Konut satın alırken dikkat! Satış temsilcisine para vermeyin!
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Müteahhitten konut satın alıtken satış temsilcisinin ödemeyi alması suç mu?'' sorusunu cevaplandırdı. İşte o haber...
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Müteahhitten konut satın alıtken satış temsilcisinin ödemeyi alması suç mu?'' sorusuna yanıt verdi.
Bir yakınım müteahhitten daire almış. Ancak sözleşmeyi satış ofisinde ofis müdürü ile yapmış. Satış müdürü satış bedelinin bir kısmını elden alıp makbuz vermiş.
Bir kısmı da banka hesabına gönderilmiş. Ancak dairenin teslimi istendiğinde müteahhit bu kişinin emlakçı olduğunu, kendilerini temsil etmediğini, ödenen paraları da almadığını söylemiş. Bu suç değil mi? ● T.P.
Okuyucumun sorusunda müteahhidin şahıs mı şirket mi olduğu açık değil. Bunu şunun için söylüyorum. Şayet müteahhit şahıs ise sözleşme bu şahısla yapılır, ödemeler de bu şahsa yapılır.
Şayet başkasına yapılacaksa kendisinden, müteahhide ait vekaletname istenilir ve vekaletnamenin bir örneği muhafaza edilir. Zira bahsettiğimiz rakamlar küçük rakamlar değildir. Dolayısıyla bilinçli alışveriş yapmak zorundayız.
Satıcı şahıs değil de bir şirketse (bu açıklamam sadece daire alacaklara değil, bir şirketle hukuki ilişki kuracak tüm okuyucularıma) ilişki kurulacak kişiden imza sirküleri istenir.
Sirkülerde o kişinin şirketi temsil yetkisi olup olmadığı bellidir, yetkiliyse ödeme yapılır, değilse yapılmaz. Yetkili ise bile o imza sirkülerinden bir örnek alınır ve muhafaza olunur.
Bütün bunlar yoksa bir kişiyi temsil etmediği halde temsil ettiği beyanı ve inandırıcı eylemlerle para alır da vatandaşı aldatırsa bu elbette suçtur. Yapılışına göre dolandırıcılık suçu olarak kabul edilebilir.
Şayet bu kişi satıcıyı temsil yetkisi olup da aldığı parayı inkar etseydi bu hukuki bir ihtilaf olurdu. Ancak temsil yetkisi yok, aslında şirketle ilgisi bulunmayan bir kişiyse bu suç teşkil eder.