28 / 04 / 2024

Konut sahibi olmak kolaylaşacak mı? Ev almak isteyenler aman dikkat!  

Konut sahibi olmak kolaylaşacak mı? Ev almak isteyenler aman dikkat!  

Mars Global CEO’su Hakan Bucak, konut sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceğine ilişkin beklentilerini paylaşan Bucak, satışlara da değindi. İşte ayrıntılar...



Mars Global, gayrimenkul geliştiricilerle global yatırımcıyı buluşturuyor. Aynı zamanda uluslararası gayrimenkul acentelerini de Türkiye'deki gayrimenkul projeleriyle bir araya getiren Mars Global, gayrimenkul geliştiricilere global satış pazarlama sistemi kurup, yöneten ve satış sürecini komple tasarlayıp, global yatırımcının Türkiye'deki satın alma süreçlerini yöneten bir platform olarak öne çıkıyor. 

Mars Global CEO’su Hakan Bucak, bugüne kadar aralarında Mesa, Ege Yapı, Rams, Fer Yapı gibi şirketlere ait 35 projenin global satış ve pazarlama haklarını yönettiklerine dikkat çerek Türkiye’deki gayrimenkul projelerini dünyaya tanıttıklarının altını çizdi. 

"Dünyada toplam 750 farklı emlak danışmanlık şirketiyle çalışıyoruz. Amerika, Avrupa, Avusturalya, Hong Kong ve Çin’in de aralarında bulunduğu 70 farklı milletten alıcıyı Türkiye’de gayrimenkul sahibi yaptık. 2 binden fazla gayrimenkul satışı yaptık" diyen Hakan Bucak, 1 milyar dolarlık yatırımı Türkiye’ye getirdiklerini belirtti. 

Konut sahibi olmak kolaylaşacak mı? Ev almak isteyenler aman dikkat!  

GELECEK SENE AMERİKA'DA FAİZLER DÜŞMEZSE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE KRİZ OLUR 

Capital'den Nilüfer Gözütok'un haberine göre; Mars Global CEO’su Hakan Bucak, şu anda 6 proje yönettiklerini, 40 ülkede ciddi oranda bir network'e sahip olduklarını, 750'den fazla gayrimenkul danışmanlık şirketiyle çalıştıklarını aktardı. Hakan Bucak, konuya ilişkin açıklamasında "Dünyadan şu anda çok ciddi bir resesyon sinyalleri geliyor. Özellikle orta sınıfın konuta erişebilirliği dünya çapında bitmiş halde. Dünya genelinde ya düşük gelir grubu için ya da lüks segment için konut yapılıyor" bilgilerini verdi. 

Dünyanın her yerinde konut fiyatlarının düşeceğine ilişkin bir beklenti olduğunun altını çizen Hakan Bucak, "Şu anda Amerika'da 1 metrekarelik bir gayrimenkulün üretim maliyeti 3 bin 500 dolar seviyesinde. Yani 100 metrekarelik bir konutu 350 bin dolara üretebiliyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

Gelecek üç sene boyunca dünyanın hiçbir yerinde faizlerin düşeceğine inanmadığını dile getiren Bucak, konuyu "Amerika'da faizler şu anda yüzde 7-8 civarında ve ülke için bu çok ciddi bir rakam. Amerika için kredi almak imkansızlaşıyor. Eğer gelecek sene Amerika’da faizler düşmezse ülkenin gayrimenkul sektörü için bu durum ciddi kriz oluşturur" diyerek değerlendirdi. 

Konut sahibi olmak kolaylaşacak mı? Ev almak isteyenler aman dikkat!  

KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLMAYACAK 

Mars Global CEO’su Hakan Bucak, Türkiye'nin konut ihtiyacının senelik 800 bin ile 1 milyon adet arasında olduğunu belirtti ve "Ama Türkiye yeni konut üretiminde hala 550 bin, 600 bin aşılamıyor. Arz çok kısıtlı halde. Bunun en önemli nedeni de şu anda Türkiye'de 1 metrekare konutun üretim maliyetinin 1.800 dolarlara çıkması" açıklamasında bulundu. 

