Konut sektöründe temelden alım satım trendi giderek zayıflıyor!
Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman yaptığı açıklamada geçmişte temelden alım ve satımın sıklıkla tercih edildiğini fakat şimdi hem müteahhitlerin hem de vatandaşların söz konusu bu yönteme mesafeli yaklaştığını dile getirdi.
Resmi olarak açıklanan verilere göre Şubat 2024'te bir önceki senenin aynı dönemine göre inşaat maliyet endeksi yüzde 70 artış gösterdi. Söz konusu bu artış, inşaat sektöründe maliyetlerin artmasında ve bu nedenle de konut satışlarında bir düşüşe sebep oldu. Geçmiş dönemde temelden alım ve satımın sıkça tercih edildiğini ancak şimdi hem müteahhitlerin hem de vatandaşların artan maliyetlerden kaçınmak için bu yönteme mesafeli yaklaştığını dile getiren Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, söz konusu bu durumun önemine dikkat çekti.
İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇIKMAZA GİRDİ
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada geçmiş dönemlerde temelden konut satışlarının olduğunu dile getiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, artık vatandaşların ve müteahhitlerin temelden gerçekleşen satışlara sıcak bakmadığını kaydetti. Açıklamasında söz konusu bu durumun temel nedeninin de vatandaşların ve müteahhittin risk almayı istememesi olduğunu dile getiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, “Temelden satışlar eğer doğru bir şekilde yapılırsa yani doğru üretici ve doğru alıcı eğer birbirlerini bulursa her ikisini de olumlu destekleyen bir çalışma modeliydi. Fakat gelmiş olduğumuz bu noktada vatandaşlara temelden konut satılacak fakat akıllarda vatandaş kalan ödemeyi nereden yapacak sorusu da var. Eskiden söz konusu bu satış modelini yatırımcılar tercih ediyordu. Yatırımcı olan gayrimenkulünü ya satıyordu ya da eski konutunu satıyordu ödemenin geri kalan kısmını tamamlıyordu. Günümüzde vatandaş temelden almış olduğu emlakı da eski evini de satamıyor. Alım satım yaptıktan sonra kredi kullanırım düşüncesiyle ilerleniyordu. Fakat söz konusu kredilere bakıldığı zaman bankalar zaten kredi vermiyor. Verse de çok yüksek oranlarda veriyor. Bu nedenle sektör maalesef böyle bir çıkmaz içerisinde Hem vatandaş hem de müteahhit temelden konut satışlarına yanaşamıyor. Eğer müteahhit üretirse satmak zorunda. Eğer satmazsa borçlanacak. Ancak artık bankaya da borçlanamıyor. Vatandaşlar ev almak istese konut kredilerine ulaşamıyor. Ulaşsa da krediler çok yüksek rakamlarda. Bu sebeple de konut satışlarının bu sene sonunda kadar düşmeye devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.
İNŞAAT ÜRETİMİNDE FRENE BASILACAK
İlkses gazetesinden Merve Ağrıç imzalı habere göre son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarının önceki dönemlerde bazı verilerde artmış gibi gözüktüğünü kaydeden Kahraman, bunun temel nedeninin deprem bölgesinde 10 şehirde inşa edilen konutlar, çalışmalar ve aynı zamanda bakanlığın ihale etmiş olduğu projeler olduğunu dile getirdi.
Kahraman açıklamasında “Devam eden projeler sebebiyle konut satışlarında artış gözüküyordu fakat genel anlamda inşaat sektöründe küçük ve orta ölçekli konut projelerinde bir durgunluk olduğu daha önce de kaydedilmişti. Son dönemlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektöründe daralma sürüyor. Bir sonraki dönemde muhtemelen bunu biraz daha artmış bir biçimde göreceğiz. Nedeni de özellikle konut satışlarında en önemli etkenlerden bir tanesi olan konut kredi faiz oranları ya da konut kredileri. Konut kredilerinde bir düşüş meydana gelmezse şu anda gözükmüyor zaten maalesef bu süreç aynı hızla aşağıya doğru düşüş yaşayacak. Bu sebeple de inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz haklı olarak proje üretmekten ruhsat kesmekten imtina ediyor. Eğer üretirse kime satacak. Vatandaşların konut erişimine en büyük engel konut kredi faiz oranları. Faiz oranları buna ulaşamadığı müddetçe fiyat inde se alım çok fazla gerçekleşmeyecek. Bu sebeple de konut üretiminde frene basılacak diye düşünüyorum” dedi.
MÜTEAHHİTLERİN YÜZDE 75’İ ÇALIŞMIYOR
Sürekli olarak artış gösteren maliyetler sebebiyle bazı müteahhitler üretimi devam eden inşaatları durdurmak zorunda kalıyor. Söz konusu bu durumu ve konut satışlarındaki düşüşün temel nedenleri ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Kahraman, “Bugün eğer konut satamıyorsak bunun bir nedeni var. Maliyetlerin yüksek olması ve erişimin giderek güçleşmesi. Diğer argüman da alımları destekleyen konut kredileri ve faiz oranları. Her ikisinin de yüksek olduğu bu ortamda vatandaşlar konut alamaz. Yani bir ailede karı koca çalışsa da veya iyi bir maaş alan eş olsa da konutun yüzde 60’lık kısmını finanse edecek bir geliri yok. Biz her ne kadar faiz oranları desek de artış gösteren inşaat maliyetleri de elbette bu konu da önemli bir etken. En azından piyasayı rahatlatmak için son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut kredilerinde birtakım özel çalışmalar yapılırsa belki vatandaşların alım gücünü artırabiliriz. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin neredeyse yüzde 75'lik kısmı şu anda çalışmıyor. Üreticiler konut üretmeye kalksa satış endişesi oluşuyor. İnşaat çok büyük bir organizasyon. Üretici bunun için büyük bir miktarda para harcamak zorunda. Harcayıp satamama riski de var. Bu sebeple müteahhit yolda kalabilir o nedenle çok fazla risk almak istemiyor” dedi.
Ekrem İmamoğlu: Beyoğlu'nun kentsel dönüşüm ve tapu sorununu mahalle mahalle ele alacağız!
Bomonti'de Boğazı gören 3+1 rezidans fiyatına tropik ada!
Envoy Beykoz'un ilk etabı Envoy Vadi yakında satışta! Yeni proje!