02 / 10 / 2024

Konut satışlarındaki artış beraberinde yeni yatırımları getirdi!

Konut satışlarındaki artış beraberinde yeni yatırımları getirdi!

Savaş Özaydemir yaptığı açıklamada, ekonomik krizin etkilerinin hızla azalmaya başlamasıyla birlikte, Türkiye ekonomisine ilişkin olumlu bekleyişlerin giderek arttığını kaydetti  




 Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Türk ekonomisine olan güvenin giderek arttığını söyledi.
        
Özaydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik krizin etkilerinin hızla azalmaya başlamasıyla birlikte, Türkiye ekonomisine ilişkin olumlu bekleyişlerin giderek arttığını kaydetti.
        
Ekonomi büyümede görülen başarılı gelişmeye paralel olarak, dünya genelindeki en yüksek büyüme rakamlarına ulaşılmasının, iç ve dış piyasalarda Türkiye ekonomisine olan güveni giderek artırdığını ifade eden Özaydemir, şöyle konuştu:
        
"Türk ekonomisine olan güven giderek artmaktadır. Türkiye ekonomisine ilişkin olarak ihracattaki olumlu artış trendi, iç piyasada otomotiv satışlarındaki canlılık, konut satışlarındaki artış, beraberinde teşvik belgeli yeni yatırımlardaki canlanma işaretleri, ekonomik beklentileri her geçen gün daha da olumlu bir ortama taşımaktadır. Ancak, gözden kaçırılmaması gereken bazı noktalara da dikkati çekmek gerekmektedir. Bunların başında yüzde 11’ler düzeyine oturan ve gittikçe kronikleşen işsizlik rakamları ciddi bir sorun olarak ortada durmaktadır. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Ekonomik Program’da açıklandığı üzere işsizlikteki bu olumsuz tablo aynı şekilde devam edeceği görülmektedir. Sorunun bu şekilde uzun yıllar boyunca taşınamayacağı bir gerçektir. İşsizlikteki bu tablo, senelerce katlanılan enflasyon sorunundan çok daha tehlikeli ve sosyal sıkıntılara yol açacak bir sorundur."
        
Özaydemir, Hükümetin işsizliğin azaltılması konusunda kalıcı ve etkin tedbirler uygulaması gerektiğini belirterek, "Söz konusu tedbirlerin başında da hem gençlerin hem de vasıfsız işsizlerin mesleki eğitim alanında daha fazla eğitilmesine yönelik destek programlarıyla, özel sektörün yeni yatırımlarını ve istihdamını özendirici ek tedbirler uygulanmalı, ayrıca halen uygulanan teşvik tedbirlerinin de süresi de uzatılmalıdır" dedi.
        
-CARİ AÇIKTAKİ ARTIŞ-
        
Ekonomi için diğer önemli bir risk unsurunun ise cari açıktaki artış olduğunu kaydeden Özaydemir, açıklanan orta vadeli ekonomik programda da 2013 yılına kadar cari açığın 48 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
        
Özaydemir, şöyle devam etti:
        
"Bu oranda bir cari açığın ancak sıcak para ile kapatılacak olması da, önümüzdeki yıllarda da sıcak para olgusunun ekonomideki etkin hakimiyetin kaybetmeyeceğini göstermektedir. Sanayici ve ihracatçımızın açısından açıklanan orta vadeli ekonomik program mevcut işlerini, satış fiyatları ile uzun vadeli yeni yatırım planlarını hazırlarken kendilerine önemli bir referans ve yol haritası olacağı açıktır. Ekonomi için önemli bir risk unsuru da cari açıktak artış. Bu arada geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen G-20 zirvesi de Türkiye’nin dünya ekonomisindeki önemini ve artan rolünü ortaya koyması bakımından yararlı bir toplantı olmuştur. Hükümet’in bayram öncesinde açıkladığı vergi, SGK ve diğer kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik kanun tasarısı da ekonomik kriz nedeniyle mali dengeleri bozulan sanayi ve ticaret dünyamız açısından sevindirici bir haber olmuştur. İş dünyamızın sağlanan bu imkanı iyi bir şekilde değerlendireceğine inanıyorum."

A.A


Geri Dön