27 / 04 / 2024

Konut sahipliği kasım ayında getiri lideri koltuğuna yerleşti! 

Konut sahipliği kasım ayında getiri lideri koltuğuna yerleşti! 

REIDIN Emlak Endeks sonuçlarına göre; Konut sahipliği, varlık sınıfı getiri lideri koltuğuna bir kere daha yerleşti.



REIDIN Emlak Endeks sonuçlarına göre Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,09, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 86,46 nominal artış gösterdi. Öte yandan artış hız keserken konut sahipliği, varlık sınıfı getiri lideri koltuğuna bir kere daha yerleşti.

KONUT FİYATLARI YÜZDE 86,46 ARTTI!

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi 2023 Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,09, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 86,46 nominal artış gösterdi. Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde ise aynı oranlar sırasıyla yüzde 3,27 ve yüzde 140,72 oldu.

Verilere son beş yıl bazında bakıldığında Türkiye genelinde kiralık konut fiyat değişimi yüzde 1043,92, satılık konut fiyat değişimi ise yüzde 870,80 oldu.

REIDIN’in raporunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 Kasım ayında 5.245’i ipotekli olmak üzere toplam 93.514 konut satıldığı vurgulandı. 2022 Kasım ayında bu rakamlar 16.665’i ipotekli olmak üzere toplam 117.806 idi.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ!

İpotekli konut satışları başta olmak üzere satılan konut sayısındaki düşüşlerin, yüksek seviyelerde seyreden konut kredisi faizlerinden kaynaklandığı değerlendiriliyor.

Konut sahipliği kasım ayında getiri lideri koltuğuna yerleşti! 

UŞAK KONUT SATIŞINDA LİDER!

Şehir bazında bakıldığında 2023 Kasım ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 13,48nominal arttığı Uşak, satış fiyatlarının en çok yükseldiği il olarak  kaydedildi. Aynı dönemde Karabük’te metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 0,58 nominal azaldı; böylece satış fiyatlarının en çok düştüğü il Karabük oldu.

Kira artış rakamlarına bakıldığında ise 2023 Kasım ayında Kütahya’da metrekare başına konut kira değeri yüzde 16,89 nominal artış gösterdi ve bu rakam Kütahya’yı kiraların en çok yükseldiği il haline getirdi. Aynı dönemde Muş’ta ise metrekare başına konut kira değeri yüzde 2,15 nominal azaldı ve Muş kiraların en çok düştüğü il olarak öne çıktı.

EN YÜKSEK ENDEKS ANTALYA'DA!

REIDIN’ın Emlak Endeksi raporundaki yedi büyükşehire ait grafikler ilgili bölgelerdeki trendi betimliyor. Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi Kasım ayında da en yüksek endeks değeri Antalya’da bulunuyor. 

Son bir yıla bakıldığında ise en yüksek nominal yıllık değişimde ise  Ankara  başı çekiyor. Konut, Getiride Lider REIDIN’in raporunda konut sahipliğinin sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan toplam getirisi de veriliyor.

Verilere bakıldığında söz konusu getiri ülke genelinde aylık bazda yüzde 3,59, yıllık bazda ise yüzd 96,10 olarak hesaplandı. Bu rakam konut sahipliğinin Kasım ayında varlık sınıfı getiri liderliğini eline geçirdiğini gösteriyor.

Konut sahipliği kasım ayında getiri lideri koltuğuna yerleşti! 

KONUT VE SATILIK KİRALIK KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ YAVAŞLADI!

REIDIN Veri Araştırma Yöneticisi Burcu Köksal, “2023 Kasım ayında satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artışlarda yavaşlamanın sürdüğü gözlenmekte. Ev kredisi faiz oranlarındaki yükseliş ve ekonomiyi soğutan para politikaları bu yavaşlamada etkili olmaya devam ediyor. Önümüzdeki aylarda da bu trendin devam etmesini bekliyoruz” dedi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Ev fiyatları düşebilir, kira fiyatları düşmez!

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Gürcafer'den büyük tepki! Yabancılara konut satışları 3'e katlandı! 

Konut sektöründe 'Balon' fiyatlar söndü! Yabancı yatırımcı tekrar gelecek!

Geri Dön