Genel

Konut yatırımı yapacaklar neden 1+1 almalı. Arsa alanlar ne kadar beklemeli?

Emlak piyasasındaki durgunluk nedeniyle gayrimenkul yatırımcılarının kafası karışık olsa da konut ve arsa yatırım anlamında öne çıkıyor. Peki yatırımlık konut ve arsa almak isteyenler neyi tercih etmeli? İşte merak edilen bu sorunun cevabı…

Gayrimenkule olan ilgi azalsa da konut ve arsa yatırımı tercih edilmeye devam ediyor.  Son dönemde yaşanan ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları nedeniyle yatırımcı konuta uzak duruyor. Peki yatırımlık konut ve arsa almak isteyenler nelere dikkat etmeli?  

X sosyal medyada 21 bin takipçili kripto para madencisi Cihat Öztürk, https://x.com/CihatOzturk_adresinden yaptığı paylaşımda, yatırımlık ev almak isteyenlere tavsiyelerde bulundu.  Cihat Öztürk, yatırım için özellikle küçük ev alınması gerektiğini belirterek, arsa alacaklar için de önerilerini sıraladı.  İşte o paylaşım…

1+1 VEYA 1+0 BÜYÜK AVANTAJ

Hep kripto hakkında konuşuyoruz. Birazcık yatırımlık ev-iş yeri-arsa için bildiklerimi anlatıyım.

Yatırımlık evin 1+1 veya 1+0 olması büyük avantajdır. Küçük evlerde kiracı sirkülasyonu hızlıdır. Büyük eve aile geldi mi uzun seneler çıkmayabilir ve kiranızı iyi oranda arttıramayabilirsiniz. Bugün bir kira davası açsanız, sonuçlanması minumum 2 sene sürebilir ve zarar edersiniz. Her zaman yeni yer almaya çalışın. Yeni bir ev 5-6 sene büyük sorun vermez ve masrafınız olmaz..

 BÜTÇESİ YÜKSEK OLANLARA İŞ YERİ

Bütçeniz biraz daha fazlaysa iş yeri almak daha mantıklıdır. Yine küçük dükkan ancak işlek bir bölgede olursa boş kalma olasılığı çok düşük olur. Kurumsal bir yere kiralayabilirseniz, minimum 5 sene çok rahat edersiniz. İş yerinde neredeyse hiçbir gideriniz olmaz. Tadilat, bakım kiracıda olur. Ancak daireye göre yatırım bütçesi fazla olur genellikle. Kira geliriniz bütçe/kira oranında eve göre daha kazançlı olur.

Arsa yatırımı sabır, uzun araştırma ve bilgi gerektirir. Her arsa alan zengin olmuyor veya para kazanmıyor. Bölgeyi iyi bilen biriyle, paraya sıkışıp satan birinin kesiştiği noktada alınan arsa en iyi parayı kazandırır. Likiditesi düşüktür yani almanız ve satmanız uzun zaman alır. Tüm şartlar elverirse 5+ yıl olarak bakarak yatırım yapmanız gereklidir. 

Not: Tüm yatırıma dolar bazında bakın. Bugün ev-iş yeri-arsa yatırımı yapan insanların bir kısmının finansal okuryazarlığı çok düşük olduğu için, geçen sene 3 milyona aldım, bu sene 3.5 milyon oldu diye sevinirler. Ancak o süreçte dolar bazında zararda olduklarının farkında olmazlar.

YATIRIMLIK 3+1 ALMAK SAÇMALIK

 

Konut satışları düşer gibi yapıp yükselmiş!

Sıfır araçlar için Temmuz'a kadar vaktiniz var, sonra yükseliş başlar

SGK, İstanbul'da 10 gayrimenkul satıyor: En pahalısı Sarıyer'deki 185 milyon TL'lik arsa oldu! 

3 kız kardeş dizisine ev sahipliği yapan tarihi yalı 157 milyon liradan satılıyor!

Faize para koymak mı, ev almak mı daha karlı? İşte şaşırtan o hesap!