25 / 07 / 2024

Emekliler maaşlarının yüzde 32’sini konut ve kiraya harcıyor: Kiralar yüzde 65, emekli maaşı yüzde 25 artacak! 

Emekliler maaşlarının yüzde 32’sini konut ve kiraya harcıyor: Kiralar yüzde 65, emekli maaşı yüzde 25 artacak! 

Emekli maaşlarının yetersiz olduğu sık sık gündeme gelirken; CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, dikkat çeken rakamlar paylaştı. Buna göre, emekliler maaşlarının yüzde 32’sini konut ve kiraya harcıyor. İşte Bakırlıoğlu'nun o açıklaması...


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


Haziran ayının enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte, SSK ve Bağ- Kur emeklilerine yüzde 24.73, memur emeklilerine yüzde 19.31 oranında zam uygulanacağı açıklandı. Ayrıca, 10 bin TL olan en düşük emekli maaşı da 12 bin TL şeklinde güncelleniyor. Ancak emekli maaşlarının yetersiz olduğu sık sık gündeme geliyor. Emekliler geçim sıkıntısı belirttiklerini, aldıkları maaşın kirayı bile zor karşıladığını dile getiriyor. 

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, emekli maaşları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakırlıoğlu, söz konusu açıklamasına emekli maaşlarının son günlerin en çok tartışılan konusu olduğunu anımsatarak başladı. 

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Meclis'te yaptığı açıklamasında, "Görüştüğümüz kanun teklifinde de bununla ilgili bir düzenleme var. Buna göre, en düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12.500 liraya çıkartılıyor; artış yüzde 25, bütçeye maliyeti 33 milyar lira ve bu artıştan da 3 milyon 700 bin emeklimiz faydalanacak. Peki, emeklimiz aldığı bu 12.500 liralık maaşı nerelere harcıyor?" sorusunu yöneltti. 

Bakırlıoğlu, emeklilerin maaşlarını sağlığa, eğitime, konaklamaya harcayamadığına dikkat çekti ve "TÜİK’e göre emeklilerimiz aldıkları bu maaşın yüzde 29'unu gıdaya, yüzde 32’sini konut ve kiraya yüzde 14'ünü de ulaştırmaya harcıyor" ifadelerine yer verdi. 

Emekliler maaşlarının yüzde 32’sini konut ve kiraya harcıyor: Kiralar yüzde 65, emekli maaşı yüzde 25 artacak! 

CHP'li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, "Ülkemiz, şu anda OECD ülkeleri arasında en fazla gıda enflasyonuna sahip olan ülke. Bizi çıkarın, 37 tane OECD ülkesi var, bunların bütün gıda enflasyon rakamlarını alt alta topladığımız zaman ancak Türkiye'nin gıda enflasyonu yapıyor, yüzde 71. Dünyada, bütün dünyada gıda fiyatları düşüyor, bizim ülkemizde gıda fiyatları artmakta. Şimdi “Gıda enflasyonu yüzde 71.” diyorsunuz, öbür taraftan da emekliye yüzde 25 zam yapıyorsunuz" bilgilerini verdi ve " Bu hak mıdır, reva mıdır?" dedi. 

TÜİK’e göre Türkiye'de ortalama ev kirasının 5 bin 850 TL olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu, "Yani, bugün 5.850 liraya bir ev bulduğunuzu düşünün, Türkiye'de ortalama genelde 12 bin lira civarında ama TÜİK diyor ki: “5.850 lira.” Kabul edelim, 12.500 lira, 10 bin lira maaş alan bir emekli gitsin, 5.850 liralık bir evde otursun, temmuz ayında da kira artışı gelsin. Şimdi, biz temmuz ayında 10 bin liralık maaşı 12.500 liraya çıkarıyoruz, artış 2.500 lira. Devlet ne diyor? “Kira artışı yüzde 65 olacak.” diyor. 5.850 liranın yüzde 65'i 3.800 lira yapıyor" diye konuştu. 

Bakırlıoğlu, bu durumda emekliye yapılmış olan zammın kira artışını bile karşılamadığının altını çizdi.

Emekliler maaşlarının yüzde 32’sini konut ve kiraya harcıyor: Kiralar yüzde 65, emekli maaşı yüzde 25 artacak! 

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, "Şimdi, iktidar temsilcileri bu sefalet ücretinin az olduğunun farkında, bütçeyi öne sürmekteler “Ne yapalım, elimizden gelen budur, kaynak yok.” diyorlar. Acaba hakikaten de kaynak var mı, yok mu? Mesela, bu vergi paketinde birtakım istisnaları kaldırarak, birtakım vergi oranlarını artırarak, yeni vergiler getirerek 200 milyar liralık bir kaynak ortaya çıkıyor" ifadelerine yer verdi ve bu şekilde 200 milyar TL'lik kaynak oluştuğunu vurguladı. 

"Daha da öteye gitmeye gerek yok. Daha dün Ticaret ve Sanayi Komisyonunda bir ticaret kanun teklifi vardı, o
konuşuldu. Orada dünya devi Alibaba’ya özel bir düzenleme yapıldı, adrese teslim bir düzenleme yapıldı. Buna göre Alibaba’nın lisans bedelinde 20 milyar liralık bir indirim yapıldı" bilgilerini veren Bakırlıoğlu, "Esasında kaynak var ancak adamına göre kaynak var, herkese kaynak yok. Kime kaynak var? Mesela, Alibaba’ya var ancak emekli hacı babaya kaynak yok" diyerek açıklamasını tamamladı. 

GYODER'den GYO'lar için planlanan yüzde 10 kurumlar vergisi ve yüzde 50 temettü şartına itiraz!

Ünlü analistten suçlama gibi açıklama: Faiz düşecek, GYO’lar uçacak algısı yapılıyor!

İslam Memiş'ten yatırımcılara yeni uyarı geldi: Böyle yapan varını yoğunu kaybeder!

Emeklilere 18 bin TL'lik ek ödeme müjdesi! 6 gün içinde başvuran hem maaş hem promosyon alacak! İşte ING promosyon 2024


 


Geri Dön