22 / 12 / 2024

İstanbul'da bina tarama sistemi yavaş mı işliyor? Deprem kapıda, İstanbullular haber bekliyor!

İstanbul'da bina tarama sistemi yavaş mı işliyor? Deprem kapıda, İstanbullular haber bekliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ücretsiz verdiği bina tarama hizmetine 160 bin başvuru geldi. Ancak bazı vatandaşlar, başvurularına geri dönüş olmadığına dikkat çekti. İşte ayrıntılar...



Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 6 Şubat'taki depremlerin ardından, ülke gennelinde deprem riski yeniden gündem oldu. 11 ilin etkilendiği deprem bölgesinde artçı sarsıntılar sürerken, gözler yeniden büyük depremin beklendiği İstanbul'a çevrildi. 

Uzmanların 7'den büyük olacak diyerek uyardığı İstanbul depremi, vatandaşları tedirgin ediyor. Yaşadıkları binanın güvenliğinden endişe eden vatandaşlar, İBB'nin bina tarama testlerine başvuru yapmaya başladı. 

İstanbul da bina tarama sistemi yavaş mı işliyor? Deprem kapıda, İstanbullular haber bekliyor!

Aydınlık'tan Irmak Mete'nin haberine göre; yapı stoku yaşlı ilçelerden olan Fatih'te bir vatandaş, yaklaşık 40 senelik apartmanın bahçe katında yaşıyor. Deprem konusunda endişe duyuyor. 6 Şubat depremlerinin ilk şokunu atlattıktan sonra 21 Şubat’ta internet adresi üzerinden başvuruda bulunduğunu aktaran vatandaş, bina tarama testi için henüz bir geri dönüş olmadığını söyledi. 

6 Şubat depreminden hemen sonra Avcılar’da yaşayan bir vatandaş da apartmanındaki komşularıyla başvuruda bulundu. Görevliler 18 Ağustos’ta kalabalık bir ekiple geldi ve titiz bir çalışma sürdürdüler. Fakat raporun 4 aydır çıkmadığı belirtildi. 

İBB'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, çoğu 6 Şubat depremi sonrasında olmak üzere 160 bine yakın başvuru alındığı, 110 binanın ziyaret edildiğini, 35 bin binada ise tarama yapıldığı belirtildi. 

İstanbul da bina tarama sistemi yavaş mı işliyor? Deprem kapıda, İstanbullular haber bekliyor!

İBB'den yapılan açıklamada incelemeler sonucunda (çoğunluğu 99 öncesi) binaların yarısının D ve E sınıfında, yani “riskli” ve “yüksek riskli” olduğunun belirlendiği ifade edildi.

"318 binada ise deprem güvenliğinin hemen hiç olmadığı belirlendi. Bu binaların tahliye ve yıkım işlemleri devam ediyor. Şimdiye kadar 132 bina resmi işlemler başlatılarak yıkım sürecine girdi, yıkılanlarla 398 konut tahliye edildi. 132 binanın süreci tamamlandığında 1400 konut tahliye edilmiş olacak" denilen açıklamada, 2. etapta yer alan bin 238 bina için de İBB Meclisi'nin karar aldığına, saha çalışmaları yapıldığına, bu binaların hem mülk sahiplerine hem de kiracılarına İBB Meclisi’nin kararı ile aylık 4500 lira kira desteği verildiğine dikkat çekildi. 

İstanbul da bina tarama sistemi yavaş mı işliyor? Deprem kapıda, İstanbullular haber bekliyor!

Benzer sorunlar yaşayan vatandaşlar, İBB’ye ulaşabilmek için “şikayet var” sitesi üzerinden tepkilerini dile getiriyor. 

Örneğin, "İBB bina tespiti başvurusunu 6 Şubat depreminden 2 hafta sonra yapmamıza karşın hala gelen olmadı bina 99 depremi öncesi yapılan bina ve acilen sağlamlık durumunun belirlenmesi gerekiyor. Sağlam değilse de artık Ümraniye Dumlupınar mahallesinin kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor hala neyi bekliyorlar anlamıyorum. Lütfen hızlı bir şekilde tespit yapılsın İBB hizmetlerine güveniyoruz siz de bizi yarı yolda bırakmayın" şeklinde bir şikayet bulunuyor. 

İstanbul, gayrimenkul yatırımında Avrupa’nın 30’uncusu!

Kiralık ev krizi için 7 çözüm önerisi: Boş eve vergi, kiraya üst sınır gelmeli! 

Asgari ücret ve memur maaşı için kulis bilgisi geldi! Yeni zamlı maaşlarda son dakika! Rakamlar ortaya çıktı! 


Geri Dön