28 / 04 / 2024

Konuta seçim sonrası zam geliyor!

Konuta seçim sonrası zam geliyor!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: Yatırım için konut almanın tam zamanı. Firmalar seçim sonrası zam yapmaya hazırlanıyor



Ekonomik krize birlikte günlük ihtiyaçlarını bile erteleme yoluna giden tüketici, ev, araba gibi yekün tutarlı alımlarını tamamen durdurdu. Son birkaç yılda altın çağını yaşayan konut sektöründe aylardır yaprak kıpırdamıyor. Uygun ödeme koşulları geliştiren birkaç proje iyi satış yapsa da, geçtiğimiz yıllarda yaşanan 'konut hareketi'nin yanında bu sadece bir 'kıpırdanma' olarak nitelendiriyor. Diğer taraftan, sanayi üretiminin ve kapasite kullanım oranlarının keskin düşüşünü sürdürdüğü, otomotiv firmalarının kapıya kilit vurma aşamasına geldiği bu ortamda, konut sektörü hala yatırımlarını sürdüyor. Müşteriyi cesaretlendirecek, yeni kampanyalar geliştiriyor.

DOĞRU ZAMAN 'ŞİMDİ'
Peki sokaktaki vatandaş hala önünü göremezken, kafalardaki 'krizin dibi görüldü mü', 'Daha ne derinleşir' soruları yanıt bulmazken, emlak yatırımı yapmak ne kadar mantıklı.. Konut fiyatları düşüyor mu, talepler daha ne kadar ertelenmeli.. Durgun dönem bir fırsat mı yoksa biraz daha beklemeli mi? İşte tüm bu sorulara yanıt aramak için konut sektörünün temsilcileriyle konuştuk..
Konutta 35 yıllık tecrübesi olan Teknik Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım'a göre konut yatırımı için şu dönemde vakit kaybetmemek gerekiyor. Çünkü pek çok firma zam yapmak için seçimleri bekliyor. Dövizin artışının konut üreticileri için dayanılmaz bir hal aldığını ifade eden Durbakayım, 'Konut üreticilerinin kullandığı ithal malzemelerin fiyatları her geçen gün artıyor. Firmalar uzun süre, zam yapmaya cesaret edemedi. Fakat seçim sonrası fiyatlar bu seviyede kalmayacak' diye konuşuyor. Arsa fiyatlarının da krizden bağımsız olarak yükselmeye devam ettiğine dikkat çeken Durbakayım, 'Bu durumda zam kaçınılmaz oluyor' diye ekliyor.

Yüzde 20 peşinat verene 24 ay faiz yok
Nazmİ Durbakayım, Teknik Yapı olarak, bu ekonomik kriz sürecini 2-2.5 yıl öncesinden öngördüklerini beliyortiyor. 'Biz bugünleri görüp, planlarımızı buna göre yapmıştık' diyen Durbakayım, orta ve alt gelir grupları için projeler tasarlamaya da bu öngörüleri sonucunda karar verdiklerini söylüyor.
Teknik Yapı'nın halen satışta olan 4 projesi bulunuyor. Durbakayım, Uphill Court Bahçeşehir'de 220 daire, Uplife Park'ta 68 daire, Uprise Elite'de 170 daire ve UpCity'de ise 220 dairenin halen satışta olduğunu vurguluyor. Şu anda müşterilere sağladıkları en önemli avantajın, faiz oranlarını en uygun seviyeye indirmek ve uzun vadeye yaymak olduğunu ifade eden Durbakayım, şöyle devam ediyor: 'Uplife Park ve Uprise Elite projelerinde olduğu gibi UpCity'de de uygun taksit ve vade seçenekleri sunduk. UpCity Flats'teki satışlar, özel anlaşma yaptığımız Vakıfbank, Akbank, Garanti Bankası ve Finansbank'ın sunduğu kredi koşulları kapsamında yüzde 20 peşinat ödeyene 24 ay sıfır faiz, yüzde 35 peşinat ödeyene 36 ay sıfır faiz, yüzde 50 peşinat ödeyene ise 48 ay sıfır faizle kredi imkanı sağlandı. Ayrıca peşin satışlarda yüzde 10 indirim sağlıyoruz.

4 proje satışta
UPRISE ELITE
Kartal'da yapımı süren Uprise Elite Projesi'nin bitiş tarihi Ekim 2010 olarak belirlenmiş. Üç blok, bir residence ve Teras Evler'den oluşan projede, 704 daire ile 8 ticaret alanı bulunuyor. Projedeki 63 metrekarelik 1+1 dairelerin fiyatı 132 bin ila 243 bin 700 lira arasında, 3+1 daireler de 311 bin ile 440 bin lira arasında değişiyor.
UPLIFE PARK
Yine Kartal'da yapımı süren ve kasımda tamamlanması planlanan proje, yedi bloktan oluşuyor. 567 dairenin bulunduğu Uplife Park'ta 1+1 daireler, 149 bin-177 bin lira, 2+1 daireler de 222 bin 800 - 261 bin 100 lira fiyat aralığında satılıyor.
UPCITY
Teknik Yapı'nın Kartal'da devam eden bir diğer projesi Upcity de Aralık 2011'de tamamlanacak. 340 daire ve alışveriş merkezinden oluşan projede 1+1 dairelerin fiyatı 84 bin ila 128 bin lira arasında, 3+1 dairelerin fiyatı
ise 206 bin 700 ila 236 bin lira arasında değişiyor.
UPHILL COURT
Mayıs 2008'de tamamlanan bin 742 konuttan oluşan Uphill Court - Bahçeşehir Projesi'nde hala 220 daire satışta.

Adres 2'nin % 70'i üç günde satıldı
Dumankaya'nIn kriz ortamında, 'sektöre moral olsun' diye Tuzla Aydınlı'daki Adres projesi büyük ilgi görünce, firma geçen hafta projenin ikinci ayağına başlayacağını duyurmuştu. Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya'nın verdiği bilgilere göre Adres Projesi'nin ikinci bölümü de birinci gibi yoğun ilgiyle karşılaştı ve projedeki dairelerin yüzde 70'i 3 günde satıldı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Dumankaya, '46 yıllık Dumankaya markasına duyulan güven sonucunda ilk Adres projesini iki haftada satmıştık. Bunun neticesinde Adres'e 280 konut daha ekledik ve toplam konut sayısını 560 adede yükselttik. İlk projede olduğu gibi büyüyen Adres projesi de çok büyük bir ilgiyle karşılaştı ve daha satışların üçüncü gününde projedeki konutların %70'i tükendi' dedi.
Konutun her dönem yatırım değeri taşıyan bir enstrüman olduğuna dikkat çeken Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya ise 'Doğru ve zamanında yapılan projeler yatırımcıyı her zaman harekete geçirir. Alımların durma noktasına geldiği Aralık 2008'de Adres, beklemede olan alıcıları harekete geçirdi, sektöre ilham kaynağı oldu' diye konuştu.


Akşam

Geri Dön