02 / 05 / 2024

Konut satışında denizi gören ilçeler öne çıktı!

Konut satışında denizi gören ilçeler öne çıktı!

Türkiye'nin üç büyük şehrinde denize kıyısı olan ilçeler konut satışında öne çıkıyor. Aralık ayında satışını en fazla artıran ilçe yüzde 143 artışla Beykoz olarak açıklandı.



Konutta vergi teşvikleri, düşük faiz ve ödemeyi kolaylaştıran kampanyalarla satışlar 2019 yılı genelinde 1.3 milyon adete ulaştı. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; satışlar Türkiye'de artaken 3 büyük şehirde ise ilçeler birbiriyle yarış haline girdi. Vatandaşlar yeni konut tercihinde en çok denize kıyısı olan ilçeleri seçti. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında İstanbul’da bir önceki yılın aynı ayına göre satışını en fazla artıran ilçeler İstanbul Beykoz, Üsküdar, Avcılar, Beylikdüzü ve Bakırköy oldu. Bu ilçelerde artış oranları Aralık 2019’da bir önceki yılın aynı ayına göre Beykoz’da yüzde 143, Üsküdar’da yüzde 109, Avcılar’da yüzde 96, Beylikdüzü ve Bakırköy’de ise yüzde 92 olarak açıklandı.

YILLIK TOPLAMDA İSTANBUL BAŞI ÇEKTİ

Aynı dönemde toplam konut satışında da İstanbul satışın en çok arttığı il olarak öne çıktıç. Bölgede 2019’da 2018’e oranla genel toplamda satışını en çok artıran ilçe yüzde 25 ile İstanbul Şişli olarak belirlendi. Şişli ilçesini yüzde 21 ile Beyoğlu, yüzde 20 ile Avcılar, yüzde 18 ile Sarıyer ve yüzde 17 ile Beylikdüzü takip etti. İlde en çok satışın yapıldığı ilçe olan Esenyurt’ta ise satışlar bir önceki yıla göre yüzde 9 düşüş kaydetti. Ataşehir, Sancaktepe, Silivri ve Güngören’de de satışlar bir önceki yıla göre azaldı.

ANKARA SINIFTA KALDI

Türkiye’nin 3 büyük şehri arasında yer alan  Ankara  ise 2018 aralık ayı karşılaştırmasında öne çıktı. Ankara Yenimahalle ve Etimesgut’ta yüzde 99, Sincan’da yüzde 96, Çankaya’da yüzde 85 ve Keçiören’de yüzde 74 arttı. Ankara’nın ilçeleri İstanbul ve İzmir’in ilçelerinde yapılan karşılaştırmada ise toplam satışta sınıfta kaldı. İlde sadece bir ilçede Keçiören’de bir önceki yılın genel toplamına göre satışlar yükseldi. Artış oranı da yüzde 1,20 ile sınırlı kaldı. Diğer ilçelerde satışlar bir önceki yıla göre düşüş gösterdi. En fazla düşüş ise yüzde 18 ile Sincan’da hesaplandı.

İZMİR’DE 2 İLÇEDE AZALMA VAR

İzmir'de birçok ilçede satışlar bir önceki yıla göre artış gösterdi. Aralık ayına göre en büyük artış yüzde 112 ile  İzmir  Karşıyaka’da gerçekleşti. İzmir Karşıyaka’yı yüzde 108 ile Bornova, yüzde 101 ile Buca ve yüzde 94 ile Bayraklı izledi. Yıllık toplam satış karşılaştırmasında en fazla konutun el değiştirdiği ilçe yüzde 15 ile İzmir Çiğli olarak açıklandı. Geçtiğimiz yılında son ayında atak yapan İzmir Bayraklı ve Torbalı’da da yılık toplam satışlar 2018 yılı toplamının gerisinde yaşandı.

ATAK BEKLENİYOR

Konut satışında denizi gören ilçeler öne çıktı!

Sektörün atağa geçmesini beklediklerini söyleyen İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni projelerle satışların artacağını söyledi. Durbakayım, “Geçtiğimiz yıl yaşanan ekonomik gelişmeler ve sektörde yapılan yeni düzenlemeler, inşaat firmalarının yeniden yapılanmasına neden oldu. Bu yapılanma sürecinde yeni projelerini geçici olarak rafa kaldıran sektör, yapısal revizyonlar gerçekleştirdi. Bunun doğal sonucu olarak önceki yıllarda hızlıca başlatılan projeler, 2019’da daha detaylı incelenmeye başlandı. Hatta durma noktasına gelecek ölçüde hesaplanmaya başladı diyebiliriz. Nitekim alınan yeni ruhsat sayısındaki yüzde 50’yi geçen daralma da bu hazırlık dönemini teyit etmektedir. Hazırlıklarını tamamlayan sektör tekrar atağa geçmek için bekliyor. Başta deprem riskini ortadan kaldıracak kentsel dönüşüm çalışmalarına ivme kazandıracak projelerin yeniden başlaması için küçük bir kıvılcım gerekiyor” açıklamasında bulundu.

10 BİN BARAJINI AŞABİLEN İLÇELER

Türkiye'de satışın en fazla olduğu ilçeler arasında yapılan dağılım dikkat çekiyor. İstanbul’da 10 binin üzerinde konut satılan ilçe sayısı 6, Ankara’da 7 olarak belileniyor. İstanbul Esenyurt 33 bin 194 konut satışıyla Türkiye'de en fazla satışın yapıldığı ilçe oldu. İstanbul’u 3 ilçesinde 10 binin üzerinde satılan Antalya ve 2 ilçesinde 10 binin üzerinde satışı gerçekleşen Gaziantep izliyor. 3 büyük şehirden biri olan İzmir ise listede sadece Buca ilçesi yer alıyor. Birer ilçesiyle listede bulunan diğer ilçeler şöu şekilde sıralanıyor, Bursa Nilüfer, Diyarbakır Kayapınar, Eskişehir Tepebaşı, Kayseri Melikgazi, Konya Selçuklu ve Samsun Atakum.

2019'un 4. çeyreğinde 308 bin 686 adet 2. el konut satıldı!

Türkiye'nin 2019 yılı konut sektörü analizi!


Geri Dön