02 / 05 / 2024

Konut sektörü en hareketli sektörülerin başında geliyor!

Konut sektörü en hareketli sektörülerin başında geliyor!

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, konut sektörünün, satışların düşük olmasına karşın yine de en hareketli sektörlerin başında geldiğini belirtti



Özgenç, yazılı açıklamasında, 2008-2009 yılları ve 2010"un ilk yarısına kadar yaşanan küresel kriz sürecinden çıkılmasının, Türkiye"nin ekonomik performansının gayet iyi olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Özgenç, ekonomik krizle küçülse dahi ekonominin lokomotif sektörü sayılan inşaat sektörünün, döviz ve faizlerin düşük olmasından dolayı son yıllarda adeta altın çağını yaşadığını ifade etti.

Türkiye genelindeki daire satışlarının, 2008 yılında 427 bin 105 adet iken 2009 yılında 531 bin 746 adede yükseldiğini belirten Özgenç, şunları kaydetti:
'Geçen yıl İstanbul"da 131 bin 150 adet, Ankara"da 101 bin 246 adet, İzmir"de ise 33 bin 811 adet konut satışı gerçekleştiği görülmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde 2009 yılının temmuz-ağustos-eylül döneminde 111 bin 913 konut satılırken, bu sayı 2010 yılının aynı döneminde 83 bin 697"ye geriledi. Konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,21, azaldı. Ama buna rağmen yine de geçmiş yıllarla kıyaslandığında konut sektörünün iyi durumda olduğu açıktır.

Türkiye"de konut sektörü, satışların düşük olmasına karşın yine de en hareketli sektörlerin başında gelmektedir. Faizlerin düşük oranlı seyretmesi, konut ve gayrimenkul yatırımlarını cazip hale getiriyor. Elinde para ve fazla imkanı olanların, yatırım yapabilecekleri, en iyi yatırım aracı olarak konut ve gayrimenkulü görmelerinden dolayı bu alana yöneldiler. Vatandaş, kiradan kurtulmak için yapılan kampanyalardan ve ucuz uzun vadeli kredilerden faydalanarak, konut almaktadır. Kirada oturanlar da yeni ev alıp kendi evlerine taşınmaktadırlar.'

Özgenç, KOBİDER olarak ekonomik durgunluğa rağmen konut sektöründeki satışları olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini bildirdi.
AA


Geri Dön