Konut sektörü orta gelir grubuna yönelik proje üretecek!
TUİK İnşaat Maliyet Endeksi verileri açıklandı. Sektör temsilcileri tarafından, konut sektörünün özellikle orta gelir grubuna yönelik projelere daha fazla ağırlık verilmesi, üretim fazlası sorunun çözülmesi bekleniyor.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından İnşaat Maliyet Endeksi verileri açıklandı. Haber Ankara Gazetesi'nden Mert Can Duman, İnşaat Maliyet Endeksi verilerini değerlendirdi. İşte o haber...
Türkiye İstatistik Kurumu'nun her ay yayınladığı İnşaat Maliyet Endeksi verileri işçilik ve malzeme ayrımını dikkate alarak inşaat maliyetlerindeki genel görünümü ortaya koyması açısından; konut sektörünün ekonomimizdeki yeri de dikkate alındığında, önem arz eden istatistiklerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bir süre önce döviz kurlarındaki keskin hareketlerle birlikte girdi fiyatlarındaki artış inşaat maliyetlerini de yukarı taşıdı. Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 6,1 artış gösteren inşaat maliyet endeksi Eylül ayında da yine bir önceki aya göre yüzde 5,88 artış gösterdi.
İnşaat Maliyet Endeksinin Eylül ayı sonuçlarını daha detaylıca incelediğimizde bir önceki aya göre yüzde 55,88 olan artış oranının, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 39,66’ya kadar yükseldiğini görüyoruz. Söz konusu dönemde gerçekleşen bu yüksek oranlı artışın büyük bir kısmını inşaat malzemelerinin maliyetindeki yükseliş oluşturuyor. Öyle ki, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 50,04, işçilik endeksi yüzde 17,24 arttı.
Endeks inşaat maliyetlerindeki genel görünümün yanı sıra ikamet amaçlı kullanılan binalarda da maliyet görünümünü bizlere sunuyor. Eylül ayında ikamet amaçlı inşa edilen binalarda inşaat maliyet endeksi bir önceki aya göre yüzde 6,08 artış gösterirken bir önceki yılın aynı ayına göre ise bu artış oranı yüzde 31,07 olarak gerçekleşti. Ağustos ayı itibarıyla yayınlanan konut fiyat endeksi verileri dikkate alındığında ülke genelinde konut fiyatları reel olarak (enflasyondan arındırılmış şekilde) yüzde 8,13 düzeyinde azaldı. İnşaat maliyetlerindeki keskin yükselişler bir yana, konut fiyatlarındaki bu reel düşüşün devam etmesi önümüzdeki dönemde konut ve inşaat sektöründe atılması gereken adımların devamını gözler önüne seriyor.
Her ne kadar Ekim ayı itibarıyla konut satışları yıllık bazda yüzde 19,2 oranında artış göstermiş olsa da gerek bu satışların büyük bir kısmının peşin satışlarla gerçekleşmesi gerekse de konut sektöründe arz-talep dengesinin arz yönlü olarak bir miktar bozulmuş olması sebebiyle önümüzdeki dönemde söz konusu sektöre ilişkin desteklerin devam etmesi gerektiğini gösteriyor.
Sektör temsilcileri tarafından, konut sektörünün özellikle orta gelir grubuna yönelik projelere daha fazla ağırlık vermesi üretim fazlası sorununu çözmek amacıyla yeni projelerde bölge bazlı analizlerin değerlendirmeye alınmasının faydalı olacağı düşünülüyor.