27 / 04 / 2024

Konut alma umudunu yitirenler evini yeniledi, satışlar fırladı!

Konut alma umudunu yitirenler evini yeniledi, satışlar fırladı!

2022 yılında konut alma umudunu yitirenler evlerini yeniledi. Bu trendin etkisi ile satışlarını yüzde 80 yükselten Kalekim, 50’nci yılında planlarını yurtdışında da büyüme üzerine yapıyor. 



Konut fiyatlarındaki artış devam ederken geçen sene ev alma ümidini kaybeden evini yeniledi. Kuruluşunun 50’nci yılını kutlayan Kalekim, bu sene 9 ayında net kârını yüzde 120, net satışlarını ise yüzde 79 yükseltti.

Dünya Gazetesi'nden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre, 2022 yılında konut piyasasında yaşanan daralma, yapı kimyasalları sektörüne yansımadı. Kalekim Genel Müdürü Timur Karaoğlu, 50’nci senelerine ilişkin düzenlenen toplantıda bu büyümenin nereden geldiğini anlatırken, “Ev alma ümidini kaybeden evini yenilemeye gitti. Bu bizim satışlarımıza yansıdı. Ayrıca deprem sonrası, deprem bölgesine yakın kentlerde de tadilatlar büyük bir talep yarattı” dedi.

CİRONUN YÜZDE 40'I İHRACATTAN

Kalekim yatırımda yurtdışı piyasasını gözüne kestirmiş durumda. Rusya ve Fransa'da şubeleri olan, Kenya’da lisanslı üretim yapan şirketin cirosunun yüzde 40’a yakını yurtdışından geliyor. Kalekim Genel Müdürü Timur Karaoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘ihracata odaklanın’ sözlerine atıfta bulunarak, “Bizim direncimiz de buradan geliyor. Cari fazla veren bir şirketiz” şeklinde ifade etti.

Şirketin Romanya’da yatırım opsiyonlarını değerlendirdiğini ifade eden Karaoğlu, Köstence’de planlanan fabrikanın Ukrayna’nın yeniden inşası söz konusu olduğunda önemli hale geleceğini söyledi. 

Kalekim’in incelediği yeni pazarları anlatan Karaoğlu, Nijerya, Fas, Güney Afrika incelediğimiz pazarlar arasında olduğunu söyledi.

Fakat asıl Mısır, dünyanın imalat coğrafyası olarak belirlenmiş gibi göründüğüne dikkati çeken Karaoğlu,  "Biz de iki ayda bir Mısır’a seyahat planladık, gidip o pazara dokunup, gözlemliyoruz. Suudi Arabistan da önemli bir pazarımızdı ama gelişmeler sonrası tamamen kaybettik, şimdi yeniden kazanabilmenin yollarına bakıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kalekim geçen sene Lyksor Kimya’nın yüzde 75’ni satın almıştı.

IRAK'TA 10 MİLYON DOLARLIK YATIRIM 

Kalekim olarak gelecek sene içinde Irak’ın kuzeyinde de bir fabrika yatırımına başlayacaklarını anlatan Timur Karaoğlu, “Irak en önemli pazarlarımızdan biri. Ancak bu pazarda yerinden üretimi geliştirmeye zorlayan, korumacılığın gelişeceğine dair sinyaller alıyoruz. Oraya bir iç pazar gibi bakıyoruz, Türkiye’deki aynı bayilik teşkilatını kuruyoruz” dedi.

Kalekim Genel Müdürü Karaoğlu, Irak’taki fabrika ile ilgili şu bilgileri verdi: “27 bin metrekarelik arazi üzerine yapmayı planladığımız ve kurulum çalışmaları devam eden Duhok bölgesindeki yeni tesisimizi, 100 bin ton kuru harç ve 5 bin ton boya kapasitesine sahip olacak. 10 milyon dolarlık bir bedelle gerçekleştireceğimiz yeni üretim tesisimizi 2025 yılının ilk çeyreğinde seri üretime almayı hedefliyoruz.”

2024 ZOR VE DALGALI GEÇECEK

Piyasanın nabzını tutan bir koltukta oturan Kalekim Genel Müdürü Timur Karaoğlu, gelecek sene ile ilgili çok net varsayımlarla plan yapmanın hataya düşüreceği uyarısını yaptı. Zor, talebin düştüğü bir sene öngördüğünü, fakat çok hızlı değişimlerin de görünebileceğini belirtti.

Başakşehir Belediyesi'nden dev konut kampanyası! 4 farklı projede metrekaresi 29 bin TL'den başlayan fiyatlarla!

İstanbul'da bina tarama sistemi yavaş mı işliyor? Deprem kapıda, İstanbullular haber bekliyor!

Kuşadası Belediyesi'nden satılık 2 zeytinlik!

 


Geri Dön