01 / 05 / 2024

Konut projesinde kimsenin görmediği ayrıntı! 850 bin liralık eve 8 milyon ödenecek

Konut projesinde kimsenin görmediği ayrıntı! 850 bin liralık eve 8 milyon ödenecek

İBB Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın detaylarını duyurduğu sosyal konut projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kurt, barınma ve kira krizinin sadece konut üreterek çözülemeyeceğini söyleyerek, enflasyonla birlikte yapılan yatırımın maliyetinin artabileceğini ifade etti.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kiptaş Genel Müdürü  Kurt’un açıklamaları şu şekilde:

“Sadece konut üreterek ülkedeki barınma, konut krizini ve kira krizini çözemeyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı veriye göre 362 milyarlık bir yatırım var, bu enflasyon ortamı devam ederse bu yatırım 720 milyara çıkar. 250 bin konutu iki yılda yapacağını söylüyorlar, TOKİ’nin 20 yılda ürettiği konut sayısının yıllık ortalaması toplamda 58 bin 500. Teoride yapılabilir proje ama çok ciddi bir organizasyon gerekiyor.

Konut projesinde kimsenin görmediği ayrıntı! 850 bin liralık eve 8 milyon ödenecek

Açıklanan paket, şu anda belli bir gelir seviyesindeki vatandaşlara pozitif etki edecektir. Ancak proje uygulanamazsa çok büyük krizlere sebep olabilir.

TOKİ, altı ayda bir fiyatlarda ve taksit tutarlarında güncelleme yapıyordu, bu yıl sadece ilk altı ay için yüzde 8.45 ikinci altı ay için ise yüzde 16.55 güncelleme yapıldı. Bu şu anlama geliyor: Bu yıl ortalama yüzde 12.5 borçlara artış yaptı. Altı ayda bir fiyatlara yüzde 10, ortalama bir güncelleme yapıldığını varsayarsak, 850 bin liralık bir konut için vatandaş toplamda 8.5 milyon lira gibi bir geri ödeme yapmak zorunda olacak 240 ayda. Bu çok büyük bir rakam bugün için, aylara bölünce makul gibi gelebilir.”


Geri Dön