Kent Haberleri

Konut satışları ne zaman artış trendine girer? Yabancı yatırımcıların algısı ne durumda? 

GİGDEKS‘in 14’üncü sayısını kamuoyuyla paylaştı. Peki Konut satışları ne zaman artış trendine girer? Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye karşı algısı ne durumda?

Uluslararası yatırımcıya konut satış endeksi GİGDEKS‘in 14’üncü sayısı belli oldu. Buna göre, uluslararası yatırımcıya ortalama konut satış fiyatı 273.233 dolardan 277.865 dolar seviyesine yükseldi. GİGDEKS, baz puanı ise 172,1 seviyesine ulaştı. Peki Konut satışları ne zaman artış trendine girer? Yabancı yatırımcıların algısı ne durumda? 

YABANCIYA ORTALAMA KONUT SATIŞI YÜKSELDİ

GİGDEKS 14 verilerine göre uluslararası yatırımcıya ortalama konut satış fiyatı 273.233 dolardan 277.865 dolar seviyesine yükseldi. Söz konusu rakam, GİGDEKS 8’in ardından en yüksek rakam olarak endekse yansıdı.

KONUT SATIŞLARI ARTACAK MI?

Emsal.com'da yer alan habere göre; Uluslararası yatırımcıya konut satışında gelecek 3 ay öngörüleri sorulan GİGDER üyelerinin yüzde 27,6’sı satışların artacağı yönünde iyimser görüş verdi.

Satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise bir önceki çeyrekte yüzde 30,4 seviyesindeyken bu çeyrekte yüzde 27,6’ya geriledi. Verilere göre satışların bir sonraki çeyrekte değişmeyeceğini düşünenler ise en yüksen oran ile yüzde 44,8 seviyesinde gerçekleşti.

Çalışmada GİGDER üyeleri, “Güncel ekonomik durumu göz önünde bulundurduğunuzda Türkiye’de konut satışlarının ne zaman artış trendine gireceğini öngörüyorsunuz?” sorusuna da yanıt verdi.

Üyelerin yaklaşık 3’te 1’i konut satışlarının 2025 yıl sonuna doğru yükselişe geçeceği beklentisinde olduklarını aktardı. Araştırmaya katılan üyelerin yüzde 20,7’si ise konut satışlarının en az 2 sene daha artış trendine girmesini beklemediklerini ifade etti.

YABANCI YATIRIMCILARIN TÜRKİYE'YE KARŞI ALGISI NE DURUMDA? 

GİGDER üyelerinin neredeyse hepsi, “Kurduğunuz iletişimlerden hareketle son dönemde potansiyel uluslararası gayrimenkul yatırımcılarının Türkiye algısı ne durumda?” sorusuna “olumsuz” yanıtını verdi. “olumlu” diyenlerin oranı ise yüzde 3 olarak kaydedildi. 

Müteahhitler isyan etti! Yüksek faizler yüzünden 4 müteahhitten 3'ü proje üretemiyor!

Konutta yeni kredi kampanyası önerisi: Altın konut modeli!

Barınma krizi nasıl çözülür? Türkiye'nin konut politikasında neler değişti?