19 / 05 / 2024

Konut satışları azaldı ama bireysel konut kredisi borçlanmaları bir yılda yüzde 13 arttı!

Konut satışları azaldı ama bireysel konut kredisi borçlanmaları bir yılda yüzde 13 arttı!

Konut satışları azalırken, bireysel konut kredisi borçlanmaları geçtiğimiz seneye göre yüzde 58’lik konut enflasyonunun altında kalarak sadece yüzde 13 yükseldi. İşte o rakamlar... 



Son zamanlarda konut piyasasında yaşananlar sık sık gündem oluyor. Hem konut fiyatları hem de konut kredisi faizleri yükseliyor. 

Karşılaştırma sitesi encazipcom, konut kredilerindeki borçlanmalar ile ilgili bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmaya göre, konut satışları azalırken geçen yılın aynı dönemine göre konut kredisi borçlanmaları yüzde 14 yükseldi. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK)  rakamlarına göre; bireysel konut kredisi borçlanmaları mart ayında 444 milyar 533 milyon Türk Lirası şeklinde kaydedildi.

Konut satışları azaldı ama bireysel konut kredisi borçlanmaları bir yılda yüzde 13 arttı!

KONUT KREDİSİ ARZI AZALIYOR

BDDK verilerine göre, geçtiğimiz senenin Mart ayında konut kredisi borçlanmaları 391 milyar 877 milyon TL idi. Bu senenin aynı döneminde ise yüzde 13 artarak 444 milyar 533 milyon TL olarak gerçekleşti. 

Dönemin tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 68,5, konut enflasyonunun (KFE) ise yüzde 58’ler seviyesinde olduğu bir ekonomide bireysel konut kredilerindeki artışın yüzde 13 ile sınırlı olması, konut kredisi arzında ciddi bir daralma olduğunun işareti şeklinde yorumlanıyor. 

Konut satışları azaldı ama bireysel konut kredisi borçlanmaları bir yılda yüzde 13 arttı!

İPOTEKLİ SATIŞLARDA YARI YARIYA DÜŞÜŞ 

Konut kredisi ile yapılan satışlar, genellikle ipotekli konut satışları oluyor. İpotekli konut satışları, kredi ile alınan ev sayısına göre paralele yakın bir seyir kaydediyor. 

Geçen senenin Mart ayında  ipotekli konut satışları 58 bin 522 adet iken bu sayı 2024 yılında yüzde 53 düşerek 24 bin 622 oldu. Aynı dönemde konut satışlarında ciddi bir fark olmadığı dikkate alındığında, ipotekli konut satışlarındaki düşüş konut kredilerinde daralma olduğunun bir başka göstergesi şeklinde görülüyor. 

Konut satışları azaldı ama bireysel konut kredisi borçlanmaları bir yılda yüzde 13 arttı!

KONUT FİYATLARI ARTIYOR

Konut fiyatlarında yaşanan yükselişler ise kredilerdeki yavaşlamaya rağmen durmadı. Metrekare fiyatı 2021’den bu yana 4 kat yükseldi. 

Kasım 2023’ten bu yana ise konutlarda fiyat artışının yavaşladığı belirtiliyor. Son rakamlara göre, konut fiyatlarında metrekare fiyatı Türkiye ortalamasında 31 bin 364 Türk Lirası oldu. Konut metrekare ortalama fiyatının İstanbul’da 45 bin 421, Ankara’da 24 bin 919 ve İzmir’de ise 36 bin 65 TL olarak gerçekleştiği belirlendi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayı ‘Konut Fiyat Endeksi’ raporuna göre, 2024 yılı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında yükselen fiyat endeksi (KFE), bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 58,3 oranında artış gösterdi. Reel olarak ise yüzde 5,1 oranında geriledi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Mart 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azaldı ve 105 bin 394 olarak kaydedildi. 

En çok konut satışı İstanbul'da yapılırken; 19 bin 40 konut satışı ile ilk sırada yer alan megakenti, 9 bin 523 konut satışı ile Ankara, 6 bin 413 konut satışı ile  İzmir  izledi. 

Yine TÜİK’in verilerine göre, konut satışları ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 1,3 geriledi ve 279 bin 604 oldu. 

Büyükçekmece’deki ölüm villaları soruşturmasında son dakika: 23 şüpheliye dava açıldı!

İstanbul'da ortalama kira bedeli 23 bin TL! Çalışanlar ortalama kiradan yüzde 20 düşük maaş alıyor! 

İnşaat sektöründeki kalifiye eleman sorununa 5 maddede çözüm önerisi!

Geri Dön