22 / 12 / 2024

Konut sektörü ekonominin dinamizmi!

Konut sektörü ekonominin dinamizmi!

Sabah Gazeytesi köşe yazarı olan Şeref Oğuz bugünkü yazısında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin inşaat sektöründeki açıklamalarını değerlendirdi. Oğuz, ''Yaşanılır belde için ihtiyaç duyduğu; değer üreten konut sektörüdür'' dedi.



Kentte oluşan değerin paylaşımı nasıl olmalı? "Metroya 100 metre" ilanıyla konutun kira veya satış değeri artıyorsa, o metronun kilometresine 50-60 milyon $ harcayan belediyenin, bu değer artışından pay alması normal değil mi?


Bu da dâhil, belediyeler, kentsel dönüşüm, imar, yabancıya satış, arsa üretimi ve konut sektörünün gelişimi için savunulan fikirleri dinledik dün. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin başkanlığında, Kadir Topbaş dâhil, özel sektör temsilcileri, sektör STK başkanları ve belediyecilerin katılımıyla 5 saat boyunca tartışılan fikirleri, önümüzdeki hafta perşembe günü detaylı yayınlayacağız.


FETÖ yandaşı haydutların darbe girişimi ardından hayatın normalleşme sürecinde Sabah'ın düzenlediği bu geniş tabanlı toplantıda, güçlü Türkiye için güçlü ordu kadar güçlü ekonomi vurgusu ön plana çıkıyordu. Konut sektörü, ekonominin dinamizminde hayati role sahipse sektörün önünü açmak ve büyümeye hız vermek için Bakan Özhaseki'nin sektör aktörlerini dinlemesi ve sayfalar dolusu not alması son derece önemliydi.


Pek çok öneri arasından bu yazıda odaklandığım; daha önceleri hayatımızda olan ancak sonradan unuttuğumuz "Şerefiye Vergisi" oldu. Zira nüfusun hızla kentleştiği süreçte kentte oluşan rantların adil dağılımında bu değer artışını sağlayan kamunun da payı olması fikri bana adil ve mantıklı geliyor.


Bu önerinin bakanlık veya belediyelerden değil, İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım'dan gelmesi ilginç.


"kamu yararına harcanıyorsa daha da anlamlı olur" denilen Değer Artışı Vergisi, belediyeleri güçlendirmek için de yeni gelir kapısı oluşturabilir.


Ben, kentlerin geleceğine dair üretilen her görüşün çok kıymetli olduğunu biliyorum. Dünya üzerinde 1 milyon yerleşke var ve herkesin daha yaşanılır belde için ihtiyaç duyduğu; değer üreten konut sektörüdür.


Burada amaç üretilen değerin kente hizmet ediyor olması, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamasıdır. Bakan Mehmet Özhaseki ve Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Kadir Topbaş ile 185 katılımcıya teşekkür ediyoruz.




Şeref OĞUZ/Sabah


Geri Dön