04 / 05 / 2024

Konut sektörü hükümetten ne talep etmeli?

Konut sektörü hükümetten ne talep etmeli?

Konut sektörü 2013 yılına tartışmalı ve sancılı giriyor… Yeni KDV uygulaması, yeni vergiler, maketten satış üzerindeki tartışmalar sektörde tartışmalarını da beraberinde getirdi… Sektör dernek başkanlarının açıklamalarına bakılırsa bu tartışmalar uzayacak




Türkiye, geleceğe hazırlık için şehirlerini yeniden inşa ediyor… İnşa maliyetini karşılamak için de yeni vergiler getiriyor… Devletin gelirleri, giderlerini karşılamaz ise vergileri zorunlu olarak artıracak… Avrupa ülkeleri ve ABD’nin içinde bulunduğu ekonomik durum, zenginlerden fazla vergi alınması doğal olarak Türkiye’de de etkisini gösterdi… Konutta yeni KDV ile konut sektörüne “vergi adaleti” adı altında yeni vergi geldi… Keşke devletin imkanları olsa da Vergi Adaletinde parası az olanın, parası çok olana uydurulması değil de, parası çok olanın daha az KDV ödemesi sağlanabilseydi… Konut sosyal bir ihtiyaçtır, vergi aracı olarak görülmemeli…


Yeni KDV uygulaması kentsel dönüşüm projelerine uygulanmayacak… Kentsel dönüşümle üretilen konutlar satışta daha avantajlı olacak. Kentsel dönüşüm nedeniyle oturduğu binaları terk edip kiraya çıkan vatandaş tekrar kendi konutunu alırken eski KDV uygulaması ile alacak… Bu arada oluşacak fazla daireleri satan müteahhitte eski KDV’den satışlarını yapacak.. Doğal olarak kentsel dönüşüme katılan müteahhitlik şirketleri satışta KDV avantajı elde edecek…. 1 Ocak 2013 tarihinden önce ruhsat alan şirketlerin projeleri de eski KDV oranlarından işlem görecek… Gazete ilanlarında KDV avantajı şeklinde reklamları görüyoruz… Kentsel dönüşüme girmeyen, ruhsatını da yeni alacak olan şirketler maketten satışı nasıl yapacağını düşünüyor… 


Bu tartışmalar sektörü bir yere götürmez… İster KDV’li olsun ister KDV’siz olsun önemli olan alıcıyı bulmaktır. 2012 yılında yeni KDV yoktu ama satışlar istenilen oranda olmadı. Satışlarda fiyat önemli ama öncelikle satın alacak kitleyi bulmak gerek… Ankara’da birçok bürokrat, memur, yönetici arkadaşlarım İstanbul’da konut fiyatları neden yüksek diye soruyor… Devletin memurları, işçilerinin maaşları ile konut alması biraz zor.  TOKİ  sosyal konutlar üretiyor ama yetersiz… 


Türkiye ekonomisi 2011 yılında %8.5 büyüdü… Konut sektörü  daha fazla büyüdü ve satış problemi olmadı…. 2012 yılında Türkiye ekonomisi  büyümede istediği performansı yakalayamadı, konut sektörü de yakalayamadı.  2013 yılında Türkiye ekonomisi için beklenen büyüme performansı tahminen %4. Konut sektörü için ise şu anda bir tahmin yapmak zor… Kredi ile konut alabilecek düzenli gelire sahip olanlar konutlarını aldılar… Konut alıcısının çoğalması için yeni istihdam ve ekonominin canlanması gerekir…  Yatırım amacıyla İstanbul’dan konut alan Anadolu’daki Avukat, doktor, tüccar gibi yatırımcılar ise altına yönelebilir… Bu nedenle mevcut alıcıların dışında bir alıcı kitlesinin sektöre kazandırılması gerek…. Bu noktada Mütekabiliyet yasası ile yabancı alıcıların çoğaltılması gündeme alınmalı…


Mütekabiliyet yasası ile gelecek olan yabancılar, markalı konut üreticilerin bir numaralı gündemi olmalı… Hükümet KDV uygulamasından mevcut ekonomik şartlarda geri adım atmaz… Maliye Bakanlığı bütçeyi dengelemek için yeni KDV uygulamasından gelecek olan parayı bir kalem olarak gelir bütçesine koymuş. Bundan geri dönmez… KDV artışı Türkiye’nin gündeminde ama yabancıların gündeminde değil. Nitelikli konut alıcısı yabancı zaten KDV’den habersiz ve etkilenmez. Konut sektörü gözünü yabancı alıcıya dikmeli. Hükümetten talepler bu yönde olmalı…


Sektör mütekabiliyet için hükümetten ne talep etmeli? Amaç yabancı alıcının Türkiye’den konut almasını sağlamak ise, yabancı alıcıya ulaşacak bir pazarlama, reklam ve tanıtım kampanyasının yapılması gerekir. 153 milyar dolarlık ihracat için tüm Dış Ticaret Müsteşarlığı bürokratları çalışıyor…  Bu teşkilat, 100 milyar dolarlık satış kapasitesi olan konut sektörünün de teşkilatı… Öncelikle, devletin yurtdışı ticari teşkilatı harekete geçirilmeli… Kentsel dönüşüm projelerine girecek olan müteahhitlere KVD avantajı getiren hükümet, Nitelikli konut üreticilerine de yabancı müşteri getirmenin önünü açmalı…


Konut sektörü “Döviz Getirici” sektördür. Bu kabul edilmeli… Ekonomi Bakanlığı, Sağlık Turizmi, Film, Eğitim, Bilişim gibi sektörleri döviz getirici kapsamında değerlendirip 300 bin dolar tanıtım, satış desteği veriyor.. Ayrıca 100 bin dolar da arama motorlarına kayıt desteği veriyor… Konut satışını döviz getirici olarak tanımlayıp gerekli yurtdışı tanıtım desteği verilmeli…

Mütekabiliyet çıktı ama eksik. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, oturma izin süresinin uzatılması için çalışma yapıyoruz diyor ama yavaş gidiyor… Süre uzatılmalı… Buna paralel yabancı konut alıcılarına hizmet verecek ayrı bir birim de kurulmalı… Yabancı alıcı konutu aldığında birkaç gün içerisinde oturma iznini de alabilmeli…


Saygılarımla,


Abdullah Çiftçi


www.abdullahciftci.com 


Geri Dön