Sektörel

Müteahhitler konut kredisi faizlerinin düşmesini bekliyor!

İnşaat sektörü, yüksek konut kredi faizleri sebebiyle adeta durma noktasına gelirken, müteahhitler de adeta dört gözle faizlerin düşmesini bekliyor.

Son günlerde çok konuşulan inşaat sektörü, yüksek konut kredi faizleri sebebiyle durma noktasına geldi. İş insanı müteahhit İbrahim Canpolat, yüksek konut kredisi faizlerinin bir an önce düşmesini beklediklerini dile getirdi. Açıklamasında yüksek konut kredisi sebebiyle sektörde ciddi anlamda daralmalar yaşandığını söyleyen Canpolat, konut kredisi faizlerinin düşmesini dört gözle beklediklerini söyledi.

Yaptığı açıklamada yaşanan ekonomik daralma nedeniyle sektörde yavaşlama olduğunu dile getiren İbrahim Canpolat, inşaat sektörünün yeniden canlanması için bankaların yüksek kredi faizlerinde indirime gitmesi gerektiğini  belirttii

Öncühaber’den Esengül Bulut imzalı habere göre Türkiye’de tüm müteahhitlerin dört gözle konut kredisinde faizlerin düşmesini beklediklerini dile getiren Canpolat,  “Sıkılaştırma politikaları, piyasada köpük dediğimiz astronomik zamlar açısından olumlu, fiyatlar arz-talep dengesi sayesinde biraz dengelendi. Düşmese bile şu an en azından artmıyor, bu yüzden olumlu diyebiliriz. “ dedi.


FAİZLER DÜŞTÜĞÜNDE İNŞAAT SEKTÖRÜ YENİDEN ESKİ GÜCÜNE KAVUŞACAK

Yaptığı açıklamada inşa edilen konutların arz – talep nedeniyle yarı yarıya düştüğünü dile getiren Canpolat, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Arz-talep dengesi noktasında, konut yapımı geçen senelere nazaran yüzde 50-60 seviyelerinde. Söz konusu bu durumun da yine avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Sektör aslında 2018 yılından sonra, bu krizi öncesinden satın aldı. Ne yaptı? Krizi gördü ve el frenini de çekti. Şu an da her yerde inşaat göremezsiniz, yavaş ve stabil bir biçimde ilerliyor. Yani müteahhitler önden bu durumun tedbirini aldı aslında. Konut satışları azalınca, haliyle malzeme tedariki de azaldı.  En etken neden Konut kredi faizlerinin düşmesi, şununla ilgili şöyle bir handikabımız var. Evet, hükümet daralmaya gidiyor ve faizleri bilinçli düşürmüyor. Neden yapıyor bunu? Çünkü enflasyonu düşürmek için yapıyor, ama şu an da konut yatırım amacı olmaktan çıktı. Evlenecek olanlar ya da tayini çıkacaklar konut alımında ciddi manada sıkıntı yaşıyor. Özellikle yeni evlenecek çiftler sıkıntı yaşıyor, çünkü alım gücü oldukça düştü. Acil ve ivedi bir biçimde konut kredi faizlerinin düşmesi gerekiyor. İnşallah yeni yılın ilk yarısında veya üçüncü çeyreğinde inşaat sektörüyle alakalı ciddi bir hızlanma bekliyoruz. Tabii, yine bu faizle alakalı, 2025 yılında faizler ufak ufak geriye gelmeye başladığında sektör yeniden eski gücüne kavuşacaktır diye düşünüyoruz.”

 

Dere yatağına yapılan 'Deniz manzaralı villalar' tehlike saçıyor! Yapı denetim buraya nasıl rapor verdi?

Kanal İstanbul için 5 yıl sonra mahkemeden flaş karar: Yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılsın!

Kuzey Marmara Otoyolu için Çatalca, Arnavutköy ve Başakşehir'de acil kamulaştırma kararı!