Sektörel

Konut yatırımında kaybetmek de var. Tapuda kilitlenip kalmayın!

Konut piyasasında Temmuz ayında başlayan hareketlilik devam ederken, stratejist ve yatırım danışmanı Evren Kirikoğlu yatırım için ev alacakları uyardı. Her yatırımında olduğu gibi konutta da kaybetme riski olduğunu söyledi.

Ekonomideki belirsizlik, yüksek mevduat faizleri ve ev-sahibi kiracı sorunları nedeniyle konut yatırımına uzak duranlar, fiyatların yükseleceği beklentisiyle yeniden ev almaya başladı. Temmuz ayından bu yana konut satışları her ay artarken satın alınan konutların neredeyse yüzde 90’ı peşin para ya da müteahhit firmanın sunduğu kampanyalar kapsamında gerçekleşti. İpotekli konut satışı yüzde 10’ları bulamadı.

Yatırımcının yeniden konuta yönelirken, stratejist ve yatırım danışmanı Evren Kirikoğlu, konut alan herkesin mutlaka kazanç sağlayacağını düşündüğüne dikkat çekerek,” Konut yatırımı illa kazandırmak zorunda diye bir kaide mi var?” diye sordu. Kirikoğlu https://x.com/evrenkirikoglu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, konut  yatırımında da kaybetme riskinin olduğunu söyledi. Kirikoğlu paylaşımda şunları söyledi:  

Hayatta her yatırımdan zarar edilebilir. Borsa, tahvil, emtia, altın, bitcoin, sanat, lüks saat, tech start-up, vs. her şeyin fiyatı düşebilir. Şirket kurup para kaybedilebilir. Kredi vardır, faiz artar, batılabilir. Milyar dolarlık hedge fonlar bile batıyor. Hiç birinde kimse çıkıp da “bu işte zarar edilemez” demiyor.

Aynısı konutta niye geçerli değil? Konut fiyatlarıyla ilgili olumsuz yorum yapınca neden bu kadar tepki geliyor? Konut yatırımı illa kazandırmak zorunda diye bir kaide mi var?

Fiyatı, getiri beklentisini, vadeyi, likiditeyi, fonlama ve fırsat maliyetlerini, yapısal riskleri, vergiyi, mevzuatı, alternatif varlık sınıflarını, arsa değerlemesini ve özellikle de toplumsal, coğrafi ve uluslararası mukayeseyi doğru yapmayıp da kendini illikit bir tapuda kilitlenmiş bulan kimse sonra çıkıp da hayıflanmasın.

İŞTE O PAYLAŞIM 

Peki takipçileri konut yatırımında kaybetme riskiyle ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

'2.79 konut kredisi faizi ucuz' diyenler için ünlü iktisatçı hesapladı! Kredi ile ev almak isteyenler hemen baksın!

Ziraat Bankası faizleri düşürdü, Vakıfbank konut kredisi faizi ne kadar oldu? 2 milyon TL konut kredisinde müjde!

Faizler düşünce konut fiyatları fırlamaz: 2021 Eylül'ün bile gerisine düşer!

Yüksek faiz ve enflasyon baskıları son çeyrekte konut sektörünü nasıl etkileyecek?

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan iki şehir için uyarı: Bu bir intihar! 

Ev almak isteyenler dikkat! Sektör temsilcileri Kasım ayında konut kredisi faizlerinde düşüş bekliyor!