Sektörel

Konut sektöründeki düzenlemeler kaosu artıracak!

Yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektörünün kontrolden çıktığını dile getiren İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yeşiltaş, yüksek kiralara çözüm için öncelikle kayıt dışılığın önlenmesi gerektiğini söyledi.

 

Temmuz ayına artık sayılı günler kala kamuoyuna yansıyan konut sektörü ile ilgili düzenlemelerin kira fiyatlarındaki artışı önleyip önleyemeyeceği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Aydınlık'ta yer alan habere göre konut sayısına göre vergilendirme, boş tutulan konuta vergi gibi birçok tedbirin uygulanması masaya yatırıldı. Konu ile ilgili çözüm önerileri ele alınırken Türkiye İstatistik Kurumunun hane halkı tüketimi verisine göre harcamalar içerisinde en yüksek payı, yüzde 24 ile konut ve kira aldı. Temmuz'dan itibaren de asgari ücrete zam yapılmayacağı, memur ve emeklilere yaklaşık yüzde 25 zam yapılacağı öne sürülüyor. Ayrıca kira artışına getirilen yüzde 25 sınırının ise kaldırılacağı da kaydediliyor.

Gündemden düşmeyen konut sektörü ile ilgili düzenleme önerilerini Aydınlık’a anlatan İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş, “Memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 ya da 30 zam yapıp konut kiralarına TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyona göre 67 civarlarında zam yapmak nereden bakarsak bakalım bu adaletsiz.” diye konuştu. Söz konusu bu uygulamanın kaşıkla verip kepçeyle almaya benzediğini kaydeden Adnan Yeşiltaş, “Yüzde 25 sınırı da doğru değildi. Konut kiraları ile iş yeri kiraları arasında bir adaletsizlik uçurumun meydana gelmesi anlamsızdı. Aynı kattaki bir dairenin iş yeri statüsünde olması yüzde 70 artışı öngörürken diğer taraftan kira getirisinde geçinen insanların da yüzde 25 sınırlandırılması da ciddi bir adaletsizlikti.” dedi.

‘DAHA BÜYÜK YARALAR AÇACAK’

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada vatandaşların özellikle de emeklilerin kirada oturamaz duruma geldiğini dile getiren Adnan Yeşiltaş, “Kaldı ki kendi konutu  olsa bile, şehir merkezlerinde orta gelirli yurttaşların konutunu satmak zorunda kaldığı bir döneme geliyoruz. Memura, işçiye, emekliye verilecek olan yüzde 25 zammın hiçbir yarayı kapatmayacağı gibi enflasyon oranında kira artışı da daha büyük yaralar açacak. Yani emlak dünyasının ciddi derecede bir kargaşanın içerisinde.” dedi.

Adnan Yeşiltaş ayrıca gündemden düşmeyen kira bedellerinde dar gelirlilerin aleyhine oluşacak artışların  önüne geçmek için şu önerileri sıraladı:

“Bir gayrimenkul olan ve bir gayrimenkulden kira alan emekli yurttaşların statüsü ayrı bir şekilde değerlendirilmeli. İşçinin, emekçinin, orta gelirli vatandaşların durumu ayrı değerlendirilmeli. Ayrıca 10 tane, 20 tane gayrimenkulü olan, gayrimenkul zenginleriyle alakalı ayrı bir düzenleme hayata geçirilmeli.”

ÇOKULUSLU ŞİRKETLER ELE GEÇİRDİ

Yüzde 25 sınırının kalkması gibi adımlar hiçbir sorunu çözmeyeceğini dile getiren Adnan Yeşiltaş, şunları kaydetti: “Asıl sorun emlak dünyasının işgal altında olmasıdır. Çok uluslu şirketlerin ülkemizde emlak dünyasını ele geçirdiğini görüyoruz. Yasalara bağlı, mesleğine saygılı, genel gayrimenkul firmaları, Gross Marketler karşısında yok olmaya yüz tutmuş bakkallar pozisyonunda. Bugün çok uluslu firmalar adeta her yerde cirit atıyor. Yapmış oldukları günlük kiralamalar kayıt dışılığa sebep oluyor. Üstelik turizm sektörüne de oldukça zarar veriyor, suça ve suçluya da yataklık yapıyor. Günlük ve aylık olarak kiraya verenlerin, kiralayanların yabancı olduğunu görüyoruz. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kontrolünden çıkmış bir gayrimenkul dünyası var. Gayrimenkul dünyası yabancıların hegemonyası altında.”

YABANCILAR EMSAL OLUŞTURUYOR

Açıklamasında emlak dünyası ile ilgili yapılacak bir müdahalenin başarıya ulaşması için öncelikli olarak sektöre hakim olan kayıt dışılığın önlenmesi, yeniden kontrol altına alınması gerektiğine değinen Yeşiltaş, emlak müşavirlerine sorumluluk yükleyen ve yetki çerçevesini belirleyen bir emlak kanunun olması gerektiğini kaydetti. Açıklamasında ayrıca gayrimenkul sektörünün kontrolden çıkması ve yabancıların eline geçmesinin dar gelirlilerin aleyhine olduğunu kaydeden Adnan Yeşiltaş şunları söyledi: “Örnek vermek gerekirse mega kent İstanbul’un Fatih ilçesinde olduğu gibi yoksul, orta halli vatandaşların oturduğu bir semt yabancıların kontrolüne geçiyor. Yabancılar günlük olarak kiraya veriyor. Böyle olunca da emsal teşkil ediyor. Yabancılara verilen fiyatın emsal olması ile beraber oluşan dalga en fazla dar gelirli vatandaşlara  yansıyor.

“Bu nedenle aslında biz yüzde 25 sınırını konuşuyoruz fakat aslında daha büyük kaos emlak dünyasındaki kontrolsüz alım ve kontrolsüz kiraya vermek. Bazı yerlerde satışları durdurdular fakat kiralıklarda ciddi bir kaos ve kargaşa var. ‘Yüzde 25 sınırı kalksın mı kalkmasın mı?’ gibi cambaza bak numaralarıyla geçiştirmeye çalışıyorlar. Ancak Sorun çok daha büyük. Acilen yabancıya satışların durdurulması gerekli.”

 

Konut kredisi faizleri uçtu! 3 milyon TL'lik kredinin geri ödemesi 11 milyonu aştı!

Faizsiz kredi ve 100 bin TL nakit desteği ile Renault Austral sahibi olabilirisiniz...

Kredi çekerken nelere dikkat etmek gerekiyor?