Sektörel

Konut sektörü faizlerin düşmesini bekliyor!

MTC Holding Onursal Başkanı Mustafa Togay Cömert yaptığı açıklamada konut sektöründeki durgunluğun yüksek faiz oranları ve krediye erişim zorlukları sebebiyle yaşandığını söyledi.

MTC Holding Onursal Başkanı Mustafa Togay Cömert, son günlerde sık sık gündeme gelen konut sektöründe durgunluk yaşandığını dile getirerek, önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında yüksek faiz oranları ve krediye erişim zorluklarının sektörü olumsuz etkilediğini dile getiren MTC Holding Onursal Başkanı Mustafa Togay Cömert, “Sene sonuna doğru faiz oranlarının düşeceğini öngörüyorum. Hükümetin bu konuda adım atmasını bekliyorum. Sene sonuna doğru düşük kredi oranlarıyla belki ilk konutunu alacaklara yönelik projeler başlatılabilir" diye konuştu.

Açıklamasında yatırım yapmak isteyenlerin, özellikle de müteahhitlerin faizlerin düşmesini beklediğini dile getiren Mustafa Togay Cömert, “Söz konusu bu dönemde krediye ulaşmak inanılmaz derecede zorlaştı. Fiziki ürün inşa edilirken ticari krediye de erişim sağlanamıyor. Ürün tamamlandıktan sonra da satış aşamasında tüketicilere konut kredisi sağlamakta zorluk yaşanıyor. Fiyatlar ve faiz oranları oldukça yüksek olduğu için tüketiciler bu kredileri kullanmak istemiyor. Üstelik bankalar da söz konusu bu kredileri vermekte isteksiz. Bu dönemde uygulanan politikalar sebebiyle konut satışlarında uzun süredir bir yavaşlama gözlemleniyor" dedi.

'DİĞER İŞ KOLLARI DA OLUMSUZ ETKİLENİYOR'

Sektörde yaşanan yavaşlamanın diğer iş kollarını da olumsuz etkilediğini dile getiren MTC Holding Onursal Başkanı Mustafa Togay Cömert, "Bir konut satıldığı zaman mobilyacısından perdecisine kadar herkes iş yapıyor. Bu konuyla ilgili şu an onlarda da iş verimliliği iyi gitmiyor" diye konuştu.

KONUT SATIŞLARI

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İntes) üyesi de olan Cömert, İntes'in yayınlamış olduğu konut satış verilerine göre, uzun zamandır düşük olan konut satış hacminin, Mayıs’ta bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 5,2 azalıp 79.313'e, Nisan’da da yüzde 11,8 azalarak 75.569'a gerilediğini söyledi.

'FAİZLERİN DÜŞMESİ BEKLENİYOR'

MTC Holding Onursal Başkanı Mustafa Togay Cömert ayrıca açıklamasında konut almak isteyenler için yakın gelecekte faizlerin düşme ihtimaline dair umutlu olduğunu söyleyerek, ”Sene sonuna doğru faiz oranlarının düşeceğini öngörüyorum" dedi.

MTC Holding Onursal Başkanı Mustafa Togay Cömert sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Şu anda, herkesin elinde biriken konutların bir şekilde satılması gerekli.  Hükümetin bu konu ile ilgili olarak adım atmasını bekliyorum. Sene sonuna doğru düşük kredi oranlarıyla belki ilk konutunu alacaklara yönelik projeler başlatılabilir. Şu an yüksek fiyatlı konutların satışları neredeyse durdu, genelde 1 oda 1 salon ve 2 oda 1 salon konutlar satılıyor çünkü yatırımcılar bu dairelere daha kolay erişebiliyor ve kira getirisi bu tip dairelerde oldukça yüksek. Sektörün canlanması, yalnızca inşaat sektörünü değil, bu sektöre bağlı pek çok yan sektörü de olumlu yönde etkileyecektir."

 

3 yabancıdan 1'i konut alırken Antalya'yı seçti! 

Kredi muslukları açıldığında konut fiyatlarında patlama olabilir!

Kira yönetimine dijital çözüm! Kiracılar kiraları kredi kartı ile ödeyebilecek!