18 / 05 / 2024

Konut üreticileri `kur' yapıyor

Konut üreticileri `kur' yapıyor

Türkiye'de üretici sektörleri sıkıntıya sokan en önemli neden, bankaların kredileri durdurma eğilimi, iç ve dış talebin daralması.



Türkiye'de üretici sektörleri sıkıntıya sokan en önemli neden, bankaların kredileri durdurma eğilimi, iç ve dış talebin daralması. Özellikle ihracatçı sektörlerde sıkıntı izleniyor. Perakendeye dönük sektörlerde şirketler cazip avantajlı kampanyalarla iç talebi canlı tutmaya çalışıyor. Ancak tüketici güven anketleri kötü sinyaller veriyor


İnşaat sektörü 2007'de hız kesti. 2008'in ikinci çeyreğinde ise yüzde 0.9 büyüyen sektörün, yılın sıfır büyüme ile kaptacağı tahmin ediliyor. Kredi faizlerinin yüzde 1.79-2,40 bandına çıkmasından dolayı konuta talep yavaşladı. Üreticiler dövizle alım yapmak isteyenler için kuru sabitledi. TOKİ, Osmanlı Yapı, Ofton İnşaat ve Propa İnşaat konut projelerinde aynı uygulamaya yöneldi. Ayrıca Gül İnşaat, konutlarını mobilyasıyla satmaya başlarken, Kuzu Grup 30 ay vadeye 0 faiz uyguluyor. Ağaoğlu, Teknik Yapı da peşinatı yüzde 10'a indirdi.

Milliyet

Geri Dön