27 / 04 / 2024

İnşaata kentsel dönüşüm dönüşüm dopingi!

İnşaata kentsel dönüşüm dönüşüm dopingi!

Milyonlarca kişinin yüzünü güldüren "Yüzyılın Dönüşümü İstanbul" projesi, birçok ana ve yan sektöre katkı verecek ve ekonomiyi canlandıracak.



"Yüzyılın Dönüşümü İstanbul" projesi, birçok ana ve yan sektöre katkı verecek ve ekonomiyi canlandıracak. İnşaat piyasasının hareketleneceğine değinen uzmanlara göre, bu gelişme istihdama alan açacak, konut stokunun artmasıyla da fiyatlarda ciddi gerilemeler yaşanacak.

Yeni Şafak Gazetesinden Mehmet Ali Porto ve Merve Sefa Akıntürk imzalı habere göre mega kent İstanbul'un dönüşümü için başlatılan 'Yarısı Bizden' kampanyası ile toplamda 350 bin konut dönüştürülecek. Söz konusu kampanya kapsamında her bağımsız bölüm için toplamda 1,5 milyon TL'lik destek verilecek. Bunun 100 bin TL'si kira desteği olmak üzere 700 bin TL'si hibe, 700 bin TL'si de uygun şartlarda kredi olarak verilecek. Kredilerin ödenmesi konutlar tamamlandıktan sonra başlayacak ve ilk seneyi faizsiz olarak tahsil edilecek. Kalan senelerde kredi maliyet oranı TÜFE'nin yarısı kadar olacak. 100 binadan 500 hak sahibi ile ilk sözleşmeler imzalandı. Böylelikle proje fiilen başlamış oldu.

PİYASA DA OLUMLU KARŞILADI

Uzmanlara göre dönüşüm, inşaat sektörüne de hareket kazandıracak. Gayrimenkul Uzmanı Gökhan Gerek konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Sektörün ihtiyacı olan bir kampanyaydı. Vatandaş için avantajlı bir süreç olacak. Piyasaya da olumlu şekilde yansıyacak. Ülke genelinde her sene 700 bin konuta ihtiyacımız oluyor. Konut ihtiyacımız çok fazla olduğu için bu projelerle konut sayı da artmış olacak. Enflasyon bazında normal artışlarla stabil bir düzen sağlayabileceğiz. Fahiş fiyatların da önüne geçilecek. Ayrıca, istihdam kapısı da açılmış olacak. Yatırımlar mutlaka ülke ekonomisine de yansımış olacak" dedi.

İnşaata kentsel dönüşüm dönüşüm dopingi!

FİYAT ARTIŞ HIZI DURACAK

Arsa ve Ev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Senelerdir ekonomik bir sorundu. Hem müteahhit açısından hem de vatandaşlar açısından sıkıntı söz konusuydu. Söz konusu bu kampanya ile özellikle ekonomik bölümü çözüldüğü için sürecin tartışılamayacak kadar hızlı ilerleyeceğini net olarak söyleyebiliriz. Mega kent İstanbul'daki en önemli sorun yeni konut üretemiyor olmamız. Stok sayısı azaldıkça fiyatlar artıyor. Yeni konut dahil edebileceksek süreç içerisinde, ben de fiyat artış hızının duracağından eminim" dedi.

Mega kent İstanbul'un hızlı bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğuna değinen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan da "Piyasanın, İstanbul'un ve halkın böyle bir desteğe ihtiyacı vardı. Deprem öncesinde inşa edilmiş binaların, dönüşüme hız verilmesi noktasında gerçekten çok önemli bir proje şeklinde görüyorum. Mega kent İstanbul'dan tüm Türkiye'ye yayılacak bir proje olarak duruyor" dedi.

SEKTÖRÜN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Açıklanmış olan kredi de hem piyasaya hem vatandaşa olumlu şekilde yansıyacak. Kentsel dönüşüm hız kazanacak. Anadolu yakasına bakıldığı zaman Tuzla, Pendik, Maltepe'nin sahil kesimleri Kuzey Marmara fay hattına yakın olduğu için ciddi risk teşkil ediyor. Devletin katkısı bu açıdan da büyük önem taşıyor. Özel teşebbüslerin ve mülk sahiplerinin de destek vermesi oldukça önemli" diye konuştu.

İnşaata kentsel dönüşüm dönüşüm dopingi!

50+1 İLE SORUN ÇÖZÜLDÜ

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mega kent İstanbul'da kampanyanın farklı ilçelere de yayılacağını kaydeden Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, "Pendik, Üsküdar, Bağcılar gibi ilçelerin dışında Gaziosmanpaşa gibi yerlerde de kampanyalar başlayacak. Rezerv alanları da sektöre yüklenici bir güç olacak. Öncelikli olarak Marmara denizine kıyısı olan ilçeler olacak. 50+1 ile beraber sorun da aşılmış oldu. Fakat burada kredi imkanlarının genişletilmesi, kredi faiz oranları ve zamanın yayılımı da oldukça önem taşıyor. Süreç bu şekilde daha da hız kazanacak. Söz konusu kampanya kapsamında TOKİ'nin dışında vatandaşın da kendi konutunu yeniliyor olması sektöre hareketlilik katacak" diye konuştu.

VATANDAŞ İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam da açıklamasında söz konuus kampanyanın konut sahibi olmak isteyenler için fırsat niteliğinde olduğunu dile getirdi. Hakan Akçam şöyle konuştu: "Genel anlamda Yarısı Bizden' kampanyası güzel ve ev sahibi olmanın zor olduğu şu imkanlarda yerinde bir kampanya. Kişiye pek çok ayrıcalık tanıyor. 700 bin Türk Lirası hibe, 700 bin Türk Lirası kredi ve 100 bin Türk Lirası tahliye desteği verilecek olması, bunun dışında kredi ödenmesinin konutlar tamamlandıktan sonra başlayacak olması ve ilk 2 sene faiz ödenmemesi açıkçası konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar için fırsat."

BUGÜNDEN SONRA YOĞUNLUK BAŞLAR

Gayrimenkul alanında faaliyet gösteren Nexonya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koray Vural da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle konuştu: " Mega kent İstanbul'da konut projelerinde ağırlıklı olarak kentsel dönüşüm projelerine odaklanıyoruz. 2024'te Gebze ve Pendik'te iki yeni proje daha inşa edeceğiz. Kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirdiğimiz için kampanya sonucunda yeni inşaat projelerinden ziyade kentsel dönüşüm projelerine daha çok odaklanacağımız bir 2024 senesi geçireceğiz. İnşaat sektöründe yaşanan tıkanıklığın çözümü için önemli bir atılım oldu ve bugünden itibaren başvurularda da bir yoğunluk olacağını düşünüyoruz." ddi.

İLK TEMELLER ATILDI

Yine konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre İstanbul Kentsel Dönüşüm Yıkım Programı kapsamında da 17 yapıda bulunan 261 bağımsız bölümün yıkımı yapıldı. Bağcılar'da 371, Gaziosmanpaşa'da 1.096, Tuzla'da 3 farklı noktada 1.570 olacak şekilde toplam 3 bin 37 konutun temelleri atıldı. Bunun dışında İstanbul'da 100 bin sosyal konut ve belirlenen rezerv alanlara 400 bin konut inşa edilerek, kentsel dönüşüm çalışmaları da hız kazanacak.

 

Kıbrıs'tan sonra sıra Türkiye'ye geldi! Türkiye'den sessizce konut toplamaya başladılar

Kiracılar Platformu: Kiralar düşmüyor! Maaşın tamamı kiraya ödeniyor!

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılıyor!


Geri Dön