28 / 04 / 2024

KONUTDER Başkanı Kumova, konut fiyatlarını yüzde 40 düşürecek formülü açıkladı!

KONUTDER Başkanı Kumova, konut fiyatlarını yüzde 40 düşürecek formülü açıkladı!

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, konut fiyatlarını yüzde 40 düşürecek bir formülü açıkladı. İşte o formül...



Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre her geçen ay konut alımı bir önceki aya göre gözle görülür oranla düşüş gösterdi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre özellikle büyük kentlerde konut satışı neredeyse imkansıza doğru gidiyor. 

Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada yeni bir modelden bahseden KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, konut fiyatlarını yüzde 40 düşürecek bir formüle değindi.

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova'nın yaptığı açıklamaları köşesine taşıdı.

Yaptığı açıklamada dünyada yüzde 15 olan arsa maliyetinin payının Türkiye'de yüzde 50'ye ulaştığını dile getiren Ramadan Kumova, "Türkiye'de bu oran yüzde 15'e çekilirse, konutta fiyat yüzde 40 düşer" diye konuştu.

KONUTDER Başkanı Kumova, konut fiyatlarını yüzde 40 düşürecek formülü açıkladı!

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova, konuttaki en büyük maliyet kaleminin arsa olduğunu dile getirerek, "Arsa maliyeti ülkemizde bütün dünyadaki örneklerine göre çok daha pahalı. Hamburg'ta yüzde 8, Nişantaşında yüzde 25. Dünya ortalaması ise yüzde 15. Türkiye'de de yüzde 50 ve üstü. Arsa sebebiyle üretmiş olduğumuz her konut için maliyeti önce ikiyle çarpıyoruz. Arsa maliyetlerinin dünyada olduğu gibi yüzde 15'lere çekilmesi durumunda konut fiyatları yaklaşık olarak yüzde 40 oranında geriler. Örnek vermek gerekirse; yüzde 50 kat karşılığı olan bir projede, konutun metrekaresi 65 bin TL ise arsa maliyeti yüzde 15'lere indiğinde aynı konutu 38 bin TL metrekare fiyatıyla satabilirsiniz" diye konuştu.

BAKANLIKLA GÖRÜŞTÜK

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen arsa maliyetlerini ucuzlatmadan konuta erişimin mümkün olmayacağını dile getiren Ramadan Kumova, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile de geçtiğimiz aylarda görüştüklerini dile getirdi. Ramadan Kumova, "Arsaların özel sektör-kamu işbirliği ile üretilmesinin daha doğru bir model olacağını, arsa maliyetinin düşmesi durumunda konut fiyatlarının yüzde 40 ucuzlayacağını anlattık" diye konuştu. Beyaz yakalıların dahi konuta ulaşmada zorluk yaşamaya başladığını dile getiren Kumova, "Ülkemizde ağırlıklı şekilde sosyal konut projeleri konuşuluyor. Fakat artık orta segmentte de sıkıntı yaşamaya başladık. Gelinen noktada herkes bir alt segmente geçiyor" dedi.

1. EL SATIŞLAR DÜŞÜYOR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 2018 yılında 700 bin adet 1. el konut satılırken bu yıl söz konusu rakamın 350 bin civarında olacağını dile getiren Ramadan Kumova, "1. elde yarı yarıya düşüş var. 1. elin yerini 2. el aldı. 2012-2017 seneleri arasında Türkiye'de 5 milyon adet konut satılmış. 2018-2022 arasında da 3 milyon satılmış. Yüzde 40 eksideyiz. 2024 yılında arzda sıkıntı yaşanabilir. Konut fiyatlarının baskılanacağını düşünüyorum" dedi.

 

İpliksan'ın Üsküdar'daki 90 yıllık yalı dairesi satılıyor! Tam 70 milyon TL'ye!

İnşaata kentsel dönüşüm dönüşüm dopingi!

Kıbrıs'tan sonra sıra Türkiye'ye geldi! Türkiye'den sessizce konut toplamaya başladılar


Geri Dön