Sektörel

Konut yatırımında rota değişti! Yatırımcılar artık yurt dışına yöneliyor

Hem Türk vatandaşları hem de Türk müteahhitler konut yatırımı için yönünü yurtdışına çevirdi. Türkiye’de yüksek faiz ve inşaat maliyetlerindeki artışın etkisiyle konut sektörü rotayı yurtdışına kırdı.

Türkiye’de yüksek faiz ve inşaat maliyetlerindeki artışın etkisiyle konut sektörü rotayı yurtdışına çevirdi. Türkler konut yatırımı için yurtdışına yönelince Türk müteahhitler İlk 5 ayda Türklerin yurtdışında yaptığı emlak alım tutarı 1,1 milyar dolara yaklaştı. 5-10 yıl önce yıllık 130 milyon dolar seviyesinde yurtdışından alım yapan Türkler, artık ayda bu rakamın iki katını gerçekleştiriyor.

TÜRKLERİN YURT DIŞINDAKİ İNŞAAT YATIRIMLARI 5 KAT ARTTI

Türklerin yurtdışındaki inşaat yatırımları da 5 kat arttı. Yurtdışına giden Türkleri yakalamak, durgun piyasaya karşı alternatif oluşturmak isteyen Türk inşaat şirketlerinin yatırımları da ilk 5 ayda 249 milyon dolar oldu.

Bu rakam geçen yıl ilk 5 ayda 47 milyon dolar seviyesindeydi. Veriler, Türklerin yurt dışındaki konut yatırımları rekor kırarken, yabancıların ülkemizdeki gayrimenkul alımlarının son yılların en düşük rakamlarına gerilediğini gösteriyor.

İNŞAAT FİRMALARI YURT DIŞINA YÖNELDİ

2024 yılında Türklerin yurt dışındaki konut yatırımının 2023'e göre yaklaşık yüzde 50 artışla 3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu tüm zamanların en yüksek rakamı olacak. Bu konuda değerlendirme yapan Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, inşaat sektörünün mevcut durumu ve geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türk inşaat firmalarının yurtdışında yatırım yapmaya başlamasının, sektörün gücünü ve global trendleri takip etme yeteneklerini gösterdiğini belirten Fenercioğlu, şunları söyledi, “Birçok Türk inşaat firması şu an yurtdışında yatırım yapmaya başladı aslında Türk inşaat firmalarının ne kadar güçlü olduğunu göstergesi tabii ki dünyadaki trendleri takip eden firmalar bu geçtiğimiz dönemde biraz daha yurt dışına açılmaya başladı orta vadede ben yurtdışına açılan firmaların artacağını düşünüyorum ama tabi ki Türk firmalarının uzun vadede gene ülkemizde büyük işler yapacağına inancım sonsuz. Şu dönemde inşaat sektörü içinde bulunduğu alan firmalar bu geçiş sürecini değerlendirmeyi tercih ettiler.” dedi.

KONUT KREDİSİ FAZİZLERİNİN DÜŞECEK BEKLENİSİ UMUT VERİCİ 

Konut kredi faizlerinin yüksek olmasına rağmen, faizlerin sabitlenmesinin ve yılbaşından sonra düşme beklentisinin sektör için umut verici olduğunu söyleyen Aycan Fenercioğlu, “Konut kredi faizleri yüksek ama artık şu an en azından yükseliş durdu sabitlendi ve yılbaşından sonra ben yavaş yavaş geriye doğru faizlerin düşmesini bekliyorum.

Faizlerin düşmesinden de ziyade yakın zamanda özellikle konut alacak müşterilere düşük faizli kredi kampanyası çıkar noktasında sektörün beklentisi var. En zamanda sektöre destek olacak olası bir düşük faizli kredi kampanya daire alacak insanların alımını kolaylaştırır hem de inşaat firmalarına finansman yaratılır” dedi

KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Sektörün en büyük sorunlarından birinin inşaat maliyetlerindeki artış olduğunu belirten Fenercioğlu, “Düşen alım gücü ve yüksek faizler nedeniyle konut satışları neredeyse durma noktasına geldi.

Şu an sektörün en büyük sorunu tabi ki inşaat maliyetleri. Düşen alım gücü özellikle faizlerin artmasıyla şu an sektörde konut satışları neredeyse durma noktasına geldi.

Geçtiğimiz yıl değişen kanunla beraber yabancı alımı da şu an neredeyse durma noktasında. Sektör şu an durağan halde, hem yerli hem yabancı alıcının beklemesinden ötürü faizlerin de yüksek olmasından dolayı Türkiye’de konut yatırım aracı olmaktan çıkmış durumda” dedi.

Konut ve arsa yatırımcılarına müjdeli haber! Fiyatlar düşmeye devam edecek!

Analistten 'konutta yüzde 30-40 düşük fiyat teklif edin' önerisi geldi: Sosyal medyada yorum yağdı! 

Son 1-5 ve 10 yılın getiri şampiyonu ne oldu? Altın, dolar konut…

Ünlü analist hem parası olanlar hem de parası olmayanlar için 'fırsat diyorum' diyerek açıkladı!