22 / 11 / 2024
fuzul

Konut sektöründe çıkış yolu!

Konut sektöründe çıkış yolu!

Reagroups Gayrimenkul Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Soner Keleş, son iki yıldır daralan konut sektöründe yabancıya satışın daha önemli hale geldiğini ifade etti…




Reagroups Gayrimenkul Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Soner Keleş, Gayrimenkul sektöründe 2018’den beri yaşanan durgunluk sebebiyle konsept projelerden sıfır konut satışlarında sert düşüş yaşandığını belirterek, “Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23 azalarak 34 bin 089 adet olduğunu, toplam konut satışları içinde ilk satışın payının ise yüzde 30 gerilediğini” ifade etti. Bitmiş ya da inşaatı devam eden binlerce konut alıcı bekliyor. Mevcut stoklar eritilmeden yeni projeler talep yaratmakta zorluk çekiyor. Bu sebeple, konut stokunu eritecek çözümler üretilmeli. Mevcut konjonktürde konut stoklarını eritmede yabancıya satışın her geçen gün daha büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Keleş, ülkemizde son yılarda artan yabancı talebinin ülke ekonomisine ciddi katkısının olduğunu bu yolda atılması gereken daha çok adım olduğuna vurgu yaptı.

Keleş şunları kaydetti:

“Türkiye’de konut stokunu eritmede her geçen yıl birinci el satışın payı giderek azalıyor, döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ve küresel pandemi ilan edilmesinin ardından konut satışlarında yaşanan düşüş Nisan ayı verilerine de yansıyacak. Son gelen tahminlere göre projeden konut satışlarında daralma devam edecek. Ancak içeride rakamlar düşerken yabancıya satışta son yıllarda dikkat çeken bir hareketlilik de göze çarptı. Sadece son iki yılda yapılan düzenlemeler ile birlikte yabancıya satış 2018 den yüzde 78, 2019 yılında ise yüzde 15 artış gösterdi. Dövizdeki yükselişin ortaya çıkardığı fırsatın, oturum izni için tanınan alt limitinin 250 bin dolara çekilmesiyle birleşmesi, yabancıların Türkiye’deki konutlara ilgisini tavan yaptırdı.”

Fakat buna rağmen ülkemizde konut sektöründe yabancıya konut satışının gerçekleşen toplam satış içerisindeki payının henüz yüzde 3,5 seviyelerinde olduğunu dile getiren Keleş, Avrupa ülkeleri için de bugün yabancıya konut satışının ciddi bir kaynak olduğunu ifade etti. İspanya’da yıllık 100 bine yakın konutun yabancıların mülkiyetine geçtiğini, toplam pazarın içinde yabancıya satışın oranı yüzde 10’un üzerinde seyrettiğini, Türkiye’de ise bu sene yabancıya konut satış adedinin en iyi ihtimalle geçtiğimiz seneye yaklaşmasını beklendiğine dikkat çekti. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’de henüz kat edilmesi gereken daha çok yol olduğu görüldü. Hükümetin yabancının konut edinimindeki teşviklerinin genişletmesi ve yabancıya ev pazarlayan şirketlere ihracatçılar gibi fuar, tanıtım ve pazarlama desteği verilmesi ile beraber sektörün daha da hızlı büyüyeceğine dikkat çeken Keleş, yabancıların ağırlıklı olarak konsept projelerden birinci el konut satın aldıklarına vurgu yaptı. Keleş, önümüzdeki dönemde özellikle İstanbul’daki konut stokunu eritmekte yabancının payında artış yaşanacağını dile getirdi. Bunu fark eden markalı konut projeleri geliştiren firmaların son yıllarda yabancıya gayrimenkul pazarlamasına önemli bir yol kat ettiğini belirtti.  

Ülke Ekonomisine Döviz Girişinde Önemli Katkı Sunuyor

Keleş, Türkiye'de konut sektörüne yatırım yapan yabancıların sayısının hızla artacağını, bu rakamı daha yukarılara taşıyabilmenin mümkün olduğunu, sektörde yabancıya satılan konut rakamlarının dünya ölçeğinde hak ettiği noktaya ulaşabilmesi için önümüzde gidilmesi gereken uzun bir ol olduğunu belirtti.  Bu doğrultuda kurulan ve faaliyetlerine başlayan Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) ile ülkemizde yabancıya gayrimenkul satışında farkındalığın giderek arttığına vurgu yapan Keleş, yabancıya satıştan sağlanan döviz girdisi ile Türkiye'nin cari açığının kapanmasına sağladığı katkı açısından hükümetin yabancının konut edinimindeki teşvikleri genişletmesi ve yabancıya satışın döviz kazandırıcı hizmetler ticareti kapsamına alınması gerektiğine dikkat çekti.

Küresel Pandemi Sonrası Talep Artacak

Türkiye’nin koronavirüs salgını süreci ile iyi mücadele etmesi ve sağlık sistemine kolay erişim imkanı yabancı müşteri pazarında konuta olan ilginin artmasına sebep olacaktır. Özellikle İstanbul’da markalı konut projeleri, yabancı yatırımcıların beklentilerine uygun olarak hem yaşam hem de yüksek katma değer ve prestij arayışlarını karşılayarak büyük ilgi görüyor. Koronavirüs salgınının bir süre sonra azalarak biteceğini ifade eden Keleş; krizden sonra yabancı pazarında bir süredir ertelenen ve biriken talebin konut yatırımların da tekrar yükselme eğilimine geçeceğini Türkiye gayrimenkul sektörünün, son dönemdeki başarılı performansı, altyapısı, vergi oranları ve avantajlı konumu ile yabancıya konut satışında çok daha iyi bir seviyede olmayı hak ettiğini dile getirdi.

Corona sonrası konut fiyatları ne olacak?

Yabancıya gayrimenkul satışı cari açığı azaltacak!


Geri Dön