01 / 05 / 2024

Konut stoğu arttı!

Konut stoğu arttı!

Siyasi gerilim, yüksek faiz ve giderek durgunlaşan piyasa, ekonominin lokomotifi inşaat sektörünü raydan çıkardı. Hiç yenisi yapılmasa bile 1 yıl yetecek kadar konut stoğu oluştu.



Siyasi gerilim, yüksek faiz ve giderek durgunlaşan piyasa, ekonominin lokomotifi inşaat sektörünü raydan çıkardı. 

Hiç yenisi yapılmasa bile 1 yıl yetecek kadar konut stoğu oluştu. Emlâk sektöründeki daralma kriz sinyalleri veriyor. 1 milyonu aşan konut stoğunun, kentsel dönüşüm projeleri ve 2B arazilerine yapılan konutlarla birlikte iki katına çıkması beklenirken satış hızı her geçen gün azalıyor. Artan fiyatların yanısıra ekonomik durgunluk ve yüksek kredi faizleri nedeniyle de konutların alıcı kitlesi daralıyor. TÜRKİYE genelinde konut satışlarındaki azalma hızlanıyor. Türkiye İstatistik Enstitüsü'nün (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılının ilk yedi ayında 609 bin konut satıldı. 

Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.7'lik bir daralmaya işaret ediyor. Satışlardaki düşüş her geçen gün artarken, Temmuz ayında satılan konut miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 azalarak 85 binde kaldı. Rakamlara bakıldığında; yeni konut arzı ve satış hızındaki düşüş gözardı edilse dahi stoğun erimesinin bir yılı alacağı anlaşılıyor. Buna karşın inşaat firmaları ise, eylül ayında açılacak sezon için dev projelerinin lansmanlarını yapmaya hazırlanıyor. 



Anadolu'da Bugün 


Geri Dön