22 / 11 / 2024
fuzul

Konut sektöründe fiyat tartışması!

Konut sektöründe fiyat tartışması!

Konut sektöründe fiyat tartışması yaşanıyor. Bazı sektör temsilcileri, kentsel dönüşümün yoğun olduğu bölgelerde evlerin yüzde 20 ucuzladığını söylüyor. İNDER Başkanı Durbakayım ise küçük ölçekli müteahhitin indirim yaptığını, genelde yüzde 10 artış olduğunu belirtiyor




KONUT sektöründe son günlerde fiyat tartışması yaşanıyor. İstanbul’da kentsel dönüşümle stokların arttığı bölgeler ile lüks konutta fiyatların geriye gittiği tartışılırken, sektörün önde gelen derneklerinden İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) bunun spekülasyon olduğunu savunuyor.


‘Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı’nın sonuç bilgesini açıkladığı toplantıda gündemdeki fiyat tartışmasına yanıt veren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektöründe ‘balon’ olmadığını, bir takım fonların konutları ucuza almak için konuyu speküle ettiğini öne sürdü.


“Küçük ölçekli müteahhitler bazı zamanlarda finansman sağlamak için bir dairesini ucuz satabiliyor. Bu tip münferit satışlar piyasa değerlendirmesi için ölçü olarak görülmemeli” diyen Durbakayım, “Konut sektöründe spekülatif söylemler ve hareketler ile fiyatların aşağı çekilmeye çalışılmasına ve daha sonra toplu alım yapılmasına, borsada olduğu gibi ‘tasvip edilmeyen işlemler kategorisinde’ bakmak lazım” diye konuştu.


TL’ye geçiş etkiledi

Durbakayım, şu değerlendirmeyi yaptı: “Dövize endeksli bazı projelerde dolar bazlı fiyatlar ayarlandı. Buna kur ayarlaması, TL’ye geçiş denebilir. Döviz ile fiyatlandırılmış gayrimenkullerdeki fiyatların, kurlardaki aşırı artışından dolayı yeniden ayarlanması gayet doğaldır. Aşırı artan kur gerçek maliyet artışlarını yansıtmamaktadır. Geçen seneye göre olan kur artışı yüzde 20 seviyelerine olup bu farkı dövizle satan firmaların indirim olarak yansıtması yanlış bir algıya sebep oluyor. Bu algı fiyatların geri gittiği şeklinde empoze ediliyor. Oysa asıl olan TL bazındaki fiyatlama olup bir geriye gidiş söz konusu olamayıp, geçen seneye göre yüzde 8-10 arası artış söz konusudur.”


Fikirtepe’de istikrar sürüyor

Fikirtepe Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu, Fikirtepe’de 32 yapı adasında inşaat yapıldığını belirterek. “1 ay içinde teslimlere başlayacak firmaların mevcut olduğu gibi kaba inşaatları tamamlayarak ince işlerine başlayan, teslim sürecine yaklaşmış, firmalarımız da var” dedi. Nuhoğlu, Fikirtepe’de fiyatların 4 bin lira seviyesinden başladığını, bugün 8-10 bin lira bandında olduğunu belirterek, “Bölgede fiyatlar düşmüyor, istikrarlı yükseliyor” diye konuştu. İller Bankası,  Kiptaş  gibi kamu kuruluşlarının faaliyete başladığını kaydeden Nuhoğlu, 2017’nin Fikirtepe yılı olacağını ifade etti. 


Vatan


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Konut sektörüne yönelik algı operasyonlarıyla ilgili sert konuşan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, döviz bazlı revizenin, fiyat düşüşü olarak nitelendirilmemesi gerektiğini söyledi ve ekledi: "Perakendede indirimler alkışlanırken, gayrimenkulde niye balonun göstergesi olsun?"


İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, dövizle fiyatlandırılmış gayrimenkullerdeki fiyatların, kurlardaki aşırı artışından dolayı yeniden ayarlanması doğal olduğunu belirterek, "Aşırı artan kur gerçek maliyet artışlarını yansıtmıyor. Geçen seneye göre olan kur artışı yüzde 20 seviyelerine olup bu farkı dövizle satan firmaların indirim olarak yansıtması yanlış bir algıya sebep oluyor. Bu algı fiyatların geri gittiği şeklinde empoze ediliyor. Oysa asıl olan TL bazındaki fiyatlama olup bir geriye gidiş söz konusu olamayıp, geçen seneye göre yüzde 8-10 arası artış söz konusudur" dedi.


TEŞVİK ETMEK GEREK

Perakende sektöründe 'Kara Cuma' kampanyaları düzenlendiğinde, kimsenin 'bu firmalar batıyor' demediğini, ancak garrimenkul sektöründeki kampanyaların 'balon' göstergesi ollarak değerlendirildiğini anlatan Durbakayım, "Konut sektöründe de spekülatif söylemler ve hareketler ile fiyatların aşağı çekilmesine çalışılmasına ve daha sonra toplu alım yapılmasına, borsada olduğu gibi ‘tasvip edilmeyen işlemler kategorisinde’ bakmak lazım" diye devam etti. Durbakayım, "Konut sektöründe yapılan kampanyaları yermek yerine teşvik etmek gerekir. Vasıflı ve vasıfsız iş gücüne en büyük istihdamı sağlayan sektörümüzün en çok birlik ve beraberlik içinde olmamız gereken bu günlerde, herkesin empati yapması gerekiyor" diye ekledi. 


Kadıköy tabut evlerden kurtulmak için çabalıyor

Durbakayım, "Kadıköy bölgesinde şu sıra fazla inşaat olduğu gerçektir. Ancak unutulmamalıdır ki; Kadıköy bölgesi yıllardır yenilenmek için ihtiyacı olan yüzde 20'lik bir imar artışına kavuşamamıştı. Yönetmeliklerle sağlanan imar artışı ve 6036 sayılı yasa sayesinde hasret kaldığı yenilenme hareketi Kadıköylüler için bulunmaz bir fırsat oldu. Doğduğum büyüdüğüm ve 42 senedir bu sektörde hizmet verdiğim Kadıköy’de zaman zaman çeşitli nedenlerden durgunluk yaşandı. Buraya çok büyük iştahlarla gelen yapı müteahhitleriİ, genelde geri gittiler. Bugün Kadıköy için menfi konuşanlara deprem sonrasını hatırlatmak isterim. Parmakla sayılacak yapı müteahhitti kalmıştı. Sonra ne oldu? Kadıköy daima konut sektöründe cazibe merkezi oldu. Kadıköy tabut evlerden kurtulmak için çabalıyor."


Metrekaresi 8.500 TL'ye çıktı

Fikirtepe Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu da, bölgeye dair manipülatif, güdümlü bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığını belirterek, "2016'da son 3 ayda ortalama 8.000-8.500 TL bandında seyreden metrekare fiyatlarına halkımızın gösterdiği ilgi bölgenin ne denli talep gördüğünün en büyük kanıtı. 4.000-4.500TL'lik fiyatlar kısa sürede 8.500 TL'ye geldi. Bu fiyatlar daha da yukarılara tırmanacak ve bölge değerini yakalayacak" dedi.


Akşam 


Geri Dön