Sektörel

Konut sektörünün sonbaharda canlanması bekleniyor!

Akar Taahhüt Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karakoç, son günlerde sık sık gündeme gelen konut sektörünün sonbaharda canlanacağını söyledi. İşte Aydın Karakoç'un o açıklamaları...

Ekonomim yazarı Sadi Özdemir, bugünkü yazısında emlak ve inşaat sektörünü kaleme aldı. İşte Akar Taahhüt Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karakoç ile bir sohbet gerçekleştiren Sadi Özdemir'in o yazısı...

Ülkemizin inşaat sektöründeki ‘büyükler arasına’ girmeye aday şirketlerin sayısı her geçen gün giderek daha da artıyor. Genel olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı için bugüne kadar İzmir’den Diyarbakır’a, Şanlıurfa’dan İstanbul’a kadar birçok ilde 12 bine yakın konut üreterek teslimlerini gerçekleştiren Akar Taahhüt Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karakoç ile sohbet ediyoruz. Son günlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektörünün genel olarak sıkıntılı olduğunu ve müteahhitlerin maliyetler, iş gücü açığı ve satış zorluklarından şikâyet ettiğini anımsatınca Aydın Karakoç şunları söylüyor: “Şu anda Türkiye genelinde 10 şantiyede toplamda 2 bin 500 konutluk projelerimiz sürüyor. Söz konusu bu projelerin toplam değeri 5 milyar Türk Lirası'nı buluyor. Biz senede ortalama olarak 2 bin konut üretebilecek güce ulaştık. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı dışında kendi projelerimizi de geliştiriyoruz. Ülkemizin son senelerde üretemediği konutlar sebebiyle senelik yeni konut açığının 1 milyonu geçtiğini ve bunun birkaç sene devam edeceğini görüyoruz. Eğer konut kredilerinde bir rahatlama olursa büyümek için en uygun dönemlerden birindeyiz. Çünkü talep oldukça yüksek bunu görüyoruz. Büyümek için şu anda ekip de çok önemli. Pek çok inşaat firması insan kaynakları açısından ciddi sıkıntılar yaşarken bizim öyle bir sorunumuz yok. Öyle ki kamu için üstlenmiş olduğumuz projelerin büyük kısmını zamanından önce teslim ettik. Hedefimiz yakın gelecekte sektörün büyükleri arasına girmek” dedi.

SONBAHARDA CANLANACAK

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada büyüme stratejisinin temelinde kentsel dönüşüm projelerinde elde etmiş oldukları tecrübenin de önemli olduğunu kaydeden  Akar Taahhüt Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karakoç, “ Mega kent İstanbul Başakşehir ve Şanlıurfa’da 600 konutluk konut projelerini tamamlama aşamasına geldik, bu yıl içerisinde içinde iki büyük konut projesine de başlamış olacağız. Denizli Pamukkale’de 326 konutluk Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 1. Etap projesi ile devamında 2. Etap 510 konut, 1 okul ve 1 cami inşaatlarında da başlangıç için son aşamaya gelindi. Taahhüt işler dışında kendi projelerimize de başlıyoruz. Mega kent İstanbul'un Kartal ilçesinde 16 adet villa, İzmir Seferihisar’da 33 villa, yine Kartal’da 116 konutluk Dragos Marin projelerinin inşaatları sürüyor. Mardin’de de 105 villalık bir projemizin inşaatı devam ediyor. Şu an için karamsar olmaya gerek yok. Şu anda uygulanan ekonomi politikaları gereği konut üretimi ve satışında yavaşlama söz konusu. Bunun uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. İster toplu konut ister özel proje olsun ülkemiz konut üretmek zorunda. Bu yılın sonuna doğru konut sektöründe önemli bir canlanma olacağını düşünüyorum. Konut her zaman halkımız için yaşam ve önemli bir yatırım aracıdır” dedi.

AİLEDEN İNŞAATÇIYIZ

Akar Taahhüt Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karakoç yaptığı açıklamada aile olarak inşaat sektöründe 30 senedir faaliyet gördüklerini kaydediyor ve kendisinin de işi babası ve amcası ile beraber çalışırken öğrendiğini anlatıyor. Aydın Karakoç açıklamasında “15-16 yaşlarımda inşaat şantiyelerinde işe başladım. Bağımsız şekilde bazı işleri üstlendim ve hem inşaatı hem de ticareti çıraklıktan başlayarak öğrendim. İlk şantiyeye girdiğim andan itibaren ben bu işi çok sevdim. 2. kuşak olarak 2014 yılında kendi şirketimi kurdum ve şu anda 36 yaşındayım. Şu anda şirket merkezimizde 100 kişilik istihdamımız var fakat şantiyelerimizle binlerce kişi olduk” 

 

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor! Emeklilik yaşı 65 olacak, düşük maaşlılara yol, gıda, kira desteği yapılacak!

Uzmanından arazi almak isteyenlere ters köşe tavsiye: Resmi yolu olmayan arazileri alın!

Aldığı evini 3 yılda satandan 2 kat, 5 yılda satandan 1 kat fazla vergi alınacak! Boş evlere de ek emlak vergisi yolda!