28 / 04 / 2024

Konut sektöründe hareketlenme başladı!

Konut sektöründe hareketlenme başladı!

Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Hülya Güler bugünkü köşe yazısında konut sektöründeki son gelişmeleri kaleme aldı. 



Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Hülya Güler bugünkü köşe yazısında konut sektöründeki son gelişmeleri kaleme aldı. İşte Güler'in o yazısı... 

Birçok sektörün olumsuz bir şekilde etkilendiği pandemide emlak yatırımcıları bekleyişe geçti. Sektörde gidişat o kadar da olumsuz olmasa da Mart ve Nisan'da konut satışları oldukça azaldı. Pandemi uzasa da ihtiyaçlar arttı ve sektör hareketlenmeye başladı. 

Böylelikle pandeminin gölgesinde ciddi bir stres yaşayan geçen ve Mayıs 2020-Mayıs 2021 döneminde 1,5 milyon konutun satıldığı emlak piyasasında, fiyat artışları artmaya devam etti. Yalnız Türkiye'de değil dünyanın pek çok yerinde de konut fiyatları son bir yılda çift haneli bir şekilde arttı.

Fiyat yükselişleri yatırımcılar bakımından daha fazla kar anlamı taşırken diğer taraftan yaşamak için ev alanlar hayatlarının en önemli kararını aldıkları bir süreçten geçiyor. Verinin öneminin bir kez daha karşımıza çıktığı tam bu noktada INBUSINESS Dergisi Ağustos sayısında Emlak piyasası için kaynak niteliği oluşturacak önemli bir araştırma gerçekleştirdi. 

INBUSINESS, bu yıl ilk defa yayınladığı "Emlak Raporu" ile Mayıs 2020-Mayıs 2021 döneminde Türkiye'de konut satışlarının yüzde 82,5'inin yapıldığı 30 büyükşehirin tümünde 197 ilçe ve bin 252 mahalleye yönelik dinamikleri detaylı bir şekilde ortaya koyuyor. 

Ev almak, satmak ya da kiralamak isteyenlere doğru karar verme, gelir artırma, maliyet düşürme ve rekabette avantaj yaratmaya yardımcı olacak Emlak Raporu, sahadan toplanan verileri yapay zekayla derleyerek elde edilmesi güç ve son derece kapsamlı bir veri seti sunuyor. Metrekare satış ve kira değerlerini de içeren araştırma, yatırımcılar ve ev almak isteyenlerin Türkiye emlak piyasasını en güncel verilerle tek elden izleyebileceği çok özel bir rehber niteliğinde.

Konut sektöründe hareketlenme başladı!

INBUSINESS Emlak Raporu'nun ortaya koyduğu veriler, konut piyasasının yüksek kur-yüksek faiz sarmalında denge arayışında olduğunu ortaya koyuyor. Rapordan bazı dikkat çekici sonuçlar şu şekilde:

"Yıllık bazda bakıldığında konut satışları gücünü koruyor, üstelik pandemi koşullarına rağmen.

Mayıs 2020-Mayıs 2021 döneminde Türkiye genelinde satılan konut sayısı yüzde 10,7 artarak 1,4 milyondan yaklaşık 1,5 milyona yükseldi.

2021'in ilk beş ayında ise yaşanan hızlı satışların ardından konut piyasasının biraz soluklandığını görüyoruz. 2021'in ilk beş ayında konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 oranında azaldı. 30 büyükşehirden 20'sinde bu düşüşü görmek mümkün.

30 büyükşehirde metrekare konut satış fiyatları ortalama yüzde 36,5 yükseldi.

Konut sektöründe hareketlenme başladı!

 Mardin, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Gaziantep, Muğla, Denizli ve Antalya'da konut fiyatlarındaki artış yüzde 45 ile yüzde 49 aralığında oldu. 

Konut satışlarının yüzde 34,4'üne ev sahipliği yapan İstanbul,  İzmir  ve Ankara'da da fiyatlar artış gösterdi. 

İzmir'de fiyat artışı yüzde 34,2'yi bulurken, Ankara'da yüzde 33,3, İstanbul'da yüzde 27,5 artış yaşandı. İster yaşamak için ister yatırım amaçlı olsun konut alım/satımı zor bir karar süreci gerektiriyor. "

Ağustos 2021'de satışa çıkacak konut projeleri!


Geri Dön