11 / 05 / 2024

Konut sektörünü bu yıl neler bekliyor? Satışlar artacak mı? 

Konut sektörünü bu yıl neler bekliyor? Satışlar artacak mı? 

Ekonomimcom köşe yazarı H. Bader Arslan, bugünkü köşesinde konut piyasasını kaleme aldı. Peki konut sektörünü bu yıl neler bekliyor? Satışlar artacak mı? İşte ayrıntılar...



Konut satışlarındaki en önemli sorunlardan birinin ilk el satışlarda yaşanan durgunluk olduğuna vurgu yapan Ekonomimcom köşe yazarı H. Bader Arslan, konu ile ilgili "Önceki yıllarda toplam satışların yüzde 45’ini ilk el, yüze 55’ini ikinci konutlar oluştururdu. Ancak fiyatlarda yaşanan sıçrama, krediye ulaşamama gibi nedenlerle 2019’dan bu yana ilk el satışların toplam satışlar içindeki payı geriliyor" açıklamasında bulundu. 

İlk el satışların toplam satışlar içindeki payının son 3 senedir yüzde 30 civarında olduğunu dile getiren H. Bader Arslan, ülkede satılan her 100 konuttan 30’unu yeni konutların oluşturduğuna dikkat çekti.

Konut sektörünü bu yıl neler bekliyor? Satışlar artacak mı? 

2022 yılını konut sektörü için önemli kılan başka bir başlığın da yabancılara yapılan satışlar olduğunu aktaran Arslan, konuya ilişkin "Yıl içinde toplam 67 bin 490 yabancı uyruklu kişiye konut satışı gerçekleştirildi. Bu şimdiye dek, bir yıl içinde yabancılara yapılan en yüksek satış miktarı. Toplam satışlar içinde yabancıların payı yüzde 4,5’e ulaştı. Bu da şimdiye dek görüle en yüksek oran" açıklamasında bulundu. 

Önceki senelerde en çok satışın genellikle İran ve Iraklılara yapıldığının altını çizen Arslan, 2022 yılında bu iki ülkeden alım yapanların sayısının gerilediğini dile getirdi. Arslan, açıklamasında "Ancak Ukrayna ve özellikle de Rusya’dan gelip konut alanların sayısında ciddi sıçrama yaşandı. 2021’de 5379 Rusya vatandaşı Türkiye’den konut almıştı. 2022’de bu sayı 16 bin 312’ye ulaştı" ifadelerine yer verdi. 

Konut sektörünü bu yıl neler bekliyor? Satışlar artacak mı? 

2023 yılında sektörde yeni konut tarafında bir hareketlenme olup olmayacağının net olmadığına dikkat çeken Arslan, senenin ilk yarısının asgari ücret ve EYT düzenlemesi sebebiyle iç talep için canlı geçeceğine dikkat çekti. 

"Ancak bu canlılık büyük oranda gıda ve hizmet sektörlerinde olacak. Kredi kullanımında bir kolaylık olmazsa konut sektöründe yeterli hareketlenme olmayabilir" diye konuşan Arslan, orta gelirlilere yönelik konut paketine gelecek talebin de bu açıdan önemli olduğunun altını çizdi. 

TOKİ 7'nci etap kuraları 12 ilde peş peşe çekilecek! Güncel takvim gün gün açıklandı! İşte il il TOKİ kura takvimi...

Borcu olanlar gün yüzü görecek! Teminat yok! 18-20-24-40-48 ay vade! Hangi borçları kapsıyor? Yapılandırma Paketi 2023!

Dolar önümüzdeki hafta bu kadar olacak! Net rakam verildi! Son dakika! Doları olanlar hemen baksın


Geri Dön