Sektörel

Konut ve otomobil yatırımı artık gözde değil: Vatandaşlar altına yöneliyor! 

Konut ve otomobil yatırımı artık out oldu. Yatırımcılar konut ve otomobil yerine altın yatırımına yöneliyor. Peki konut fiyatlarında son durum ne? İşte detaylar...

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve merakla beklenen kamuda tasarruf paketi, genel olarak hayal kırıklığına neden oldu. Paket; taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurtdışı geçici görevlendirme giderleri, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderlerine odaklanacak şekilde hazırlandı. 

Paketin en önemli bölümü, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in zorunlu haller dışında yeni kamu yatırım projesi alınmayacağını açıklaması oldu. Paket kapsamında hedef, 3 senede 1 trilyon TL'lik tasarruf oldu. Bu seneki performansın üç senelik ulaşılıp ulaşılamayacağını da netleştirmesi bekleniyor. 

Bunların yanı sıra fiyatların fahiş oranlarda arttığı konut ve otomobil piyasasındaki son durum da merak ediliyor. Yatırımcılar, konut ve otomobil yatırımının mantıklı olup olmadığını araştırıyor. 

KONUT FİYATLARINDA NELER OLUYOR? 

Gazete Duvar'dan Süleyman Karan'ın haberine göre; Türkiye Ekonomi Modeli’nin uygulanma sürecinde düşük faiz politikası ve dövizin baskılanması nedeniyle, en önemli yatırım araçlarından biri haline gelen konut ve otomobil yatırımı artık out oldu. 

Konut fiyatlarında yükseliş, uzun zaman sonra ilk defa şubat ayında yıllık enflasyonun gerisine düştü. Bu gerileme Mart'ta daha da derinleşti. 

TCMB tarafından açıklanan konut fiyat endeksine göre, Türkiye genelinde konut fiyatları Mart'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51.99 yükselirken, aylık artış da yüzde 1.21 olarak belirlendi. 

Aynı dönemde, yıllık enflasyon yüzde 68.5 şeklinde oldu. Konut fiyat artışıyla yıllık enflasyon arasındaki makas 16.5 puana yükseldi. 

Mart ayı ile beraber, Türkiye'de konut fiyatları metrekare başına ortalama 31,884 liraya çıkarken; üç büyükşehire bakıldığında, İstanbul’da fiyat artış hızının yavaşladığı, bununla birlikte Ankara’da yükseldiği belirlendi.

ARTIK KONUT DEĞİL ALTIN YATIRIMI REVAÇTA

İstanbul’da konut fiyatları mart ayında yıllık olarak yüzde 40.4  yükseldi ve metrekare fiyatı 46,012 lira oldu. Ankara’da ise fiyatlar yıllık bazda yüzde 63.9 arttı ve 25,038 TL’ye çıktı. İzmir'de ise artış yüzde 49.5, metrekare fiyatı da 36,726 TL olarak gerçekleşti. 

İstanbul’da özellikle yaşlı konut satışlarında hiç hareket olmuyor. Bunun nedenlerinden biri beklenen İstanbul depremi bir diğeri ise artık bu tip konutların prim yapmayacağına ilişkin netleşen öngörü. 

Zaten bu mevduat faizleriyle yatırım amacıyla konut almak da akla uygun değil. Sağlamcı tasarruf sahipleri artık konut yatırımı yerine altına yöneliyor. 

Kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Bakan Şimşek açıkladı!

Konut piyasasındaki fiyat artışları dengeyi bozuyor: İlan sitelerine sert yaptırım önerisi!

Konut sektöründe yabancı yatırımcıdan sonra yerli yatırımcıyı da kaybediyoruz!