıp ayrışma önlenebilir. İnsanların daha kolay ev sahibi olması sağlanabilir ve TOKİ ya da Emlak GYO imalattan birazda olsa kurtarılabilir. Konut stokları açısından faydalı olabilir.


Dünya / Leyla İLHAN 


Geri Dön