29 / 04 / 2024

Konut satışları Nisan'da 119 bini geçti!

Konut satışları Nisan'da 119 bini geçti!

Faizlerin düşük seyrine 7 Haziran seçimleri öncesinde hükümetin tek başına iktidarını devam ettireceği beklentisi de eklenince konut satışları rekor kırdı. Türkiye genelinde toplam konut satışları nisanda, yüzde 42.7 artarak 119 bini geçti.



Faizlerin düşük seyrine 7 Haziran seçimleri öncesinde hükümetin tek başına iktidarını devam ettireceği beklentisi de eklenince konut satışları rekor kırdı. Türkiye genelinde toplam konut satışları nisanda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42.7 artarak 119 bini geçti. Şubat ayında yüzde 15, mart ayında ise 32.4'lük artış yaşanmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konut Satış İstatistikleri'ne göre, ipotekli olarak yapılan banka kredili konut satışları ise yüzde 96.5 artışla iki katına çıktı. Türkiye genelinde "yeni" konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40.1 artarak 53 bine yaklaştı. İkinci el konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44.9 artış göstererek 67 bine çıktı. 4 aylık konut satışları yüzde 22 artışla 416 bin 535 adede ulaştı. Söz konusu dönemde ipotekli satışlar ise yüzde 55 arttı. 


YABANCIYA 1.847 KONUT SATILDI

Yabancılara nisanda satılan bin 847 konutun 584'ü İstanbul'da gerçekleştirildi. İstanbul'u 507 konut ile Antalya, 133 konut ile Bursa ve Yalova, 90 konut ile Aydın, 76 konut ile Mersin ve 63 konut ile Sakarya izledi. Ocak-nisanda yabancıya satış yaklaşık yüzde 18 artışla 6 bin 115 adet olarak gerçekleşti. 


Tüketiciler pozisyon alıyor


İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım

Konut satışlarındaki artış 17 Aralık'ta başlayan siyasi kriz nedeniyle sektörde yaşanan durgunluğun aşıldığının bir göstergesi. Bu tablo, Cumhurbaşkanımızın faizlerin düşürülmesi için neden bu kadar ısrarcı olduğunu anlatıyor. Seçim öncesi satın alma pozisyonları da şu anda zirvede.


Piyasalar seçimi satın aldı


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik:

Sektörde rakamlar, büyüme ve satışlar çok iyi gidiyor. Bu yeni yatırımlar konusunda cesaret veriyor. Martta piyasalardaki düşüş seçim tablosunun netleşmesiyle normale döndü. Tüketicinin önünde seçim engeli kalmadı. Yüzde 96'lık artış piyasaların seçimi satın aldığının kanıtı.


Faiz yükselmedi satışlar arttı


Sur Yapı YKB'si Altan Elmas:

Bu tamamen faizlerin yükselmemesinin sonucudur. Şubatta doların artışına boyun eğilip, faizler artırılsaydı böyle bir tablo görülmezdi. Geçen yıl faizler arttığı için konut satışları dip yapmıştı. Bir de bu sonuç tek başına iktidarın devam edeceğinin tüketici tarafından satın alındığını gösteriyor.


Seda Tabak-Sabah


Geri Dön