Sektörel

KONUTDER: İstanbul’un yıllık 123 bin yeni konuta ihtiyacı var!

KONUTDER, İstanbul için 10 yıllık konut ihtiyacını ortaya koyan ayrıntılı bir “İstanbul Konut Stratejisi Raporu” hazırladı. Rapora göre İstanbul’un yıllık 123 bin adet yeni konuta ihtiyacı olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’nin markalı konut üreticilerini temsil eden Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği KONUTDER, İstanbul için 10 yıllık konut ihtiyacını ortaya koyan ayrıntılı bir“İstanbul Konut Stratejisi Raporu” hazırladı. Rapora göre İstanbul'un 123 bin yeni konuta ihityacı olduğu belirtildi. 

İSTANBUL'UN 10 YILLIK KONUT İHTİYACI ORTAYA ATILDI!

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, Konut sektörünü şekillendiren tüm sosyal ve ekonomik dinamiklerin incelenerek orta vadeli bir projeksiyon geliştirdiklerini belirten Kumova, PwC Türkiye ile İstanbul özelinde ihtiyacı ortaya koyma yönelik ilk kez hazırlanan ayrıntılı bir araştırmaya dayanan raporun, İstanbul’un 10 yıllık konut ihtiyacını ortaya koymayı amaçladığının altını çizdi.

İSTANBUL'UN YILLIK KONUT İHTİYACI 123 BİN!

İstanbul’da önümüzdeki 10 yılda hane oluşumundan kaynaklı 1.084 milyon, diğer talep faktörlerinden kaynaklı 143.4 bin konut olmak üzere toplam 1.23 milyon, yıllık ortalama 123 bin yeni konuta ihityacı olduğu belirtildi. 

GÖÇ HAREKETLERİ KONUT TALEBİNİ ETKİLİYOR 

Daha iyi yaşam koşullarına erişim, ekonomik ve diğer nedenlerle İstanbul’dan diğer illere göçün artması bekleniyor. Buna karşın, doğduğu ülke dışında çalışan bireyler başta olmak üzere yurt dışından gelenlerde belli bir artış olmayacağı öngörülüyor.

Göç hareketlerinden dolayı İstanbul’da 10 yılda nette 136 bin konutun boşalacağı öngörülmekte. Böylece önümüzdeki 10 yılda nüfus ve göç hareketlerinde; nüfus 15.9 milyondan 16.7 milyona çıkarken yıllık ortalama 108.4 bin konut ihtiyacı oluşması tahmin edilmekte.

İKAMETE DAYALI OLMAYAN KONUT TALEBİ

Turizm, Öğrenciler, Yabancılar ,İkinci Konutunu Alanlar, İl Dışından İş İnsanları İstanbul’daki konut ihtiyacını etkileyen ikametgaha dayalı olmayan faktörler arasında geliyor. Rapora göre;

Raporun sonuçlarını değerlendiren KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, rapor için İstanbul'u seçtiklerini belirterek, “Belediyeler bu rapordan hareketle elde edecekleri ruhsat gelirini hesaplarken daha doğru bir
öngörüde bulunabilirler.

Şehirlerin ihtiyacına yönelik mekansal planlama için bu raporu referans alabilirler. Alt yapılara harcanacak bütçenin planlanmasında ilgililere bu rapor önemli bir katkı sağlayabilir.

Üretici ve proje geliştirici firmalar için hane halkı büyüklüğü hareketlerine bakılarak projedeki konut tiplerinin doğru planlanmasını bu rapordan hareketle sağlayabilir. Hem sektör oyuncularının hem de kamu kaynaklarının doğru kullanımına imkân tanıyarak yanlış yatırımların önüne geçilecektir.” ifadelerini kullandı.

KONUTDER Başkanı Kumova, konut fiyatlarını yüzde 40 düşürecek formülü açıkladı!

KONUTDER Başkan Yardımcısı Kabadayı'dan kentsel dönüşümün hızlanması için altın değerinde öneriler!