İmar

Konut takasında vergi avantajı doğar mı?

Eskiyen konutunuzu, yeni ve tam da istediğiniz gibi bir konutla değiştirmek üzeresiniz. Yani hem satıcı hem alıcı konumundasınız. Eğer her iki işlemde de muhatabınız aynı şirket veya kişi ise bunun adı konut takası oluyor diye daha önceden yazmıştık. Şimd

Cevabı da hemen verelim..Hayır, konut takasında vergi avantajı doğmuyor.

Halihazırdaki uygulamayı, hukukçu ve tapu müdürlerine sordum. Derler ki, ''Takasta vergi ile harç konusunu ayrı değerlendirmek gerekir''

Vergide takasa konu ederek satacağınız gayrimenkul, eğer 5 yıldan daha uzun süredir sizin üzerinizde ise, (yani o konutu en az 5 yıl 1 ay önce satın almışsanız), konutu satarken gelir vergisi ödemeniz gerekmiyor. Alış satış arasında bir kazanç oluşsa bile.... Mesela 6 yıl önce 50 bin YTL'ye aldığınızı bugün 100 bin YTL'ye satsanız da gelir vergisi ödemezsiniz.

Ama 5 yıl dolmadan önce satıyorsanız, (mesela 2-3 yıl önce aldığınız konutu satıyorsanız) o zaman gelir vergisi ödüyorsunuz.

Buraya kadar olan kısmı özetleyelim.

Not 1: Takasta kendi evini müteahhite satanlar, eğer bu evi 5 yıldan uzun süredir ellerinde tutuyorsa gelir vergisinin muhatabı değil.

Peki KDV konusu? İşte orda dairenin büyüklüğü önem kazanıyor.

Eğer siz 149 metrekareden daha küçük bir daire satın alıyorsanız, ödeyeceğiniz KDV tutarı, evin bedelinin yüzde 1'i kadar. Ama daha büyük bir daire ise o zaman

yüzde 18 KDV ödüyorsunuz.

Not 2: Takasta küçük ev satın alan daha az KDV ödüyor.

Bir de harç konusu var tabii... Gayrimenkul alım satımlarında alıcı da satıcı da yüzde 1,5 oranında harç ödüyor. Sözkonusu olan takas işlemi olunca, siz müşteri olarak hem sattığınız konutunuz için, hem de aldığınız yeni konut için ayrı ayrı harç ödüyorsunuz. (Tabii bu satıcı için de geçerli) Yani müteahhit firmanın takasta konutunuzu peşinata sayması mali hukuk açısıından birşey ifade etmiyor. Çünkü tapu dairesi işlemi, siz konutu satıyorsunuz ve yeni bir konut alıyorsunuz olarak değerlendirip, çifte harç masrafını ödemenizi istiyor.

Not 3: Takasta sattığınız konut için de, onun yerine aldığınız konut için de ayrı ayrı harç ödersiniz.

Ve son olarak... Bu da nacizane bir öneri.. Hani zamanınız fazla yoksa ve ne kadar az bürokrasi, o kadar rahatlık diyenlerdenseniz.. Satacağınız konutun olduğu yerden konut alarak takası gerçekleştirin.

Çünkü...

Not 4: Takasta satacağınız konut için ayrı tapu dairesine, alacağınız konut için de ayrı tapu dairesine gitmek istemiyorsanız, her iki konut da aynı bölgeden olsun. Tek tapu dairesinde alıcı- satıcı işlemi bitirebilsin...

Evet, bütün bu anlattıklarımızdan yola çıkarak konut takasında vergi avantajı yaratabilen varsa, bize sadece zekasını takdir etmek düşer..

Sevgiyle kalın

Selma Şenol