Sektörel

Konut satışları neden arttı?

Adana Ekspres Gazetesi köşe yazarı olan Feridun Arseven bugünkü yazısında konut satış verilerini değerlendirdi ve neden satışların arttığını açıkladı. İşte o yazı...

Konut Satışları Aralık Döneminde Ay Bazında ve Yıllık Olarak  Bir Önceki Yıla Kıyasla Artış Sergiliyor.


Aralık Ayı itibariyle bakıldığında; bir önceki yılın aynı ayına kıyasla toplam konut satışlarının yüzde 5,9 oranında artış gerçekleştirdiği fark edilmektedir.


Ocak – Aralık dönemi itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla bakıldığında ise aylık artıştan çok daha yüksek bir artışın ( yüzde 10,6) olduğu görülmektedir.


Konut satışları 2015 yılı ocak dönemine toplam satışlarda düşüşle başlamışsa da, ilerleyen aylarda satışlarda önemli oranlarda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artışlar gerçekleşmişti.


Özellikle nisan döneminde yüzde 43 oranında yüksek bir artışla karşılaşılmıştı. İlerleyen aylarda artış oranları gerilediği gibi, eylül döneminde de yaklaşık yüzde 20 oranında düşüş görülmüştü.


Kısaca ülkede konut satışlarında gerek ay bazında ve gerekse ocak- aralık dönemi itibariyle bakıldığında artışlar gerçekleşmiştir.


Peki ülkede bir çok vatandaşın gelirleri reel olarak oldukça düşük seviyede artarken,  neden konut satışlarında artışlarla karşılaşılmaktadır?


Bunu birkaç nedene bağlayabiliriz: 


(1) Finansal yatırım araçlarının reel getirileri aylık bazda oynaklık ortaya koysa da, yıl bazında bakıldığında, mevduat faizlerinin, BIST 100 endeksinin (borsa), devlet iç borçlanma senetlerinin  yatırımcılarına negatif getiri sağladıkları, bunun yanında diğer finansal yatırım araçlarından Euro ve altının  yatırımcılarına düşük getiri sağladıkları sadece doların bu yıl yatırımcısına yüzde 17’lere varan yıllık reel getiri sağlayabildiği görülmektedir.


Diğer bir anlatımla finansal yatırım araçlarının çoğu yatırımcısının bu yıl yüzünü güldürememiştir.


(2) Artan konut fiyatları, vatandaşı artışları bir yerlerden yakalamak duygusu ile konut almağa itmektedir. Yıllık yaklaşık yüzde 16 oranında artışlar enflasyonun yüzde 8,8’lerde gezindiği ve finansal araçlarda yeterli getirilerin olmadığı ortamda vatandaşa konut satın almak cazip geliyor.


(3) Bizim ülkemizde “dünyada mekân, ahirette iman” deyişiyle konut alımı özendirilmektedir.


(4) Artan konut kira gelirleri de konut alışlarını cazip kılmaktadır.


(5) Satış firmaları da kendi bünyesinden vatandaşın alımını özendirecek katkılar yapmaktadır. Örneğin; vatandaşa kendisi kredi açmaktadır. Hatta uzun dönem verdiği krediden vade farkı talep etmemektedir.


Özetle


Gerek konut satış firmalarının vatandaşa sağladıkları kolaylıklar, gerekse artan maliyetler nedeniyle de artan konut fiyatlarını daha fazla artmadan bir yerlerden yakalamak isteği ve gerekse konut alımının ülkemizde olması gereken bir uygulama gibi sayılması gibi nedenlerle, toplam konut satışları artışını sürdürmektedir.


Bunun yanı sıra, toplam konut satışları bilindiği gibi, ilk el ve ikinci el konut satışları olarak takip edilebilmektedir.


Müteahhit firmadan, ya da arsa karşılığı konut almış kişilerden satın alınması demek olan ilk el satışlar, konut stokları hakkında bizlere ışık tutmaktadır.


2010- 2014 Yılları arasında alınan yapı ruhsatı ve gerekse yapı izin belgelerine kıyasla ilk el satışlar bir hayli geriden gelmektedir. 2015 yılının ilk dokuz ayındaki gelişmeler de bunun gibidir.


Bu da bize, toplam konut satışlarında artış olmasına karşılık, konut stoklarının artışına engel olunamadığına işaret etmektedir.



Feridun ARSEVEN/Adana Ekspres