14 / 08 / 2024

Konut satışlarını artıran 5 neden! Satış rakamları daha da artar mı? 

Konut satışlarını artıran 5 neden! Satış rakamları daha da artar mı? 

Türkiye’de hazirandan temmuza, konut satışları 47 bin adetlik artış gösterdi. Peki konut satış rakamları daha da artar mı? İşte konut satışlarını artıran 5 neden...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün 2024 Temmuz'a ilişkin konut satış verileri tek tek açıklandı. Söz konusu rakamlar, 'sektörde toparlanma başlıyor mu?' sorusunu gündeme getirirken, vatandaşlar da 'şimdi konut almak için doğru zaman mı?' sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. 

Haziran ayında 79 bin 313 adet olan konut satışları, temmuzda 127 bin 88 adet şeklinde kaydedildi. Rakamlara göre, bir aylık süreçte konut satışlarında 47 bin adedin üzerinde yükseliş oldu.

Türkiye Gazetesi'nden Ö. Faruk Bingöl'ün haberine göre; konut kredisi faiz oranlarında ciddi bir düşüş yaşanmamasına rağmen satışlarda artış yaşanması dikkatleri çekti. 

Konut satışlarını artıran 5 neden! Satış rakamları daha da artar mı? 

KONUT SATIŞLARINI ARTIRAN 5 SEBEP

Bugün hala 1 milyon Türk Lirası tutarındaki konut kredisinin 120 ayda geri ödemesi, 3 milyon Türk Lirası'nı buluyor. Zaten kredili satışlar da geçen ay sadece 11 bin 496 adet şeklinde oldu ve toplam satışlar içindeki payı da yüzde 9 gibi düşük bir seviyede geldi. 

Sektör temsilcileri ve emlakçılar, konut satışlarındaki yaşanan yükselişlerin sebeplerini şu şekilde sıraladı: 

1- İstanbul başta olacak şekilde konut fiyatlarında son 1 yılda artış hızının oldukça gerilemesi ancak kiralarda yaşanan ciddi artışlar, kira/fiyat çarpanını oldukça düşürdü. İstanbul’da sene başında 17 yıla yakın seyreden kira çarpanı bugün 14 seneye kadar düştü. 

2- Temmuz 2024'te “yüzde 25” sınırının kalkmasıyla beraber güncellenen kira tutarlarında daha yüksek yükselişler yaşandı. İnsanlar “oturum” amaçlı konut almaya yöneldi. 

3- Faiz indirimi beklentilerinin konuşulmaya dahi başlamasıyla beraber, bazı konut alıcıları erkenden harekete geçerek ev almaya başladı. 

4- Mevduat faizlerinde yaşanan bir miktar düşüş ve bunun devam edeceğine ilişkin beklentiler de vatandaşları konut için teşvik etmeye başladı. 

5- Gram altında yaşanan rekor denemelerinin ardından konut ihtiyacı olanlar, yüksek fiyatlardan altınlarını bozdurarak, durgun piyasada nakdin de gücünü kullanıp, konut ihtiyaçlarını karşılamaya başladı.

Konut satışlarını artıran 5 neden! Satış rakamları daha da artar mı? 

KONUT SATIŞLARI DAHA DA ARTACAK MI?

Sektör temsilcileri şu anda iki gelişmeyi işaret ederek, "Bunlardan birisi kira getirilerinin artması ve amortisman sürelerinin azalması. Yani amortisman süreleri tüm kentlerde kısalıyor. Bu da alım için cazibe sunuyor. İkincisi de faiz oranlarında indirim beklentisi artık daha fazla konuşuluyor" açıklamasında bulundu 

Temsilciler, bu iki gelişmenin konutta alım iştahının devam etmesini sağlayabileceğine dikkat çekti. 

Emekli promosyonlarında Ağustos fırsatı: TEB emekli promosyon ne kadar? İşte TEB emekli promosyon 2024...

Yatırım için arazi alacaklar dikkat! Uzmanı uyardı, imar durumu sizi yanıltmasın

Ekonomist Özgür Demirtaş'tan dolar yorumu! Doların sabit kalması yabancı yatırımcıya yaradı!


Geri Dön