27 / 04 / 2024

Konut sektörü, yabancılara verilen vatandaşlıkla ekonominin ana mekanizması haline getirilecek!

Konut sektörü, yabancılara verilen vatandaşlıkla ekonominin ana mekanizması haline getirilecek!

Yabancılara vatandaşlık verilmesi ile ilgili düzenlemeleri değerlendiren Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 47. Dönem Başkanı Esin Köymen, konutu, ekonominin ana mekanizması haline getirip, vatandaşlık satmanın aracı olarak kullanıldığını belirtti.



Yabancıya konut satışları ile ilgili Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yabancılara Türkiye vatandaşlığı verilen düzenlemedeki "taşınmaz" ibaresi, "kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz" olarak değiştirildi. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 47. Dönem Başkanı Esin Köymen, Düzenlemenin döviz tutarındaki taşınmazın bir bölümünü arsaya değil, konuta ya da bir ticari tesise endekslemiş olduğunu ifade etti.

ARSAYA DEĞİL KONUTA ENDEKSLİ OLDU!

Evrensel.co'da yer alan habere göre; 400 bin dolar tutarındaki taşınmazların satın alınması ile yabancılar Türk vatandaşlığı alabiliyordu. Yeni düzenleme ile "taşınmaz" yerine "kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazlar"ın satın alınması kuralı getirildi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen düzenlemeye dair şu bilgileri verdi:

"Düzenlemenin eski halinde 400 bin doları veya karşılığı döviz tutarındaki karşılığı taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şartıyla yabancılar vatandaşlık alabiliyordu.

Herhangi bir arsa aldığında da 400 bin doları veya karşılığı varsa ve bunu da bankada belirleyebiliyorsa TC vatandaşlığı alabiliyordu. Şimdi yapılan yeni düzenleme, döviz tutarındaki taşınmazın bir bölümünü arsaya değil, konuta endekslemek oldu ya da herhangi bir ticari tesise...

Yani 'kat mülkiyeti ya da irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz' olarak değiştirildi. Bu şu anlama geliyor yabancılara konut satışının önünü açıyor." ifadelerini kullandı.

Konut sektörü, yabancılara verilen vatandaşlıkla ekonominin ana mekanizması haline getirilecek!

KONUT ÜRETİLMEYE DEVAM EDİLİYOR

Ekonomideki sıkışıklığın altını çizen Köymen, bir taraftan devamlı konut üretmeye devam edildiğini, özellikle rezerv yapı alanları üzerinden olduğunu açıkladı. Köymen ''Belli ki çok daha fazla sayıda konut üretilecek. Konutu, ekonominin ana mekanizması haline getirip vatandaşlık satmanın aracı olarak kullanıyorlar. Çünkü oradan döviz gelecek diye bakıyorlar" ifadelerini kullandı.

Konut sektörü, yabancılara verilen vatandaşlıkla ekonominin ana mekanizması haline getirilecek!

YABANCILARA YIĞIN HALİNDE LÜKS KONUT PROJELERİ SATILIYOR!

Köymen,  lüks konutların doğrudan doğruya yabancılara satışı yoluyla kent merkezlerinde, yabancıların, varsılların oturduğu kent mekanlarının oluşturulmak istendiğini, yoksulların ise kentin dışına doğru itildiğini ifade etti:

Lüks yerlerde yığın halinde yabancılara konut satıldığından bahseden Köymen; Türkiye'deki ekonomik krizi de ele alarak, 400 bin doların yabancılar için hiçbir şey olmadığını bizler için çok para olduğunu söyledi.

Köymen bu sistemin, daha varsıl grupların vatandaşlık alabilmesi için konuta yönlendirildiği bir sistem olduğunu belirtti.

Yabancıya arsa, arazi ve konut satılır mı? sorusuna net cevap!

Türk Vatandaşlığı için son dakika gelişmesi! Yabancıların arsa alımında yapı şartı!

Geri Dön