Ekonomi

Konut üretimi de satışları da durdu peki fiyatlar düşecek mi?

Konut fiyatları düşecek mi? Yabancıya satış durdurulacak mı? Fiyatların yükselmesinde enflasyon mu düşük faiz politikası mı daha etkili?Bunun sebebinin fiyat artışlarının öngörülemez olması olduğunu söyledi

NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, satışların düştüğü konut sektöründe arzında durma noktasına geldiğine işaret eden NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, satışların düşmesinin yanı sıra yeni proje de üretilmediğini, arz noktasında da bir durgunluk olduğunu söyledi. Bunun sebebinin fiyat artışlarının öngörülemez olması olduğunu söyledi. Bloomberg HT'de yayınlanan bir programa katılan Timur, konut sektöründe özellikle birinci elde bir durgunluk olduğunu dile getirdi. Konut sektöründe satışların yüzde 66'sını ikinci el konutların oluşturduğu İstanbul özelinde bu rakamın yüzde 70'in üzerinde olduğunu anlatan Timur, birinci el konut üretiminin 200'den fazla sektörü canlandırdığını söyledi. Timur son açıklanan büyüme rakamlarına bakıldığında inşaat sektörünün yüzde 11 küçüldüğünün görüldüğünü kaydeden Timur, inşaat sektörünün son 14 çeyrektir küçüldüğünü vurguladı.

Konut fiyatlarındaki yükselişin asıl nedeninin enflasyona karşı güvenli bir yatırım aracı olarak görülmesi olduğunu dile getiren Timur, bütün dünyada bu şekilde değerlendirildiğini, konut yatırımının enflasyona karşı parayı koruduğunu hatta değerinin artırdığını kira getirisiyle de ikinci bir kazanç sağladığını ifade etti. Fiyatların artmasında asıl etkenin düşük fiyat politikası olduğunu ifade eden Timur, "Faizler düşük olduğu için konut fiyatları artıyor" dedi.

Konut fiyatlarının yükselmesinde yabancıya satışın önemli bir etkisinin olmadığını kaydeden Timur, Türkiye'de yıllık 1.5 milyon adet konut satıldığını geçen yıl yabancıya satışın 58 bin civarında olduğunu bunun da toplam rakam içinde yüzde 3,93'e denk geldiğini aktaran Timur, bu oranın konut fiyatlarını etkilemesinin mümkün olamayacağını ileri sürdü. Türkiye'den konut alan yabancı pasaportlular içinde gurbetçilerin de olduğunu kaydeden Timur, yabancıya satışta da durgunluk olduğunu söyledi.

BDDK'nın yaptığı düzenlemeler 5 milyona kadar olan kredilerin azaldığını, 10 milyonun üzerinde kredisi verilmeyeceğini açıklamasının da sektörde durgunluğa neden olduğunu aktaran Timur, konut kredisi trendlerinin bu işin bir yön vereni konumunda olduğunu söyledi. Timur, "Banka finansmanı bizim sektörde yıllardır azalarak gidiyor ve banka finansmanı ekonominin suyu gibidir, su nereye akarsa orası yeşerir, dolayısıyla bu su kesilince bunun sonuçları olacak" diye konuştu. Timur maliyetlerin artmaya devam ettiğini bazı bölgelerde indirim olabileceğini ancak genel anlamda konut fiyatlarında indirim beklenemeyeceğini sözlerine ekledi.

 

İngiltere'de konut fiyatları Ağustos'ta yüzde 10 arttı!

Konutta fahiş fiyatlar frenlendi! Yüzde 10 düşüş var

Konut fiyatlarında flaş gelişme! Milyonlarca insan bu haberi bekliyordu! Ev almak, kiraya çıkmak isteneler buraya

Ucuz konut projesinde flaş gelişme yaşandı! 3 adım ev sahibi olunacak