04 / 01 / 2025

Konut satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Konut satın alırken nelere dikkat edilmeli?

www.emlakkulisi.com'un soru cevap platformunda, konut alıcılarının sorularını cevaplamaya başlayan Dr. Turgut Enginoğlu, konut alırken dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı…



Konut alıcılarının, konut satın almanın insan yaşamının en önemli kararlarından biri olduğunu, konunun yasal, ekonomik, sosyal, kültürel, teknik, bürokratik ve psikolojik birçok boyutu bulunduğunu bilmektedir. Bu nedenle, konut alıcıları genelde, konut satın almadan ya da bir konut projesinde yatırım yapmadan önce iyi bir çalışma yapılmasına, konu uzmanlarının görüşlerinin alınmasına gereksinim duymaktadırlar. Konut alıcılarının ciddi sıkıntılarla karşılaşmamaları için dikkat etmeleri gereken hususlar gruplandırarak aşağıdaki şekilde özetlenmiştir (Bu konuda daha ayrıntılı bilgiye www.emlakkulisi.com sitesinde yayınlanmış olan “Adil Bey Konut Satın Alırken Nelere Dikkat Ediyor? 1-2 “ başlıklı yazılarımdan ulaşabilirsiniz):

1.Satın alınacak konutun ya da konut projesinin bağlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğü'ne gidilerek, gayrimenkule ait tapu kütüğündeki mevcut kayıtlar incelenmelidir. 2.Satın alınacak konutun ya da konut projesinin bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek, ilgili İmar Müdürlüğü'nden satın alınacak yerin mevcut kayıtları incelenmelidir.
3.Konut ya da konut projesini satışa sunan inşaat şirketinin dürüst, deneyimli, nitelikli ve ekonomik olarak güçlü olduğundan emin olunmalıdır.
4. Konut ya da konut projesinin Sözleşmesi, Teknik Şartnamesi, ödeme durumu ve resmi evrakları incelenmelidir.
5. Konut ya da konut projesinin ekonomik değeri ve değerlenebilirliliği incelenmelidir.
6. Konut ya da konut projesi, alıcının gereksinimlerini, beklentilerini ve yaşam standartlarını karşılamalıdır.
7. Satın alınacak konutun alıcının yaşam tarzınıza uygun olup olmadığını belirlemek için alıcı, bina yönetim ve işletim planları ile diğer ilgili kural ve yönetmelikleri dikkatlice incelemeli ya da bir uzmana danışmalıdır.
8. Konutun ya da konut projesinin yapıldığı bölgede elektrik, su, doğalgaz, atık su gibi hususların çözülüp çözülmediği ya da ne zaman çözüleceği belirlenmelidir.
9. Konut alıcısı, konutun daire, sıra ev, çok katlı ya da az katlı, bahçeli ya da bahçesiz olması gibi genel niteliklerine karar vermelidir.
10. Konut ya da konut projesinin yönetim, işletim planları ile sistemde kullanılan donanımlar ve yaratacakları maliyetler titizlikle inlenmelidir.
11. Ortak bina yönetiminin nasıl ve kimler tarafından yürütüldüğü ve maliyetinin ne olduğu iyi bir şekilde incelenmelidir.
12. Sitede yaşam tam olarak başladığında oturanların hangi oranda daire sahibi, hangi oranda kiracı olduğu dikkate alınmalıdır.
13. Binada kimlerin yaşadığı, bina sakinlerinin kendi sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini ve yönetimin binanın geleceği için sağlam bir mali temel oluşturup oluşturmadığı öğrenilebilir.
14. Konut satın almada öncelikle, yeni ya da eski binada mı oturulmak istendiğine kesin karar verilmelidir.
15. Projeyi yapan ve teslim eden şirketin, teslim süreci ve teslimi takip eden aylarda teknik destek sağladığının ve işinin arkasında durduğunun bilinmesi önemlidir.

Sonuç olarak: Konut satın almak çok ciddi bir iştir. Konunun teknik, ekonomik, sosyal, kültürel, yasal, bürokratik birçok boyutu vardır. Bu nedenle, konut satın almanın en pratik ve öncelikli yolu, nitelikli bir konut üreticisinden, iyi bir yerde, beklentilerinizi karşılayan bir konut almaktır.

Geri Dön