22 / 11 / 2024
fuzul

Konut satışlarında mayıs ayında 12'lik artış yaşandı!

Konut satışlarında mayıs ayında 12'lik artış yaşandı!

Gayrimenkul piyasası beklenenin aksine çok iyi bir mayıs ayı geçirdi. Seçim öncesi taleplerin askıya alınmasını bekleyen uzmanların aksine, mayıs ayında konut satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 12'lik artış yaşandı




GAYRİMENKUL piyasası beklenenin aksine çok iyi bir mayıs ayı geçirdi. Seçim öncesi taleplerin askıya alınmasını bekleyen uzmanların aksine, mayıs ayında konut satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 12'lik artış yaşandı. Gayrimenkul sektöründe esas patlamanın haziran sonu başlayacağım söyleyen Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı,

"Konuttaki canlılık Haziran ayının ikinci dönemi ile Temmuz ayının ilk yarısında görülecek. Çünkü bu dönem hem seçim nedeniyle askıya alınan taleplerin gündeme alınacağı dönem, hem de gayrimenkul şirketlerinin yaz dönemi kampanyalarını hayata geçirecekleri dönem. Çok verimli geçmesi bekleniyor" diye konuştu.

Yüzde 12 artış
Gayrimenkul piyasasında mayıs ayı total işlem sayısı ve hacminin geçtiğimiz yıllara oranla daha iyi olduğunu belirten Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, şunları söyledi: "Mayıs ayı içindeki total satış grafiği geçtiğimiz yulara oranla yüzde 12 artış gösterdi. Satışlar ticari gayrimenkulde değil konutta büyük ivme kazandı. Bunu sevindirici olduğu kadar şaşırtıcı buluyoruz. Çünkü emlak hareketlerinin en canlı olduğu bu dönemin 2011 yılında seçim arefesine denk gelmesi nedeniyle alım taleplerinin bir süre askıda kalacağını öngörmüştük. Bu öngörümüz ticari emlak için doğru çıkmakla beraber konutta alımlar hiç hız kesmedi. Seçimin sonucunun aslında çok açık olduğunu düşünen konut yatırımcıları bu durumu seçim öncesi yatırım şeklinde değerlendirdikleri için işlem hacminde büyük artış yaşandı. Satışların en çok gerçekleştiği bölgeler Avrupa Yakası için Beylikdüzü ve Halkalı, Anadolu Yakası için Kartal-Pendik hattı ve Çekmeköy Bölgeleri."

Rekabet zamanı
Emlak sektöründe 2011 yılında çok hareketli bir dönem yaşanacağını söyleyen Özelmacıklı, şunları söyledi: "Seçimler nedeniyle askıya alman talepler 12 Haziran sonrasında hayata geçirilecek, bu da piyasa hareketlerini tetikleyecektir. Bankaların cazip paketleriyle şekillenecek ve ivme kazanacak olan talepler üretici firmaların yaz dönemi kampanyaları ile bütünleştiğinde 20 Temmuz dönemine kadar yoğun bir rekabet yaşanacağım düşünüyoruz' dedi.

Yeniden şekillenecek
Pek çok konut projesinde yaz dönemi kampanyalarının yavaş sonrasında hayata geçirilecek, bu da piyasa hareketlerini tetikleyecektir. Bankaların cazip paketleriyle şekillenecek ve ivme kazanacak olan talepler üretici firmaların yaz dönemi kampanyaları ile bütünleştiğinde 20 Temmuz dönemine kadar yoğun bir rekabet yaşanacağım düşünüyoruz' dedi.

Deprem Bölgesel etkiledi

SİMAVda yaşanan depremi değerlendiren Özelmacıklı, şunları söyledi: "O bölgedeki emlak hareketleri elbette olumsuz etkilendi. Büyükşehirlerin emlak hareketlerinde olumsuz bir etki yaratmadı. Artık tüketicinin depremin değil binaların ölüme neden olduğu T konusunda bilinçlendi. Depremin emlak piyasasına etkisi ikinci el gayrimenkullere olan talepte farklılık yarattı. Türkiye'de ne yazık ki Kentsel Dönüşüm Projeleri hızla hayata geçirilemediği ve zamanında önlem alınamadığı için pek çok bina ve hatta pek çok bölge bu açıdan risk altında bulunuyor. Maalesef bu denli bilinçlendirme çalışmalarına ve toplumsal etkinliklere rağmen ülkemizde sadece 2,6 milyon konut Deprem Sigortasına sahip." dedi.


Asıl patlama haziran sonunda olacak

EMLAK piyasasında askıya alınan taleplerin Haziranın ilk haftasına kadar çözülemeyeceğini, müşterinin bu konudaki kararlılığını belirten Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, "Konuttaki canlılık Haziran ayının ikinci dönemi ile Temmuz ayının ilk yarısında görülecek. Her sektörün bekleme, patlamaya hazırlık ve patlama dönemleri vardır. Önemli olan kuvvetli öngörü ile isabetli yönlendirmeler yapmaktır. Bizim sektörümüzün seçim

öncesi dönemi her ne kadar parlak olsa da olması gerekeni yansıtmamaktadır. Ancak asıl patlama Haziran ayının ikinci yarısı ile Temmuz ayının ilk 15 günlük diüminde yaşanacaktır. Çünkü bu dönem hem seçim nedeniyle askıya alınan taleplerin reele döneceği dönemdir, hem de üretici firmaların yaz dönemi kampanyalarım hayata geçirecekleri dönemdir. O nedenle bardağa boş tarafından değil dolu tarafından bakılmalıdır' diye konuştu.

Deprem konusunda bilinçlendirmek gerek

B NURİ Özelmacıklı, "Tüketiciyi    . bilinçlendirmede özellikle emlak firmalarına büyük sorumluluklar düşüyor. Her satışta bu konuda müşterinin bilinçlendirilmesi gerek. Toplum olarak maalesef balık hafızalıyız, yaşadıklarımızı hafızamızdan kısa süre içinde siliyoruz. 7.4 şiddetinde depremi yaşayan toplumumuzda olayın etkisi son derece kısa sürdü, hala sanki bir daha hiç yaşanmayacakmış gibi hareket ediyoruz."
Hürriyet


Geri Dön