28 / 04 / 2024

Konut tapu harcı 2015!

Konut tapu harcı 2015!

İster mesken ihtiyacınız için ister yatırım amaçlı olarak bir konut almak istediğinizi düşünelim. Konutun mülkiyet devir işlemleri, ilgili Tapu Müdürlüğünde harç karşılığında gerçekleşiyor. Peki, konut tapu harcı 2015 ne kadar?



Konut tapu harcı 2015!

İster mesken ihtiyacınız için ister yatırım amaçlı olarak bir konut almak istediğinizi düşünelim. Konutun mülkiyet devir işlemleri, ilgili Tapu Müdürlüğünde gerçekleşiyor.


Yapılacak devir işlemi için belli belgelerin temin edilmesi ve konut tağu harcının ödenmesi gerekiyor. Ayrıca tapuda döner sermaye bedeli de ödeniyor.


Gerekli belgeler:

-Belediye Rayiç Bedeli Belgesi

Alıcı veya satıcı beraber gitme zorunluluğu olmamakla birlikte tapu fotokopisi ile gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvurulur. Belediyede yetkili kişi, ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı isim bilgilerine göre gayrimenkül bilgilerine ulaşır ve belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi, istek yapan kişiye sunar. Bu belge alım-satımın yapılacağı gün tapuya verilecektir.


-TC Numaralı Nüfus Cüzdanı ve Fotoğraf

Her iki taraf da nüfus cüzdanının aslı ve birer fotokopisini yanında bulundurmalı, ayrıca satıcı için 1, alıcı için 2 fotoğraf bulundurmak zorunludur. 


-Vergi Borcu Yoktur Yazısı

Vergi borcu yoktur yazısı, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınır. Geçmiş döneme ait borçlar varsa bu borçların öncelikle ödenmesi istenir.


-Tapu Aslı veya Fotokopisi

Tapunun aslı, aslı bulunamıyorsa fotokopisi bulundurulmalıdır.


-Deprem Sigortası (DASK)

DASK yapılmadan tapuda alım-satım işlemi yapılmaz. En geç 1 gün öncesinde alıcı, satın alacağı gayrimenkulün deprem sigortasını herhangi bir sigorta acentasından yaptırmalıdır.


-Vekaletname

Eğer tüm işlemler emlakçı veya tam yetkili kılınan kişi tarafından yapılacaksa önceden ilgili kişilere vekaletname verilmelidir.


Konut tapu harcı 2015 hesaplama..

Harç için ödenecek bedel konutun değeri üzerinden hesaplanıyor. Hesaplama değer üzerinden binde 20 oranı ile yapılıyor. Buna göre örneğin konutun değerinin 150 bin TL olduğunu düşünelim. 150 bin TL'lik konut için 3 bin TL harç ödeniyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli 82,50 TL olup, bu bedelinde tahsil edilmesi gerekiyor.


Tapu harcı bankaya ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön