11 / 05 / 2024

Konut tercihlerinde deprem etkisi! Artık evin büyüklüğünden önce deprem dayanıklılığı sorgulanıyor! 

Konut tercihlerinde deprem etkisi! Artık evin büyüklüğünden önce deprem dayanıklılığı sorgulanıyor! 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra konutta tercihler resmen değişti. Konut alacaklar artık evin büyüklüğünden önce deprem dayanıklılığını sorguluyor. 



Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Gayrimenkul Acenteleri ve Benzeri Faaliyetleri 54. Komite Başkanı Özkan Aydemir, konu ile ilgili açıklamasında "Maalesef yıllık bazda konut ihtiyacı 600-700 binden 1 milyonun üzerine çıktı. Arz talep dengesi bir türlü yakalanamadığı için son 4 yılda ülkemizde kiralık konutlarda ve gayrimenkul fiyatlarında yukarı yönlü fiyat artışını gözlemledik" ifadeelrine yer vererek, emlakçılık ve ekspertiz işlemleri ile ilgili de konuştu. 

Emlakçılığa yeni başlayanların doğru fiyatlama ve ekspertiz yapamadığına vurgu yapan Özkan Aydemir, aynı apartmanda fiyatı 3 milyon TL olan bir konutun üst katının 5 milyon TL'den ilanda olduğunu gördüklerini belirtti. Çevredeki kimi gayrimenkul sahiplerinin de 5 milyon TL'lik ilanı görünce, kendi evinin fiyatını yükselttiğini dile getiren Aydemir, bunun piyasada büyük çapta oynamalara neden olduğunu vurguladı. 

Konut tercihlerinde deprem etkisi! Artık evin büyüklüğünden önce deprem dayanıklılığı sorgulanıyor! 

Depremlerden sonra konut arayışı içinde olanların taleplerinin farklılaştığının altını çizen Aydemir, açıklmasında "İnsanlar önceden rezidans hayatı, güvenlik, sosyal yaşam, havuz ve çocuk oyun alanları arıyorlardı ama depremle bu olay da değişmiş durumda. Şimdi insanlar artık depreme uygun olup olmadığı, sıfır olup olmadığı, radye temel var mı, fore kazık var mı... Bunun gibi hususlara dikkat ediyorlar" ifadelerini kullandı. 

Konut arayanların deprem açısından güvenli binalara yöneldiğini dile getiren Aydemir, yüksek katlı apartmanlar ile 6-7 kattan yüksek evlere deprem korkusu sebebiyle kimsenin bakmadığını belirtti. Aydemir, "Genelde herkes alçak katlı yerlere bakıyor. Bir de binanın deprem yönetmeliğine uygunluğuna bakılıyor. Mülk alacakların belediyelere gidip o dairenin statik projesine ve yapı kullanımlarına bakmalarını tavsiye ederim" açıklamasını yaptı ve binanın yapım yılının da belediyeden rahatlıkla öğrenebildiğini vurguladı. 

Konut tercihlerinde deprem etkisi! Artık evin büyüklüğünden önce deprem dayanıklılığı sorgulanıyor! 

Zemin ve birinci katlardaki konut sahipleri, evlerini satmaya çalışıyor 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Göksel Birsen de arz talep dengesizliği sebebiyle birkaç senedir ev satış fiyatlarında ciddi yükselişler olduğuna, mevcut yapı stoklarının talebi karşılamadığına dikkat çekti. 

Depremler sebebiyle, talebin daha da yükseldiğinin altını çizen Birsen, başta depremzedelerin çevre iller olacak şekilde İç Anadolu, Marmara, Ege gibi bölgelere göç etmek zorunda kaldığını, bunun da yeni bir talep dalgası oluşturduğuna ve fiyatların yükselmesine neden olduğuna vurgu yaptı. 

Konut almak isteyenlerin tercihlerindeki değişiklikler ile ilgili de konuşan Birsen, açıklamasında "Eski yapılarda oturan vatandaşlar daha güvenli bir yapıda oturmak istedikleri için yeni konutlara rağbet gösteriyor. Sitede oturanlar müstakil eve geçebilme arayışında. Eski dairede oturanlar ise 'Deprem yönetmeliği sonrası yapılmış evlere geçebilir miyiz?' diye arayıştalar" ifadelerine yer vererek bu çerçevede, kiraların talebe bağlı yükseldiğini söyledi. 

Konut tercihlerinde deprem etkisi! Artık evin büyüklüğünden önce deprem dayanıklılığı sorgulanıyor! 

Açıklamasında "Artık evin büyüklüğü, metroya yakınlığı gibi özelliklerinden önce binanın deprem dayanıklılığı önemseniyor. Kısacası depremle tercih ve öncelikler binanın sağlamlığı ve güvenliğine doğru değişti" diye konuşan Birsen, bu durumun internette fiyatlara yansıtıldığını, konut alacakların yüksek katlı binalardan uzak durduğunu, şu an zemin ve birinci kattaki dairelere talep gelmediğini ve buralarda oturan insanların da satış yapabilmek için yoğun bir uğraş içinde olduğunu vurguladı. 

Depreme dayanıklı olduğu belgelendirilen binaların satış ve kiralama fiyatlarının yükseleceğini öngördüklerine değinen Birsen, açıklamasını Yeni bina ve deprem riski az olan bölgelerde de fiyat artışı devam edecek. Dolayısıyla topyekun bir çalışma gerekiyor. Bununla ilgili de dernek ve odalar olarak her türlü sorumluluğu almaya talibiz. Barınma ihtiyacını karşılamak için sosyal konutlar üretilmeye devam edilmeli" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

AFAD, deprem üretebilecek fayları peş peşe açıkladı: Tam 80 fayın eli kulağında! İstanbul'da da buralara dikkat!

Ev sahipleri ve kiracılara son dakika uyarısı! DASK ve konut sigortası poliçelerinde bunlara dikkat!

İstanbul'da depreme dayanıklı konut talebi katlandı! Ev alacaklar ilk önce deprem güvenliğini soruyor! 


Geri Dön