Hakan Bucak, 100 metrekarelik bir evin üretim maliyetinin 5,4 milyon liraya geldiğine dikkat çekerek, "Sorunu çözmek için arsa maliyetinin düşmesi gerekiyor. Türkiye'de arsa maliyetini düşürecek yollar bulunmazsa arz sorunu daha çok sürer. Bugün bir projede arsa maliyetlerinin payı yüzde 50'den fazla" açıklamasında bulundu. 

Bu konu ile ilgili GYODER'in önemli çalışmaları olduğuna değinen Bucak, "Yine de bugün hazine arazilerinin imara açılmaya başlanması ya da GYODER'in projesinin kamu tarafından kabul edilip uygulanmasının geri dönüşü 3-4 seneyi bulur. Bu nedenle biz 3-4 sene daha bu arz sorunuyla karşı karşıya kalırız. Bu fiyatlar da TL olarak hiçbir zaman gerilemeyecek" ifadelerini kullandı. 

Bucak, dolar bazında yıllık yüzde 5 ile yüzde 10 arasında Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarının gerileyeceğini düşündüğünü de belirtti. 

Konut sahibi olmak kolaylaşacak mı? Ev almak isteyenler aman dikkat!  

MASLAK'TA FİYATLAR MIAMI'DEN DAHA PAHALI 

"Miami’nin iş merkezide markalı rezidansların net metrekare fiyatı 13-14 bin dolara seviyelerinde. İstanbul’un iş merkezi Maslak’ta fiyatlar daha yüksek. Etiler ve Levent ise daha da pahalı. Çok net şekilde  İstanbul'daki fiyatlar Miami'den daha pahalı" açıklamasında bulunan Hakan Bucak, dünyada Türkiye’nin gayrimenkul sektörü repütasyonunun gittikçe düştüğünün altını çizdi. 

Yabancıya konut satışı ile ilgili de konuşan Hakan Bucak, "Türkiye’de genel olarak toplam satışın yüzde 5 yabancıya gerçekleşir. Şu anda yabancıya satışın payı yüzde 2,9’a kadar geriledi. Bunun en büyük sebebi Türkiye'deki yatırım iştahının kaybolması. Yabancı Türkiye'deki fiyatları görünce bu fiyatların yükseleceğini düşünemiyor" açıklamasında bulundu. 

"Kimse nakit alım yapmak istemiyor, taksite yöneliyor. Türkiye'de bu imkan bulunmuyor. Türkiye'de yabancıya yüzde 100 peşin ya da yüzde 50 peşin satış yapıyoruz" diyen Bucak, diğer nedenin seçim döneminde yabancıya konut satışı siyasi malzeme olması olduğunu vurguladı. 

Bucak, Üçüncü neden oalrak da ekonomik belirsizlikleri işaret etti. Tüm bunlar olurken rakip ülkeler Dubai, Avrupa ve Amerika'nın öne çıktığını da vurgulayan Hakan Bucak, "Türkiye şu anda yabancı satış konusunda tarihin en dip seviyelerini görmeye başladı. Deprem de etkili bir gerekçe oldıı ve Ruslar, Dubai, Tayland ve Bali gibi ülkelere yönelmeye başladı" diye konuştu. 

Diğer taraftan,  İsrail Filistin savaşından ötürü gayrimenkul anlamında yeni bir yatırım göçü beklediklerinin altını çizerek, "Bunu da özellikle Lübnan, Mısır, İsrail, Filistin ve İran'dan görmeye başlayacağız" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Konut fiyatlarını düşürmek için müteahhitler neleri değiştirebilir?

TOKİ'den bu ile 475 konutluk 3 yeni proje geliyor! Ucuz konut bekleyenler bu tarihleri sakın kaçırmayın!

Emlak Konut GYO'da ticari üniteler e-ihale usulü ile şimdi satışta! Peşin ödemelerde yüzde 20 indirim fırsatı!

 


Geri Dön