04 / 05 / 2024

Konut satışlarında kredi etkisi!

Konut satışlarında kredi etkisi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Bunun üzerine AKYAPI CEO'su Hüseyin Dincel bazı yorumlarda bulundu. İşte detaylar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı konut satış istatistiklerini duyurdu. Dolayısıyla Türkiye'de Eylül ayı konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 22,9 azalarak 113 bin 402 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları da Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,8 azalarak 5 bin 49 olarak kaydedildi. AKYAPI CEO'su Hüseyin Dinçel, konut satışlarındaki bu düşüşte kredi kısıtlamaları çok etkili olduğunu belirtti.

 Konut satışlarında kredi etkisi!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Eylül Ayı Konut Satış İstatistikleri açıklandı. Rakamlar gösteriyor ki Türkiye'de Eylül ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösterirken, bir önceki aya göre azaldı. Rakamları analiz eden Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, şunları söyledi:

“Konut satışlarında yılın ilk yarısındaki rekorlar dikkat çekmiş, aylık artışlar iyi bir ivme göstermişti. Ancak Temmuz ayından itibaren rüzgar tersine döndü. Temmuz ve Ağustos`tan sonra Eylül`de de gerileme görüldü. Konut satışlarındaki bu gerileme serisinde kredilere getirilen sınırlama ve satın alma gücünün düşmesi etkili. BDDK, konut kredilerinde ilk ve ikinci el oranlarını ve kredi verilme değerlerini değiştirmişti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43 azalış göstererek 16 bin 970 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 15'e kadar geriledi. Bu son dönemlerin en düşük oranı. Bu durum gösteriyor ki, konut satışları kredilerden çok fazla etkilendi. Konuta olan talebin hala canlı olduğunu biliyoruz. Talepte bir azalma yok”


Geri Dön