27 / 04 / 2024

Konut yatırımcısı gözünü yurt dışında dikti! Yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları arttı...

Konut yatırımcısı gözünü yurt dışında dikti! Yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları arttı...

Küresel Konut Fiyat Endeksi kapsamında, dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olan Türkiye'de, konut sahibi olma oranları düşüş gösterirken, yatırımcıların yurt dışında gayrimenkul alımlarında ciddi bir artış gözlemleniyor.



TCBM'nin son verilerine göre, yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları yüzde 173 oranında yükseliş gösterdi. Cornucopia Global Kurucu Ortağı Jeffery, bu yükselişin Türkiye'deki evlerin Avrupa'dakilere kıyasla daha pahalı kaldığını ve daha az getiri sağladığını belirtiyor.

karar.com'da yer alan habere göre; Türkiye'de son dönemlerde yüksek enflasyon ile maliyet artışlarının da etkisi ile konut alımları düşüş gösterdi. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de konut satışları senelik yüzde 17,5 oranında azalarak 1 milyon 225 bin 926 adede ulaştı, kredili konut alımları ise yüzde 36,6 azalış ile 177 bin 748 olarak belirtildi. Bu süreç ise yurt içi konut alımlarında bir durgunluğa da işaret etmektedir.

Durum böyle olunca da yurt dışı gayrimenkul piyasasında farklı bir seyir izleniyor. Buna göre, Türk yatırımcılar, yükselen rakamlar ve krediye erişim zorlukları, yüksek faiz oranları, yatırım alımlarındaki kredi kısıtlamaları nedeni ile yurt dışına yöneliyor. 2022 senesinde 701 milyon dolar olan toplam yatırım tutarı, 2023'ün ilk 11 ayında yüzde 173,6 yükselişle 1 milyar 918 milyon dolara kadar çıktı. 

Cornucopia Global Kurucu Ortağı Simon Jeffery'e göre, Türkiye'deki fiyatlar karşısında yurt dışında yatırım yapmanın daha cazip hale geldiğini belirtiyor. Jeffery, özellikle İngiltere pazarına Türk yatırımcıların ilgisinin yüksek olduğunu belirtiyor. İngiltere'de geçtiğimiz sene ortalama aylık kira gelirlerinin yüzde 10'un üzerinde de artış göstermesi, yatırımın daha kısa sürede amortisman sağlayacağı anlamına geliyor.

GAYRİMENKUL NEDİR? 

Taşınmaz Gayrimenkul “Ev, tarla vb. taşınamayan varlık”, Kentbilim Terimleri Sözlüğü'nde; “Toplum yararı amacıyla getirilmiş sınırlamalar dışında, sahiplerine, bunları diledikleri gibi kullanma hakkı veren toprak ve üzerindeki yapı ya da yapılar” olarak tanımlanmaktadır.

GAYRİMENKUL KONUTU NE ANLAMINA GELİR? 

Konut amaçlı olarak gayrimenkul; evler, apartmanlar ya da kat mülkiyeti gibi yaşamak için tasarlanmış olan herhangi bir mülkü demektir.  Buna göre, konut gayrimenkulleri ayrıca müstakil evler, çok aileli evler ve yazlık evler olarak da ifade edilir.

Konut alma umudunu yitirenler evini yeniledi, satışlar fırladı!

Emlakçılar neden yurtdışında konut almaya yönlendiriyor? Tebernüş Kireçci sordu, vatandaş yanıtladı!

Yurtdışından konut alma fikri artıyor! Türkler son yıllarda en çok İngiltere’den ev alıyor...

Avrupa'da yabancıya konut satış oranı Türkiye'nin iki katı!


Geri Dön