28 / 04 / 2024

Konut sektörü, 15 milyar TL'ye varan yatırımlar yapacak!

Konut sektörü, 15 milyar TL'ye varan yatırımlar yapacak!

Özellikle Marmara Depremi 'nden sonra başlayan markalı konut atağı bütün hızıyla devam ediyor. 2005 'te soluksuz bir maratona başlayan sektör, başta Avrupa Yakası 'nda olmak üzere 2011 'de 15 milyar liraya varan yatırımlara imza atmaya hazırlanıyor



İstanbul 'un taşı toprağı altındır ya, ona sebep yıllardır şehre akan göç durmak bilmez. Hal böyle olunca da sürekli artan nüfusu barındıracak konut ihtiyacı özellikle 2000 'li yılların başlarında metropolün en büyük meselelerinden biri haline gelir. Ancak o dönemlerde müteahhitler boş buldukları alanlara eski usul apartmanları dikerler. Ne doğru düzgün işleyen yapı denetimi vardır ne de vatandaş tam olarak bilinçlidir. Sayıları belli başlı büyük inşaat firmalarının güzel projeleri vardır ama yetersizdir. Derken 17 Ağustos 1999 'da Marmara Depremi olur ve o zaman vatandaş bilinçlenmeye, devlet otoriteleri işi sıkı tutmaya karar verir. Markalı konutların isimleri ön plana çıkar, projeler gün sayarken meşhur ‘kara çarşamba ' olayı gerçekleşir. Konut sektörü bir deprem de bu şekilde yaşar. 2002 'de AK Parti 'nin iktidara gelmesiyle konut sektöründe hareketlenmeler başlar. Ortaya çıkan güven ortamının olumlu dalgaları konut sektörüne yaklaşık 3 yıl sonra ulaşır. Deprem ve krizden dolayı ertelenen konut talebi 2005 'te bir anda patlama yapar.

KOLAY KREDİLERLE EV SAHİBİ OLMAK

Deprem endişesi yaşayan vatandaş ve sektördeki yüksek kazancı gören yatırımcı tercihini markadan yana kullanır. Dev firmalar İstanbul 'da başta Anadolu Yakası olmak üzere birbiri ardına konut projelerine start verirler. Bu arada Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) de uzun yıllar süren sessizliğinin ardından aslÜ® işine döner ve başta orta direk ile dar gelirli olmak üzere hemen hemen her keseye uygun evler üretmeye başlar. İstikrar ortamıyla birlikte krediler de kolaylaşır, faizler düşer, mortgage (tutsat) sistemi de uygulamaya geçince taksitler 20-30 yıla yayılır. Yeni projelerde yok yoktur. Otopark, oda servisi, uyandırma servisi, limuzin-araba kiralama servisi, havuz, spor salonları, yürüyüş parkurları, yapay göletler, çevreyi kirletmeyen malzemeler ve dahası. Bütün bu değişimin neticesinde sektör adeta maratona başlar. Anadolu Yakası 'nda konut yapacak yer kalmayınca yeni rota Avrupa Yakası 'dır. Bölgedeki nadir arsalar üzerinde daha çok yüksek katlı yeni binalar hızla yükselir. Markalı konut sektöründe bu yıl için ise yatırım miktarı yaklaşık 15 milyar lirayı bulan projelerin gerçekleşmesi bekleniyor.

İSTANBUL 'A ‘KRİSTAL şžEHİR '

Son olarak Ispartakule 'de ‘Bizim Evler 1, 2 ve 3 projelerini hayata geçiren İhlas Holding, Esenyurt 'ta 5 bin 100 konutluk dev proje Kristal şžehir 'e başlıyor. Kristal şžehir 'de konutlar metrekaresi 1200 liradan satılacak. İhlas Holding bir kısmını Esenyurt Belediyesi ile kat karşılığı olarak anlaştığı toplam 142 bin 800 metrekarelik arsa üzerine Kristal şžehir adında bir mahalle kuracak. Beylikdüzü, Esenyurt ve Büyükçekmece 'nin kesiştiği kavşakta E-5 (D-100) otoyolu üzerinde inşa edilecek Kristal şžehir, TÜYAP 'ın yanı sıra Metro, Carrefour, Migros, Real, Bauhause, Media Markt gibi büyük alışveriş merkezlerine komşu olacak. 18 konut bloku ile 2 adet E-5 girişli residence kulesinden oluşacak Kristal şžehir 'de 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tipleri yer alıyor. İhlas İnşaat A.şž. Yönetim Kurulu Başkanı Halil şžeker, Kristal şžehir 'in yüksek teknoloji ile depreme dayanıklı olarak inşa edileceğini belirterek, “Bu projeden konut sahibi olanlar, Kristal ismine layık değerli bir yatırıma imza atmış olacaklar. İstanbul 'da kaliteli hayat tarzı arayanları, Kristal şžehir 'deki huzuru, mutluluğu, güvenliği ve kazançlı yatırımı yıllar boyu yaşamaya davet ediyoruz ” dedi. 120 bin metrekarenin yeşil alana ayrıldığı projede, 11 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 10 bin metrekarelik kapalı sosyal tesis, kapalı yüzme havuzları, fitness salonu bulunacağını açıkladı.
Türkiye


Geri Dön