12 / 08 / 2024

Konut sigortasına talep katlanıyor: Bina bedeli nasıl hesaplanır? 

Konut sigortasına talep katlanıyor: Bina bedeli nasıl hesaplanır? 

Son dönemlerde Türkiye’de ev sahipleri, zorunlu deprem sigortası DASK’ın yanı sıra konut sigortasına da talep gösteriyor. İşte konut sigortası ile ilgili detaylar...



Son dönemlerde Türkiye'de vatandaşlar, zorunlu deprem sigortası (DASK) dışında konut sigortası yaptırmayı da daha çok tercih etmeye başladı.  Yaz tatilinde evlerinin güvenli olmasını isteyenler, konut sigortasının sağladığı ilave teminatlarla evlerini koruma altına almaya yöneliyor. 

Sigorta uzmanları DASK'ın her konut için zorunlu olduğuna ve yalnızca depremin neden olduğu riskleri teminat altına aldığına dikkat çekiyor. 

Konut sigortasına talep katlanıyor: Bina bedeli nasıl hesaplanır? 

Yeni Asır'da yer alan habere göre; DASK poliçeleri, deprem sebebiyle hasar gören binaların temel, duvar, tavan, taban gibi unsurlarını güvence altına alırken, konut sigortası bu kapsamın ötesine geçiyor ve daha geniş bir koruma sağlıyor. 

Uzmanlar, konut sigortalarının enkaz kaldırma, kira gelirinin kaybı gibi teminatları da kapsayabileceğinin ve bu sigortaların DASK'ın tamamlayıcısı rolünde olduğunun altını çizdi. 

Konut sigortası zorunlu olmayan, isteğe bağlı bir sigorta çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Fakat Türkiye'de her 4 evden birinin konut sigortası var. Bu sigorta sahipliğinin bir bölümü tüketicilerin talebiyle, bir bölümü de bankalardan kullanılan konut kredisi bağlantılı şekilde yapılıyor. Bankalar, kredi verdikleri konutların risklerini bertaraf etmek için kredi zamanınca konut sigortası yaptırmayı talep edebiliyor. 

Konut sigortasına talep katlanıyor: Bina bedeli nasıl hesaplanır? 

Bina bedeli, binanızda yaşanacak olası bir hasar durumunda sigorta şirketi tarafından ödenecek azami tazminat tutarını belirliyor. Hasar durumunda mağduriyet yaşanmaması için konuta ait bilgilerin doğru beyan edilerek bina bedelinin belirlenmesi oldukça önemli. 

Binanın sigorta bedeli ise binanızın brüt yüzölçümü ile yeniden yapım inşa maliyeti üzerinden belirlenen birim metrekare bedelinin çarpımı ile hesaplanıyor ve binanın arsa değeri dikkate alınmıyor. 

Yeniden yapım maliyetleri her sene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilir ve o seneki  enflasyon oranına göre güncellenerek duyurulur. 

Konut sigortasına talep katlanıyor: Bina bedeli nasıl hesaplanır? 

KONUT SİGORTASI GÜVENCESİNDE NELER VAR? 

- Yangın, yıldırım, infilak, deprem
- Grev, lokavt, kargaşalık
- Kiracılık mali mesuliyet
- Diğer yangın ek teminatları 
- Hırsızlık
- Enkaz kaldırmak 
- Değerli eşya hırsızlık
- Kira kaybı 
- İkamet değişiklik masraflar 
- Konut yardım 
- Cam kırılması 
- Ferdi kaza
- Kapkaç 
- Elektronik cihazlar 
- Dolu 
- Misafirlere ait eşyalar

Kiralara tepki çığ gibi büyüyor! Bir yıldır enflasyonun üstünde artıyor!

Kiralara yeni artış dalgası geliyor: Kiralık ev bedelleri en az yüzde 20 ile 30 artacak!

Japon uzman Moriwaki, onlarca şehri işaret etti, Türkiye'de deprem beklediği yerleri açıkladı: Domino taşı gibi...


Geri Dön