09 / 11 / 2024

Konut sektöründe ameliyat şart!

Konut sektöründe ameliyat şart!

Akcan Proje Yönetimi Genel Müdürü Akıncı, "Konut sektöründe tüm alınan tedbirler pansuman... Ameliyat şart" dedi...




Akcan Proje Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Murat Akıncı konut sektörü ile ilgili yol haritası belirledi. İşte 9 maddede Akıncı'nın yol haritası...

1. Emlak Bankası kurulmalı, hazine ve uzun vadeli 10-20 yıllık kredi finansman altyapısı kurulmalı. 10-20 yıllık konut kredisini 1-3 aylık tasarruflarla, sabit taksitlerle, enflasyon/kur bilinmezlikleriyle döndüremezsiniz.

2. Emlak Bankası bir yatırım bankası gibi de çalışmalı, tasarruflarını uzun vadeli olarak bu bankada değerlendirenler düşük faizli konut kredisi kullanmalı. Kendi birikimi teminat kabul edilerek çok düşük faiz imkanı sağlanmalı. (5+5)

3. Konut bir asıl yatırım aracı değildir. Fiyat ralli yaptıramazsınız. Yatırım aracı olan gayrimenkul, yatırım fonları, borsa ve diğer finansal enstrümanlardır. Finansal piyasaları şeffaf izlenebilir ve güven verebilir hale getirmek şart. Bunun için de herkese finansal okur-yazarlık eğitimini her ortamda (okul/askerlik/işyeri/tv/dijital) vermelisiniz.

4. Bireysel yabancı yatırımcı kısa vadede stok eritmeyi sağlar ama orta, uzun vadede konuta erişim, ani çıkışlar/çöküş risklerini taşır. (Yabancı kullanıcı ile yabancı yatırımcı ayrı katagoriler) Kurumsal yabancı yatırımcıya gayrimenkul fonları üzerinden erişmek lazım. Bunun için de sadece konut değil mix fon paketleri oluşmasını teşvik etmelisiniz.

5. Konut temel ihtiyaçtır. Bunun için belediyelerin sosyal konut üretmekten imtina etmemeleri gerekir. Sosyal / sektörel denge sağlanır.

6. Belli bölgelerde / hatta belli şehirlerde arsalara ruhsat verilmesi "adil kriterler ile" kısıtlanma getirilmelidir. Kentsel dönüşüm teşvik edilmelidir. Bazı bölgelerde ise "yine adil kriterler ile" cut arsa stoğuna yüksek yoğunluk düzenlemeleri yapılmalı. Hızlı trenlerin, metronun, karayolları yapım imkanlarının, uçan taksilerin konuşulduğu günlerde tüm yoğunluğu bir alana sıkıştırmak, Anadolu şehirleşme kültürüne çok büyük haksızlık.  

7. Sesi gür çıkan, reklam veren konumunda olan, yönetim mekanizmalarına erişimi kolay olan ama genel sektörün sadece "ÜST SEGMENT" yüzde beş üretimini yapanların sıkıntısını çözmeye dönük tüm düzenlemeler, sadece dönemsel pansuman olarak kalacaktır. (Gayrimenkul geliştiricilik üzerinden yüksek kar eldesi çemberi artık kırıldı.)

8. Şehirler medeniyet atlasımızdır. Yaşanabilir, sürdürülebilir, güvenli, insanlara mutluluk veren şehirleşmeyi hedef alan düzenlemeler için konu [inşaat / rant / satış / faiz] parantezinden çıkartılmalı. 

9. Sektöre giriş/çıkışlar "şeffaf" kriterlere bağlanmalı. Yollarda gezen araçları periyodik muayenden geçiriyorsak, her isteyen dişçilik yapamıyorsa bu durum ticaret serbestisi olarak değerlendirilemez. Bir yeterliliği ve periyodik kontrolü mutlaka olmalı.


Geri Dön